Top News
1217 prikaza

Zbog optužbi da su ubijali Židove zatvarat će ljude

Auschwitz
DPA/PIXSELL
Samo dan prije sjećanja na Holokaust donesen je kontroverzni zakon koji je šokirao Europu

Kontroverzni poljski zakon o Holokaustu, Trumpovo obraćanje naciji i svađa s FBI-jem, pomrčina, krvavi Mjesec i supermjesec dogodio se u istoj noći, veliki proizvođači auta optuženi su za testiranje ispušnih plinova na ljudima i majmunima... Događaji su to koji su obilježili svijet u tjednu iza nas.

Poljska razljutila Izrael i EU

Poljska je donijela zakon kojim se zabranjuje spominjanje "poljskih logora smrti", te kojim se omogućuje kažnjavanje ili uhićenje bilo koga tko na neki način insinuira da je Poljska suodgovorna za stradanja Židova tijekom Drugog svjetskog rata. U Poljskoj je u Drugom svjetskom ratu ubijeno tri milijuna Poljaka i tri milijuna Židova.

Više o kontroverznom zakonu pročitajte ovdje

Trump o stanju nacije i svađa s FBI-jem

Donald Trump je 80 minuta govorio o uspjesima, koje je njegov ured postigao u prvoj godini njegovog mandata. Zanimljivo je da nijedan put nije spomenuo istragu o mogućem ruskom uplitanju u američke izbore. 

Samo dan kasnije FBI se prvi put javno usprotivio najavi Republikanaca, koji planiraju sastaviti dokument u kojem će preispitati motive i način FBI-jevih istraga raznih pojedinaca, a koji su povezani s raznim istragama koje se vode protiv Tumpa i ponajprije se tiče upravo ruskog miješanja u predsjedničke izbore u Americi.

Više o tom slučaju pročitajte ovdje

Testiranja ispušnih plinova na ljudima i majmunima

Dnevnici Sueddeutsche Zeitung i Stuttgarter Nachrichten objavili su da je jedna udruga, iza koje stoje koncerni Volkswagen, Daimler i BMW, naručila studiju koja je trebala dokazati bezopasnost dušikovog oksida u ispušnim plinovima motora na dizelski pogon.

Tijekom istraživanja na Sveučilišnoj klinici u Aachenu pokusi su se, kako javljaju mediji, obavljali na majmunima, ali i ljudima. Glasnogovornica ministarstva zdravstva priopćila je da su pokusi na primatima, pa tako i ljudima, dopušteni samo u iznimnim slučajevima, primjerice u ispitivanja lijekova.

Savezna pokrajina Donja Saska, koja je suvlasnik Volkswagena, zatražila je od vodstva VW-a hitno kažnjavanje odgovornih.

Sve detalje pročitajte ovdje

Nebeski spektakl

Supermjesec | Author: REUTERS REUTERS
31. siječnja spojile su se tri neobične lunarne pojave, supermjesec, plavi Mjesec i potpuna pomrčina Mjeseca.

Ovako nešto se vrlo rijetko događa, a na žalost, nije bio vidljiv u Europi.

Više o ovoj rijetkoj pojavi pročitajte ovdje

Supermjesec | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.