Top News
4041 prikaza

Zbog lajavog Trumpa SAD izgubio špijuna u Kremlju

Donald Trump i Vladimir Putin
1/2
Guido Bergmann/DPA/PIXSELL
Izvlačenje Rusa uslijedilo je jer su Donald Trump i njegova administracija nemarno i površno postupali s povjerljivim podacima

U sasvim tajnoj misiji 2017. godine, Sjedinjene Države uspješno su izvukle iz Rusije jednog od svojih najviše pozicioniranih špijuna koji je djelovao unutar ruske vlade. Potvrdilo je to nekoliko dužnosnika Trumpove administracije koji su izravno bili upućeni u ovu akciju, doznaje CNN.

Osoba koja je bila izravno uključena u operaciju rekla je da je izvlačenje Rusa uslijedilo jer su Donald Trump i njegova administracija neprestano nemarno i površno postupali s povjerljivim podacima što je dovelo u opasnost američkog špijuna i njegovo otkrivanje.

Donald Trump, govor pred mladima u Washingtonu 23.07.2019. kad se neviđeno osramotio Kako je to uspio? Top News Trump napravio glupost, koja je previše čak i za njega

Odluka o tzv. provođenju 'ekstrakcije' dogodila se ubrzo nakon sastanka u Ovalnom uredu u svibnju 2017. na kojem je Trump razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i ruskim veleposlanikom u SAD-u, Sergejem Kisljakom.

Tadašnji direktor CIA-e Mike Pompeo rekao je visokim dužnosnicima Trumpove administracije da se o tajnom izvoru već zna previše informacija. Stoga su takvu operaciju izvlačenja potaknuli obavještajci kao jedini način da se spasi doušnik kad se procijeni da je u neposrednoj opasnosti.

Vladimir Putin i Donald Trump | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Upitana za komentar, Brittany Bramell, voditeljica odnosa s javnošću u CIA-i, rekla je za CNN: "Vaš narativ da Središnja obavještajna agencija donosi odluke o životu ili smrti na temelju bilo čega drugog osim objektivne analize i prikupljanja podataka, jednostavno nije istinita. Netočna su nagađanja da je predsjednikovo ponašanje s najosjetljivijim podacima, kojima on svakodnevno ima pristup, potaknulo navodnu operaciju izvlačenja."

Glasnogovornik državnog sekretara Mikea Pompea odbio je komentirati slučaj. Stephanie Grisham, glavna tajnica Bijele kuće za odnose s javnošću ipak se oglasila:

Sajam oružja u Houstonu Smrtonosno oružje Life Ovako bi svijet izgledao bez ijednog pištolja i puške

"CNN-ovo izvješćivanje nije samo netočno, već ima potencijal da dovede nečiji život u opasnost."

Ipak, CNN-u je čak pet vjerodostojnih izvora iz Kongresa, Trumpove administracije i obavještajnih agencija potvrdilo je da se cijela akcija odvijala upravo zbog neodgovornog ponašanja Trumpa i njegove administracije s tajnim obavještajnim podacima.

Ta zabrinutost se dodatno povećala nakon spornog Trumpovog sastanka s Lavrovim i Kisljakom u svibnju 2017. Nekoliko tjedana kasnije, točnije u srpnju iste godine, Trump se na okupljanju skupine G20 u Hamburgu našao u četiri oka s Vladimirom Putinom i nakon sastanka odlučio na vrlo neuobičajeni potez. Naime, nakon razgovora s Putinom, oduzeo je sve bilješke prevoditelju koji je jedini prisustvovao sastanku dvojice predsjednika. 

Nakon toga, obavještajni dužnosnici ponovno su izrazili zabrinutost zbog toga što je predsjednik možda neoprezno razgovarao o tajnim podacima koje mu dostavljaju obavještajne službe u vezi Rusije.

Informaciju o američkom tajnom izvoru unutar ruske vlade imala je samo nekolicina najviših dužnosnika američke vlade i obavještajnih agencija. Prema jednom izvoru, osim spomenute osobe unutar ruske vlade nije postojao tako pouzdan čovjek koji je imao pristup tako važnim informacijama o Putinu.

CNN stoga ne želi objavljivati detalje koje ima o špijunu da ga ne bi doveo u opasnost identifikacijom.

Kontrolna vojna soba Deniss Metsavas Life Zatvorska ispovijest špijuna: Htio je biti kao Chuck Norris

Tajno uklanjanje ovako visokopozicioniranog čovjeka bliskog Putinu ostavilo je SAD bez jednog od ključnih izvora o unutarnjem djelovanju Kremlja i planovima ruskog predsjednika u trenutku kad rastu tenzije između dvije zemlje. Američka obavještajna zajednica smatra Rusiju, zajedno s Kinom, dvjema najvećim prijetnjama američkoj nacionalnoj sigurnosti.

"Učinjena je neprocjenjiva šteta jer ne možete preko noći stvoriti takve veze i zamijeniti tako važnog čovjeka", rekao je bivši visoki obavještajni dužnosnik za CNN.

Vladimir Putin i Donald Trump | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Na kraju Obamine administracije američki obavještajni dužnosnici već su bili zabrinuti za sigurnost dotičnog, ali i drugih američkih doušnika u Rusiji zbog višegodišnje suradnje s SAD-om.

Te su se zabrinutosti pojačale početkom 2017. nakon što je američka obavještajna zajednica objavila izvješće o ruskom uplitanju u izbore 2016. u kojem je rečeno da je Putin osobno naredio tu akciju.

Vladimir Putin 20. obljetnica Top News Priča o tome kako su tajne službe dovele Putina na vlast

U prvim mjesecima dolaska Trumpove administracije, odnos s tajnom obavještajnom službom i postupanje s tajnim podacima dodatno je zabrinjavalo službenike obavještajnih službi. Kad su konačno donijeli tu tešku odluku, o tome su obavijestili Trumpa i vrlo mali broj visokih dužnosnika. Detalji operacije izvlačenja iz Rusije ostali su tajni, a ne zna se ni gdje je.

Predsjednik je prethodno obaviješten o izvlačenju, zajedno s malim brojem visokih dužnosnika. Detalji samog vađenja ostaju tajni, a ne zna se ni gdje je danas osoba koja je godinama koristila SAD-u.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.