Top News
3851 prikaza

Zastupnici spiskali 4,976.404 kuna - prednjači SDP-ovac

Sabor
Patrik Macek (PIXSELL)
U ove dodatne milijunske troškove nisu uračunate saborske plaće, koje u prosjeku iznose 15.000 kuna

Prema službenim podacima Sabora, troškovi službenih, ali i putovanja zastupnika na posao, stanarina, režija i naknade za odvojeni život pojedinim zastupnicima od početka godine do 12. srpnja iznosili su 4,9 milijuna kuna. 

U ovaj trošak nisu uključene mjesečne plaće zastupnika, a prosječna iznosi 15.000 kuna, kao ni trošak izvanredne sjednice Sabora na kojoj su potvrđeni novi ministri nakon premijerove rekonstrukcije Vlade. Od 151 saborskog zastupnika, njih 33 nije opravdalo ni kune dodatnog troška.

Najviše je potrošio SDP-ov Domagoj Hajduković, čak 110.468 kuna.

Na aviokarte otišlo je 27.000, na hotel 22.600 kn i 9700 kn za dnevnice. Za put iz Osijeka autom opravdao je 19.000 kn, a tu su i troškovi stanovanja.

Željko Glasnović I on ima plan! Top News Da netko drugi radi što radi Glasnović već bi bio u zatvoru

Potom je tu zastupnik Ante Babić iz HDZ-a, koji je potrošio 98.583. Opravdao je trošak je za auto od 38.450 kn, a na posao stiže iz Studenaca kraj Imotskog. Za avion je otišlo 19.200 kn, hotel 11.600 kn i 4600 kuna na dnevnice i stanovanje.

Po nešto više od 87 tisuća kuna potrošili su Miro Kovač iz HDZ-a, te bivši Mostovac, a sad nezavisni zastupnik Tomislav Panenić.

Što se tiče Kovača, najveći iznos troškova odnosi se na avionske karte, i to u visini od 50.300 kuna. Za hotelski smještaj izdvojeno je 25.600 kuna, a zastupniku je isplaćeno 11.500 kuna dnevnica.

Kada je Panenić u pitanju, njegovih 87.172 kuna troškova otišlo je za dolazak na posao autom je 43.500 kuna, a plaćaju mu se i troškovi smještaja u Zagrebu. Tek manji iznos su službena putovanja.

Što kažu saborske 'raspikuće'?

Budući da su Vladine pripreme za predsjedanje EU u potpunosti nezadovoljavajuće, važno je da barem mi kao zastupnici napravimo sve što je u našoj moći kako predsjedavanje ne bi bilo potpuni fijasko. Poručio je to Domagoj Hajduković (SDP), koji je od početka godine do 12. srpnja “natukao” najviše troškova u Saboru.

Napomenuo je da je Hrvatska naporno radila kako bi stekla određeni ugled u Europi i svijetu.

"Kao potpredsjedniku saborskog Odbora za europske poslove, dužnost mi je ne dozvoliti da se Hrvatska sramoti, unatoč propustima vlade Andreja Plenkovića. Zbog toga sam uložio puno truda kako bih bio uključen u sve aspekte priprema za predsjedanje", rekao je Hajduković.

Milan Bandić Bandić vs premijer Top News Bandićevi plaćenici: Ništa mu ne vjeruju, ni on njima

Napominje da je dio njegovih troškova financirao SDP. Hajduković je, među ostalim, potpredsjednik pododbora za integraciju Odbora za migrante, raseljene i izbjeglice Vijeća Europe. Drugo mjesto po visini troškova pripada Anti Babiću (HDZ), no nismo ga uspjeli dobiti za komentar. 

Na trećemu mjestu je sad već bivša zastupnica Sanja Putica (HDZ), koja je klupe napustila nakon ostavke i povrata u Sabor bivšeg ministra Lovre Kuščevića. Putica je, među ostalim, bila voditeljica saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

"Moram priznati da sam išla samo na putovanja na koja sam morala", rekla je.

Najviše novca u njezinu slučaju otišlo je na avionske karte, a dobar dio odnosi se na putovanja na posao iz Dubrovnika.

"Putujem isključivo ekonomskom klasom, a povratna karta je u prosjeku stajala 200 eura", napominje Putica.

Idući na listi s najvećim troškovima je Miro Kovač (HDZ).

Miro Kovač | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)
"U okviru zastupničkog mandata obnašam niz funkcija koje iziskuju putovanja, poglavito u inozemstvo", rekao je Kovač, koji je predsjednik Odbora za vanjsku politiku, član odbora za europske poslove i predsjednik pododbora NATO partnerstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. 

Na petome mjestu je nezavisni Tomislav Panenić. 

"Trošak je vezan uglavnom za redoviti rad u Saboru. Nisu svi zastupnici isti. Dolazimo iz raznih dijelova zemlje", rekao je.

Svaki tjedan putuje 288 kilometara iz mjesta Berak pored Vukovara do Zagreba.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 07:30 14.Kolovoz 2019.

    nije problem sto oni trose ali je veliki problem kaj nemamo nikakove koristi od toga kaj trose. rezultati njihovog"rada"bili bi isti i da sjede doma u podrumu :-(