Top News
14220 prikaza

Zašto Tuđman gura bivšeg špijuna u moćno Vijeće?

Kolaž Tuđman Akrap
PIXSELL
Nakon nekoliko godina rasprava i prepirki, čini se da su vladajući i oporba napokon postigli dogovor o članovima Vijeća

Odabir članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, koji je ponovno pokrenut nakon tri godine političkih prepucavanja, i ovoga puta potiče niz kontroverzi. Kao što je to bilo i ranije, i ovog se puta duge rasprave vode upravo o članovima tog vijeća tj. o tome mogu li politički povezani pojedinci ili bivši članovi nekih obavještajnih službi biti članovi tog tijela.  

Jedan od predloženih članova Vijeća je i dr. Gordan Akrap, stručnjak za informacijske znanosti koji je diplomirao na zagrebačkom FER-u u području medicinske elektronike.  Kasnije je Akrap doktorirao na temi iz informacijskih i komunikacijskih znanosti sa zanimljivim mentorstvom. Onim Miroslava Tuđmana. A sin pokojnog predsjednika RH-a ga i predlaže u spomenuto Vijeće.  Bliskost bivšeg predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i aktualni član istog vjerojatno vuče korijene i iz dana provedenih u Hrvatskoj izvještajnoj službi (HIS-u). Tamo je Miro Tuđman bio šef operativcu Akrapu. 

Ognjen Preost Ognjen Preost Top News Bio je omiljeni Mesićev alkar, a sad ide iza rešetaka

U posljednje vrijeme Akrap se javno pozicionira istupima kao stručnjak za područje hibridnog ratovanja. Puno prije  Akrap se našao u problemima zbog svog obavještajnog rada u Njemačkoj:  tada se vrtjela priča da je Akrap otišao iz spomenute države nakon pritisaka jer je navodno pokušao utjecati na svjedoke u suđenju Krunoslavu Pratesu. To je onaj koji je osuđen kao pomagač u ubojstvu Stjepana Đurekovića. 

Akrap ima i neke veze sa špijunskom operacijom, iz sredine 90-ih, pod kodnim imenom Barakuda. Istraga je ubrzo došla do brojnih "uglednih" članova našeg društva koje se povezivalo s otmicama, reketom i ratnim zločinima. Prikupljeni materijal je s vremenom prebačen u SZUP gdje je čamio u ladici, a glavni izvor, agent Veselin Marinov, proglašen nepouzdanim. Bugarin Marinov poginut će 2003. godine od ruke njegova nekadašnjeg šefa, pukovnika HVO-a, šefa jedne od frakcija zagrebačke mafije, notornog Vinka Žuljevića Klice.

Kako bilo da bilo, čak i u situaciji da je Akrap najbolji obavještajac u Hrvatskoj, građani nemaju povjerenja u državne institucije. Kad vidimo da Tuđman gura svog dugogodišnjeg podređenog, bivšeg špijuna, da nadgleda druge špijune, moramo se zapitati, ima li nešto što ne znamo?

Miroslav Tuđman, Bakir Izetbegović Profesionalni sinovi Top News Miroslav i Bakir, da nisu tatini sinovi bili bi ništa

Načelno gledano, špijun koji nadgleda špijune je savršena stvar. On zna točno što i kako rade, koja pravila mogu lako zaobići, koja pravila nitko ne poštuje. Sjetimo se samo slavnog prevaranta Franka Abagnalea koji ovih dana radi kao konzultant za FBI i banke te ih savjetuje o najčešćim načinima financijskih prijevara. Brojni hakeri, nakon hvatanja, završe kao sigurnosni stručnjaci. Barem to tako funkcionira u normalnim državama.

Ali.

Hrvatski politički sustav nije pretjerano normalan. Koliko god Akrap imao prikladne i dobre kvalifikacije, teško se oteti dojmu da je riječ o nepotizmu kad Tuđman odlučuje o svom bivšem podređenom, ali i svom studentu kojeg je mentorirao. Da je u pitanju samo preporuka za posao, nitko ne bi reagirao. Ali ovdje Tuđman ipak izravno odlučuje o Akrapu i, uzevši u obzir općenito nisko povjerenje u naše institucije, ovo je tek nova sjena na političkoj sceni Hrvatske.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 22:26 04.Srpanj 2018.

    Trebalo je u naslovu članka pisati "moćno" vijeće ,baš kao što je "moćna" i ova država-umirovljenika kao Florida,a RVI kao da smo godinama ratovali s Kinom.

  • antonio55 20:02 04.Srpanj 2018.

    Špijun gura špijuna, ništa čudno.!!!

  • Avatar krnjevo
    krnjevo 16:27 04.Srpanj 2018.

    Bokte, sva se smrznem kad god vidim ovog lika. Više sliči Tuđmanu nego on sam sebi... kao da gledam duha...