Top News
3618 prikaza

Zašto Trumpov osramoćeni ministar stiže u Zagreb?

Jeff Sessions i Donald Trump
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Nekadašnji najbliži Trumpov prijatelj i jedan od prvih pobornika njegove kampanje, ovih dana se ozbiljno sukobljava s američkim predsjednikom

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions dolazi u posjet Zagrebu. Posjet će službeno trajati od 23. do 25. svibnja, priopćili su iz američkog veleposlanstva i tijekom posjeta će se susresti sa samim državnim vrhom. Posebno je zanimljivo da će, osim s dvojicom ministara, predsjednicom i premijerom, Sessions provesti neko vrijeme i s Andreom Metelko-Zgombić. Teško je za naslutiti o čemu će točno razgovarati Sessions i Metelko-Zgombić, ali indikativno je da je spomenuta državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova sudjelovala u arbitraži sa Slovenijom.

U vrijeme dok je još bio senator, imao je susrete s ruskim veleposlanikom i nije ih otkrio kad je upitan o kontaktima Trumpova izbornog tima i Rusije u postupku imenovanja na dužnost u administraciji novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavio je u prošle godine Washington Post pozivajući se na dužnosnike ministarstva. 

Angela Merkel To je sada to Top News Nikad gori sukob Europe i Amerike - ovo su posljedice

Sessions je u dva navrata razgovarao s ruskim veleposlanikom, prenosi list. Prvi se susret s veleposlanikom Sergejem Kisljakom odigrao u srpnju 2016. godine pa potom u rujnu iste godine u senatorovu uredu u trenutku dok je, prema američkoj obavještajnoj službi, ruska kibernetička kampanja protiv američkih predsjedničkih izbora bila na vrhuncu.

Susreti koje nije naveo u postupku imenovanja dali su novi vjetar u jedra pozivima demokrata da Kongres imenuje neovisnog tužitelja koji bi istražio ulogu Rusije u američkim predsjedničkim izborima.

Benjamin Netanyahu MOSSAD Top News Detalji najdrskije špijunske krađe dokumenata

Među republikanskim političarima pojavile su se prošle godine priče da bi se Sessions stvarno i trebao izuzeti od odlučivanja u slučajevima koji se tiču Rusije i ruskog utjecaja na SAD, što je na kraju i morao uraditi. 

Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn dobio je otkaz nakon što se pokazalo da je razgovarao o američkim sankcijama s Kisljakom prije nego što je Trump stupio na dužnost i o tome nije izvijestio potpredsjednika Mikea Pencea. Ipak, ogromna razlika je u razini formalnih ovlasti između Flynna i Sessionsa. A njegova dužnost obuhvaća nadzor ministarstva pravosuđa uključujući FBI koji je provodio istragu o ruskom miješanju u izbore i kasnije dokazanim vezama s Trumpovim suradnicima. 

Michael Cohen SMIJU MU SE Top News Trumpovom odvjetniku rugaju se zbog diplome

Kad je Sessions razgovarao s Kisljakom u srpnju i rujnu bio je član utjecajnog senatskog odbora za oružane snage kao i jedan od glavnih Trumpovih vanjskopolitičkih savjetnika.

Sessions je igrao istaknutu ulogu u potpori Trumpa nakon što se formalno pridružio njegovoj kampanji u veljači 2016. Usprkos činjenici da se u posljednje vrijeme američki predsjednik okrenuo protiv svog ministra i nekad najvjernijeg poslušnika, važno je napomenuti koliko je Sessions provodio Trumpovu politiku. Kad je Trump govorio protiv imigranata, Sessions bi kimao glavom i krenuo u reviziju imigrantskih programa, od useljeničke lutrije do ponovnog otvaranja stotina tisuća slučajeva.

Kad bi Trump govorio protiv droga, Sessions je naređivao strože kazne za posjedovanje ili distribuciju narkotika. 

Donald Trump Put u kataklizmu Top News Trump gura cijeli svijet u ratni pakao Izraela i Irana

Koliko je Jeff važan kotačić u zaštiti Trumpa od mogućih posljedica istrage u rusko uplitanje u američke izbore, najviše govori činjenica da je Donald gotovo očajnički tražio od Sessionsa da se ne izuzima od odlučivanja. Sessions je to ipak učinio i pustio Roberta Muellera, posebnog istražitelja, da radi svoj posao što on s užitkom i radi.

Što, naravno, nije sjelo Trumpu koji već neko vrijeme samo čeka priliku da vrijeđa Sessionsa. Nedavno je Trump pošizio zato što je ministarstvo pravosuđa odlučilo iskoristiti usluge interne kontrole ministarstva gdje na čelu sjedi Michael Horowitz, čovjek "zaostao" iz mandata Baracka Obame. "Zašto ne koriste odvjetnike iz ministarstva? SRAMOTNO!", napisao je Trump na Twitteru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.