Top News
1623 prikaza

"Zašto sam Pupovcu dao novčić koji je završio kod Bandića"

Srpsko narodno vijeće organiziralo je prijem u povodu proslave pravoslavnog Božića
Sandra Simunovic/PIXSELL
Sretni novčić sa božićnog prijema Srpskog narodnog vijeća je prilično besramno završio baš u rukama zagrebačkog gradonačelnika

Prethodnih dana je medije i društvene mreže 'zapalila' snimka sa božićnog prijema Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, na kojem se vidi kako mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije "pomaže" da novčić iz tradicionalne pogače česnice završi kod Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba.

Naime, novčić je u česnici pronašao mitropolit Porfirije, koji ga je proslijedio Miloradu Pupovcu, lideru SDSS-A u Hrvatskoj, a on dalje Bandiću, koji je u tom trenutku trijumfalno povikao: "Evo ga“, i počeo primati čestitke i pozirati sa novčićem koji prema vjerovanju donosi sreću i uspjeh.

Mitropolit Porfirije je ekskluzivno za "Alo!" objasnio kako je i zbog čega novčić dao Pupovcu, koji je kasnije završio kod Bandića. Njegovo objašnjenje prenosimo vam u cijelosti:

"Iako se o bilo kojem osobnom poklonu ne govori, tako sam odgojen, pogotovo ne za medije, ipak sam vam veoma zahvalan na postavljenom pitanju, s obzirom na to da kažete kako o mom daru prijatelju ’govore svi’. I to što je osobni poklon jednog srpskog vladike prijatelju na Badnji dan u Zagrebu tema od interesa medija i naroda je ipak dobro, jer se tako nastavlja i produžava duh praznika Božića, čija karakteristika je i darivanje bližnjima. Kada sam dobio komad česnice u kojem se nalazio novčić, bez razmišljanja ga nisam zadržao za sebe, nego sam ga spontano poklonio svom prijatelju dr. Miloradu Pupovcu, profesoru filozofije i predsjedniku Srpskog narodnog vijeća.

Dakle, tada o tome nisam razmišljao - darivao sam bliskog prijatelja. A moj prijatelj Milorad je najistaknutiji predstavnik Srba u Hrvatskoj. Dok smo u hladu sjene koju on napravi, mnogi među nama u Hrvatskoj i ne primjećuju njegovu izloženost različitim nepogodama. I previše sam govorio o privatnoj gesti. Volio bih da se makar toliko u medijima govori o darovima, zapravo najnužnijoj humanitarnoj pomoći koju Eparhija zagrebačko-ljubljanska i druge eparhije pružaju Srbima koji, pogotovo u ruralnim krajevima, žive veoma teško, na rubu bijede. Negdje i bez električne struje i slično. Ili na primjer o nastojanju da pomognemo izbjeglicama iz Eritreje koji su se kako tako snašli u Zagrebu, a naša su braća i sestre pravoslavne vjere."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 13:14 11.Siječanj 2019.

    ČISTA KALJUŽA.

  • vjaceslav 07:55 11.Siječanj 2019.

    pretpostavljam da porfirije nije u pogaču zamjesio hrvatsku kunu, nego se u slučaju sretnog novčića radi o srpskom dinaru. ?