Top News
9123 prikaza

Zašto Putin u Siriju šalje najmoćnije oružje?

Suhoj SU57
1/5
Wikipedia
Zrakoplov najnovije generacije tek treba ući u službenu upotrebu ruske vojske

Moskva je nedavno poslala svoja dva najnaprednija borbena zrakoplova u Siriju. Su-57 su sletjeli u zrakoplovnu bazu Khmeimim, što predstavlja veliku eskalaciju ruske zračne snage u regiji. Slanje zrakopolova je prilika za testiranje mlažnjaka u stvarnim uvjetima, ali Rusija riskira gubitak zrakoplova u gerilskim napadima - osobito napadima dronova.

Prije nekoliko dana objavljen je video na društvenim medijima gdje navodno prikazuje dva zrakoplova Su-57 koji su slijetali u Khmeimim, glavnu rusku zračnu bazu u Siriji. 

Nitko nije očekivao da Rusi pošalju Su-57 u Siriju, piše portal Popular Mechanics. Ipak, s vremenom, postalo je jasno da je njihov dolazak bio stvaran.

Ruski zrakoplov predstavnik je pete generacije lovaca, stavljajući ga u istu klasu kao i F-22 Raptor i F-35 Joint Strike Fighter. Peta generacija obično kombinira stealth tehnologiju, velike, moćne motore koji im omogućuju da lete brže od zvuka, sposobnosti umrežavanja i napredne avionike i radara.

Su-57 prvi je put poletio u 2010. i preživio velike nevolje tijekom svog razdoblja razvoja. Stvari su toliko loše da je indijsko ratno zrakoplovstvo, česti kupac ruskog vojnog hardvera i jedan od partnera u programu, želi odustati od čitavog projekta. Čak i sada, osam godina kasnije, vjeruje se da je samo deset prototipova u pogonu. Dva Su-57 koji su tek sletjeli u Siriju vjerojatno su neki od tih prototipova.

Vladimir Putin Kraj ere Top News Putinov kraj - nakon 2024. više ništa neće biti isto

Zašto je Su-57 poslan u Siriju, rat bez borbenog zrakoplovstva? Rusija je upotrijebila Siriju kao svojevrsni poligon testiranje najnovije opreme, uključujući tenk T-90, Pantsir mobilni sustav protuzračne obrane i vozila otporna na mine Typhoon. Rusko ratno zrakoplovstvo će mnogo naučiti o tome kako mlažnjak radi u uvjetima koji nisu baš idealni, koliko su precizni njegovi senzori u otkrivanju ciljeva u zraku i na tlu, te koliko je teško održavati zrakoplove tisućama kilometara od baza u Rusiji.

Još jedan razlog što je Su-57 otišao u Siriju je F-22. Američko ratno zrakoplovstvo mjesecima je letjelo Raptorom nad Sirijom u ulozi "dekonfiguracije". To je potajno identificiranje ruskih zrakoplova i zrakoplovnih raketnih sustava koji gotovo sigurno prate američke i savezničke zrakoplove. 

Uvođenje Su-57 nije bez rizika. U prosincu je nepoznata skupina pokrenula koordinirane samoubilačke napade protiv Khmeimima i ruske pomorske baze u Tartu. Trinaest kamiona prepunih eksploziva napali su ruske baze, ali svi su pucali ili spustili obrambenu bazu. Pprije mjesec dana, pobunjenički topnički napad uništio je četiri aviona Su-24, dva lovca Su-35 i jedan zrakoplov A-50U na pisti u Khmeimimu. Gubitak jednog od najnaprednijih boraca na svijetu minobacačkom granatom od nekoliko stotina dolara bio bi sramotan poraz za Moskvu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.