Top News
2750 prikaza

Zašto je bilo nemoguće gasiti požar na katedrali Notre Dame?

Požar u katedrali Notre Dame
1/12
REUTERS
U gašenju požara sudjelovalo je preko 400 vatrogasaca, a voda se ispumpavala iz rijeke Seine koja teče odmah pored katedrale

Stoljećima stari drveni lukovi i grede na katedrali Notre Dame, kao i njezin vanjski dio napravljen od kamena bilo je praktički nemoguće gasiti u katastrofalnom požaru koji se dogodio u ponedjeljak navečer i stručnjaci kažu da su vatrogasi koji su spriječili puno veću katastrofu zaslužuju sve pohvale.

Toranj i gotovo cijeli krov su uništeni, ali spašena su dva zvonika, kao i glavni dio katedrale.

U gašenju požara sudjelovalo je preko 400 vatrogasaca, voda se ispumpavala iz rijeke Seine koja teče odmah pored katedrale, a iznad ove impozantne gotičke građevine stalno su nadlijetali dronovi koji su snimali stanje i štetu.

Najveći problem, kažu stručnjaci, bio je prilaz drvenim stropnim gredama koje drže visoki krov.

Požar u katedrali Notre Dame | Author: REUTERS REUTERS
Naime, onog trenutka kada su grede počele gorjeti, kameni vanjski dio počeo je zadržavati vrućinu i dim, tako da je vatrogascima bilo nemoguće ući u katedralu. Osim toga, i visina katedrale bila je priličan izazov, koja je stvarala dovoljno kisika da se vatra nastavi širiti, što je dodatno otežalo prilaz požaru. Zbog veličine požara vatrogasci nisu mogli prići ni s krova.

Ideja Donalda Trumpa da se katedrala gasi kanaderima pokazala se potpuno nerealnom. Naime, kako navode stručnjaci, nijedan pilot ne bi bio u stanju ispustiti vodu točno na mjesto gdje je izbio požar, a odbačena je i mogućnost da se za gašenje koriste helikopteri, jer je riskantno letjeti helikopterima po tako vrućem zraku.

Požar u katedrali Notre Dame | Author: REUTERS REUTERS
Drugi problem s kanaderima je i taj da bi toliko količina vode, oko šest tona, ispuštena na katedralu mogla uništiti strukturu katedrale, te time uzrokovati dodatnu štetu i potencijalno rušenje, a vjerojatno bi zahvatilo i okolne zgrade.

Ono što je sigurno vatrogascima otežavalo rad je i činjenica da se Notre Dame nalazi na otočiću nasred Seine gdje im je nedostajalo prave infrastrukture da sve što im treba za gašenje požara odmah stave u funkciju.

Požar u katedrali Notre Dame | Author: REUTERS REUTERS
Da su vatrogasci čak i mogli ući u katedralu, unutra bi bili u velikoj životnoj opasnosti, jer sve što se nalazi unutar katedrale je visoko zapaljivo, umjetnička djela, freske, itd... Ni vrijeme im nije išlo na ruku, jer je vjetar cijelo vrijeme vatru nosio prema vrhu tornja, koji se na kraju i urušio.

Požar se brzo širio jer je cijeli krov napravljen od drveta, svaka greda je napravljena od jednog hrasta, sve se gusto poredane i za izradu krova se, prema procjenama, iskoristilo 5000 hrastovih drveća. Tako velika količina drveta u građevini samo je pridonijela većem i bržem širenju požara.

Upravo je ta drvena struktura već neko vrijeme bila tema vezanih za sigurnost katedrale i cilj radova obnove katedrale vrijedni skoro sedam milijuna dolara, a koji su bili u tijeku, bio je rješavanje nekoliko ključnih problema na samoj zgradi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • penzic 18:45 16.Travanj 2019.

    Tko nije kontrolirao radove i nemarom dopustio požar? Izgleda da što je vrijednija nekretnina, to jeftinija radna snaga u obnovi, po našem sistemu: boli me k....

  • BESTpartizan 09:46 16.Travanj 2019.

    ma izgorila za pola sata