Top News
3699 prikaza

Zašto je Bero krenuo u otvoreni rat s Milanovićem?

Davor Bernardić
Matija Habljak/PIXSELL
Dok stranka nezaustavljivo tone, njen vođa kreće u obračun s prethodnikom na toj poziciji

Nije lako biti u koži Davoru Bernardiću. Donedavno se o njemu govorilo kao uskoro bivšem šefu SDP-a, da bi se ovih dana sve više počelo govoriti kao šefu uskoro bivšeg SDP-a. Relativno je mirno podnosio brojne kritike, ali je u vatrenom razgovoru za Novi list sasuo "drvlje i kamenje" po njegovom prethodniku na čelu stranke, Zoranu Milanoviću.

Izdvajamo najvažnije dijelove razgovora.

Sarkastično o svojim protivnicima

Zbog mojih navodno teških političkih grijeha sljedeći će biti zahtjev za izgonom iz Hrvatske. A kako i ne bi: umiješan sam u teške korupcijske afere, sudjelovao sam u privatizacijskoj pljački, u ratu sam činio zločine, izgubio sam kao predsjednik SDP-a pet izbora za redom, potpisao sam koaliciju sa HDZ-om, vrijeđao sam Srbe, ulagivao se šatorašima, bio sam neuspješan ministar u Vladi,…

Fake news bez mjere

Očigledno se nema mjere u plasiranju lažnih informacija i spinova i stvaranja dojma da ja eto tek što nisam izbačen naglavačke iz stranke. Interesna skupina onih koji uništavaju SDP očito ne preza ni od čega, a mene su očito prepoznali kao nekoga tko ugrožava njihove foteljaške interese. 

Tijela stranke su na mojoj strani

S druge strane imamo činjenicu kako višekratno gube na svim regularnim tijelima stranke, na konvenciji, predsjedništvu, glavnom odboru, statutarnoj komisiji. Ja do sada niti na jednom od tih tijela, kada se raspravljalo i o meni i o radu stranke nisam izgubio potporu. Ako sam tako notorno loš i nepopravljiv, kako im je tako teško osigurati na baš prezahtjevne uvjete za moju legalnu i na statutu stranke utemeljenu smjenu? Lako i legalno to mogu odraditi, a ne cmizdriti po svim mogućim medijima i moljakati mene da sam odstupim. Ne sporim nikome pravo da se ne slaže s mojim izborom za predsjednika i da traži moju smjenu, ali odbijam prihvatiti njihove metode kojima ruše ugled stranke i stvaraju dojam u javnosti kako u stranci vlada kaos, i da sam ga ja proizveo. 

Nisam samo ja problem

Bilo bi fantastično i lako rješivo da sam samo ja problem stranke. Moja je greška što sam u nakani da pomirim sve struje propustio članstvo suočiti s političkim nasljeđem moga prethodnika i njegovih sekundanata koji sada urlaju »držite lopova«. A to je nasljeđe – zapuštenost organizacije, pasivizacija članstva, pasivnost lokalnih organizacija. Nevidljivi forumi, pasivnost savjeta, nedostatak političkih rasprava, slab liderski kapacitet vodstva, autoritarnost predsjednuika, klijentelizam, neispunjena obećanja, loše gospodarsko stanje, izostanak reformi. To su naši istinski problemi koje pokušavam s vodstvom stranke rješavati, ali me se na sve načine u tome ometa. 

Sve je to od Zorana

Naslijedio sam i Klub koji je sastavio moj prethodnik, a čiji disidenti danas drže HDZ na vlasti. Ovim ih putem podsjećam kako pad rejtinga počinje gubitkom dvaju parlamentarnih izbora u zadnje dvije godine i takvo stanje sam zatekao kad sam došao na funkciju predsjednika stranke. Većina onih koji danas galame, imali su tada priliku koju nisu znali iskoristiti. Ne da je nisu iskoristili, nego su skoro upropastili stranku.

Protivnici su neradnici

Ne bježim od činjenice da je dio odgovornosti i na meni. Žao mi je što nisam uspio organizirati stranku kao modernu stranku, koja svoje djelovanje temelji na vrijednostima solidarnosti, pravednosti, slobode i jednakosti. Nažalost, posljedica je to opstrukcije dijela članova stranke koji su navikli ne raditi ništa. Čim se pred njih stavio konkretan zadatak, što bi opravdalo plaću koju primaju, isti su krenuli s opstrukcijama i miniranjem vodstva stranke. Umjesto sankcioniranja, moja odluka je bila da pokušamo »sjesti« u istu lokomotivu i zajedno povući SDP-ovu kompoziciju. Međutim, pripradnici te destruktuvne frakcije nikad nisu željeli jaki SDP, već sinekure, fotelje i novac.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.