Top News
3726 prikaza

Zaplijenili 1,2 tone kristal meta - vrijedi milijardu dolara

Kristalni met
Thinkstock
Akcija je pripremana nekoliko mjeseci,a kristal met je otkriven u vrećama u luci

Izgledalo je kao scena iz popularne TV-serije 'Breaking Bad'. Kombi prekrcan vrećama kristalnog meta pronađen je u luci Geraldton, 400 km sjeverno od Pertha.  

Australska Federalna policija procijenila je vrijednost pošiljke na oko milijardu australskih dolara ili oko 800.000.000 USD. 

To je najveća zaplijena ove vrste droge u povijesti Australije, a vjeruje se da je drogu 'smiksao' neki kineski Heisenberg. 

Akciju zapljene su pažljivo pripremali nekoliko mjeseci. Nakon što su krijumčari, s broda koji je stigao iz Kine, drogu prebacili na obalu, ubacili su ju u iznajmljeni kombi koji je čekao u luci, pa su agenti istovremeno banuli i u brod i opkolili kombi. 

Uhapsili su šest Australaca, a trojicu pored kombija dok su tovarili vreće s robom. 

Još dvojica australskih državljana uhićena su u hotelu u sjevernom Perthu. Svih osam osoba optuženo je za uvoz i posjedovanje opojnih droga, za što bi, prema australskim zakonima mogli dobiti doživotnu robiju.

Šestomjesečna operacija bila je usmjerena na organiziranu grupu kriminalaca za koju se znalo da djeluje na području Australije i da je povezana, pa je policija dobila još 20 naloga za pretres i privođenje.  

Zapovjednik policije zapadne Australije Chris Dawson izjavio je na konferenciji za novinare u Perthu da je zapljenom prekinut velik i moćan lanac:

- On je  koji je trebao opskrbiti korisnike ove droge u našim gradovima, našoj zajednici i što bi pogubno utjecalo na svakodnevni život Australaca.

Policija je zaplijenila drogu koja je bila upakirana u 59 vreća, a u svakoj je bilo po 20 kilograma metamfetamina. 

Ova zapljena od 1,2 tone droge nadmašila je dosadašnji australski policijski rekord iz Melbournea. Početkom godine tad je zaplijenjeno 903 kg kristalnog meta.

- Uspjeh ove operacije je dokaz da su svi istražitelji uključeni u akciju zaplijene strpljivo i predano radili 24 sata na dan, kako bi spriječili ovaj rekordni uvoz, izjavio je zamjenik načelnika Australske federalne policije Leanne Close.

- AFP će na sudu navesti da su ti ljudi namjeravali distribuirati drogu duž istočne obale Australije , rekao je Close, a javlja CNN.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.