Top News
898 prikaza

'Zakon Maurice' štitit će sve životinje pred sudom

Pijetao
Damir Špehar/ Pixsell
Francuski sud oslobodio je krivnje pijetla Mauricea kojeg su tužili da prerano kukuriče

Maurice je pobijedio tužitelje i oni moraju isplatiti njegovoj vlasnici tisuću eura štete i kamata kao i troškove pravnog postupka", rekao je Papineau nakon što je sud objavio presudu.

"Ja sam bez teksta. .To je pobjeda za sve ljude koji se nalaze u situaciji sličnoj mojoj. Nadam se da će im to biti pouka", veselo je rekla Corinne Fesseau.

"Ovako će svi biti zaštićeni: i zvona i žabe", dodala je, referirajući se na žalopojke koje se pojavljuju u posljednje vrijeme jer novopridošlicama u ruralni svijet smetaju seoski zvukovi.

"Zbog čega se ne bi donio 'zakon Maurice' koji bi štitio sve ruralne zvukove", upitala je.

Pijetao | Author: Marijan Susenj/PIXSELL Marijan Susenj/PIXSELL

Papineau je pojasnio da se po francuskom zakonu mora dokazati počinjena šteta, a ona se u ovom slučaju nije mogla dokazati.

Ova je afera počela banalnom žalbom zbog susjedskog remećenja mira. Podnio ju je par umirovljenih poljoprivrednika iz departmana Haute-Vienne kojima je smetalo Mauriceovo jutarnje kukurikanje u blizini njihovog ljetnikovca na otoku Oleron na atlantskoj obali.

U nekoliko mjeseci Mauriceova neizvjesna sudbina postala je simbol borbe za očuvanje francuskog ruralnog života pa se pojavio članak u New York Timesu, majice s natpisom "Let me sing" (Pustite me da pjevam) kao i peticija za spas pijetla koja je sakupila 140.000 potpisa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.