Top News
1609 prikaza

Zadnji trenuci života: "Gušim se, skinite mi vrećicu s glave!"

Prosvjedi zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija
REUTERS

Novinar turskih novina Daily Sabah rekao je za Al Jazeeru da su posljednje riječi ubijenog novinara Jamala Khashoggija bile: "Gušim se... Skinite vrećicu s moje glave, klaustrofobičan sam."

Saudijski novinar je ugušen plastičnom vrećicom navučenom preko njegove glave, rekao je Nazif Kerman za Al Jazeeru, pozivajući se na audiosnimku iz saudijskog konzulata u Istanbulu kada je ubijen novinar. 

Kerman je dodao da je ubojstvo trajalo nekih sedam minuta, prema snimci, te da je saudijski tim ubojica prekrio pod plastičnim vrećama prije nego što su isjekli Khashoggijevo tijelo. To je, rekao je, trajalo 15 minuta, a sve je vodio Salah al-Tubaigy, forenzičar u saudijskim snagama. 

Mohammed bin Salman i Khashoggijev sin Povijest zločina Top News Zločini horor države: Javne egzekucije, bičevanja...

Daily Sabah će uskoro objaviti fotografije alata koji je donešen u zemlju i kojeg su Saudijci koristili za ubojstvo, rekao je Kerman. Također, bit će objavljen dio snimke u kojem su zabilježeni posljednji trenuci Khashoggijevog života.

Tijelo rastopljeno kiselinom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da Saudijska Arabija „sigurno zna“ tko je iz 15-članog saudijskog tima koji je stigao u Istanbul dan uoči zločina, ubio Jamala Khashoggija.

Turski lider je, također, rekao kako je njegova zemlja snimke ubojstva saudijskog novinara i kolumniste Washington Posta, proslijedila Saudijskoj Arabiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Ranije, objavljena je informacija da turski istražitelji nastavljaju istragu Khashoggijevog ubojstva i nakon što je prekinuta potraga za njegovim tijelom. 

Jamal Khashoggi | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Neki izvori navode da su u rezidenciji generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu pronađeni tragovi kiseline i drugih kemikalija kojom su Khashoggijevi posmrtni ostaci uništeni.

List Sabah objavio je u subotu da su ubojice Khashoggijevo tijelo bacile u kanalizaciju nakon što je rastopljeno u kiselini. 

Ispitivanje uzoraka uzetih iz kanalizacije rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu omogućilo je otkrivanje tragova kiseline, objavio je provladin dnevnik ne navodeći izvore. 

Istražitelji ocjenjuju da je tijelo novinara kritičnog spram vlasti u Rijadu rastopljeno u kiselini te, kad je pretvoreno u tekućinu, počinitelji zločina izlili su je u kanalizaciju, nastavlja Sabah.

Hatice Cengiz, zaručnica novinara Khashoggija Hatice Cengiz Top News Zaručnica otkrila čega se ubijeni novinar najviše bojao

Jamal Khashoggi je ubijen 2. listopada nakon ulaska u zgradu Saudijskog konzulata. Nakon dugog negiranja, Saudijska Arabija je pod pritiskom javnosti priznala da je novinar ubijen, te objavila da je uhitila 18 osoba koje se dovode u vezu sa zločinom.

Glavni tužitelj Istanbula Irfan Fidan objavio je da je Khashoggi ugušen čim je ušao u konzulat Saudijske Arabije, nakon čega je njegovo tijelo raskomadano.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.