Top News
9748 prikaza

Zadnji trenuci života čovjeka koji je proslavio Leicester

Vichai Srivaddhanaprabha, vlasnik Leicestera poginuo u helikopteru
1/6
Darren Staples/REUTERS/PIXSELL
Vichai Srivaddhanaprabha kupio je Leicester od srpsko-američkog tajkuna Milana Mandarića 2010. godine

Kao i toliko puta do sad, i u subotu navečer 26. listopada, helikopter je sletio na centar nogometnog igrališta King Power stadiona. Ispod tribina prema helikopteru je krenuo vlasnik nogometnog kluba Leicester, Vichai Srivaddhanaprabha u pratnji nekoliko osoba. Službena osoba ih je ispratila do letjelice u koju su se, osim Srivaddanaprabhe, ukrcala još trojica muškaraca i dvije žene. To je jedino što se vidi u posljednjim trenucima prije polijetanja helikoptera.

Pri samom polijetanju, pilot je okrenuo letjelicu za 180 stupnjeva i nakon manevra, vertikalno je uzletio iznad tribina. Nekoliko sekundi kasnije, dok su još bili iznad parkirališta stadiona, očevici su vidjeli kako helikopter naglo gubi visinu, da bi se u spiralnom padu, koju sekundu kasnije srušio i pretvorio u buktinju.

Iz snimaka se moglo naslutiti samo najgore, a to je da nitko od putnika ni članova posade nije preživio. Već iste večeri oko stadiona su se počeli sakupljati uplakani navijači 'Leicestera' i ostavljati klupske memorabilije i bukete cvijeća. U nedjelju, 28. listopada, potvrdile su se zlokobne slutnje da je u zrakoplovnoj nesreći poginuo vlasnik nogometnog kluba 'Leicester', tajlandski mogul Vichai Srivaddhanaprabha.

Rođen je 4. travnja 1958. godine u kinesko-tajlandskoj obitelji u Bangkoku. Sam je stvorio poslovno carstvo, a 2010. godine kupio je klub Leicester, te im pomogao da šest godina kasnije osvoje naslov prvaka Premier Lige. 

Njegov osnovni biznis je najjača tajlandska duty free agencija King Power Duty Free, zahvaljujući kojoj je stekao titulu petog najbogatijeg Tajlanđanina. Njegovo bogatstvo procijenjeno je u Forbesu ove godine na oko 5.000.000.000 dolara. 

Poslove s duty free trgovinama pokrenuo je 1989. godine i otvorio ih u svim tajlandskim aerodromima. Njegova prva veza s Leicesterom počela je kroz sponzorstvo, da bi 2010. godine otkupio klub za oko 50.000.000 dolara od tadašnjeg vlasnika, srpsko-američkog tajkuna Milana Mandarića.

Vichai i Aiyawatt, otac i sin Srivaddhanaprabha | Author: Carl Recine/REUTERS/PIXSELL Carl Recine/REUTERS/PIXSELL

Najprije je 2011. uložio u klub oko 300.000.000 eura, pa polako dizao kvalitetu kluba i na kraju osvojio englesko prvenstvo 2016. Svakom igraču kupio je u znak zahvalnosti, BMW i8s. 

I sam je bio zaluđen nogometom i polom, pa je postao i vlasnik Bangkok VR Polo kluba, a prošle godine kupio je i belgijski nogometni klub OH Leuven. 

Iako mu je pravo prezime Raksriaksorn, tajlandski bivši kralj Bhumibol, mu je dodijelio novo prezime Srivaddhanaprabha koje u prijevodu znači 'svjetlo progresivne slave' jer je, kao uspješni biznismen, bio iznimno društveno odgovoran, te je mnogo ulagao u obrazovanje i zdravstvenu zaštitu djece. 

Srivaddhanaprabha je bio oženjen za Aimonom s kojom je imao četvero djece. Najstariji Aiyawatt je također uspješni biznismen i bio je desna ruka ocu u King Poweru kao i izvršni direktor u Leicesteru, pa je za očekivati da će on naslijediti oca u klubu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.