Top News
5923 prikaza

Zadarske siledžije: Skakali po mrtvom ždrijebetu

Zadar: Prosvjed građana protiv puštanja Darka Kovačevića na slobodu
Dino Stanin (PIXSELL)
Zadar ima problem: silovatelji i siledžije predugo izmiču pravdi, a kada ih ona i sustigne, uglavnom je riječ o minimalnim kaznama

Na prosvjedima u Zadru zbog puštanja na slobodu notornog Darka Kovačevića Daruvarca građani su svoje nezadovoljstvo iskazali i na plakatima i transparentima, a na jednom od njih pisalo je pet imena: Bruno Kokić, Mario Babić, Andrija Čulina, Ivan Zubčić i Danijel Zubčić.

Riječ je o petorki koja je je u studenom 2013. godine šokirala Zadar, kada su mladići, tada u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine na plaži Kolovare grupno silovali i iživljavali se nad 17-godišnjom maturanticom. Presuda koja je donesena tri godine kasnije nije bila ništa manje skandalozna od one kojom je nedavno odlučeno da Daruvarac trenutno ide na slobodu - dvojica od njih proglašena su krivima za silovanje, a trojica za spolni odnos bez pristanka nad maloljetnog djevojkom.

Nakon dokaznog postupka koji se na Županijskom sudu u Zadru više od godinu dana provodio iza zatvorenih vrata, sudac Hrvoje Visković, nepravomoćno je osudio prvooptuženog Bruna Kokića na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, a drugoooptuženog Marija Babića na tri godine maloljetničkog zatvora. Četvrtooptuženi Ivan Zubčić. osuđen je na maloljetnički zatvor u trajanju od godine dana, dok su trećeoptuženi Andrija Čulina i petoptuženi Danijel Zubčić kažnjeni pridržajem maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine, što znači da fizički neće biti u zatvoru, ali će se tri godine nad njima vršiti nadzor.

Potrebno je pojasniti da je kazneno djelo silovanja učinio onaj tko je uporabom sile ili prijetnje drugu osobu prisilio na spolni odnos ili njime izjednačenu radnju, dok se za spolni odnošaj bez pristanka tereti onaj onaj kome druga strana nije pristala na seks, ali je on ipak dobio što je htio. Ključna razlika između ova dva kaznena djela je upotreba sile.

Iako je optužba muškarce teretila za grupno serijsko silovanje maloljetne djevojke koja je kobne večeri bila u teškom alkoholiziranom stanju zbog čega se nije mogla braniti, u dokaznom postupku je, naime, utvrđeno da prva dvojica mladića nisu bila u vezi sa ostalom trojicom, iako su iz istog mjesta u zadarskom zaleđu, Pridrage.

Cristiano Ronaldo i Kathryn Mayorga KRAJ KARIJERE? Top News Tko je žena koja tvrdi da ju je silovao Ronaldo?

Istragom je utvrđeno da su se prva dvojica mladića, optuženih za silovanje, sa trećeoptuženim susrela tek na partiju sa kojeg ih je on trebao uvesti u noćni klub na plaži Kolovare jer je poznavao čuvare na ulazu. Na tom je partiju bila i 17-godišnjakinja, koja je već tada bila u alkoholiziranom stanju, povraćala je i posrtala. Umjesto da je otprate do taksija prva dvojica mladića su je odvela do plaže, tamo silovala i ostavila.

O tome su govorila dvojica svjedoka koji su vidjeli dvojicu muškaraca kako vuku djevojku koja se otimala i plakala. Nakon silovanja prve dvojice muškaraca, 17-godišnjakinja se ustala i došla do noćnog kluba gdje je pristupila trećeoptuženom Čulini koji je sjedio na zidiću kraj mora sa Ivanom i Danijelom Zubčićem. Nakon kraćeg razgovora otišla je na plažu s Čulinom. Tamo ju je i on silovao nakon čega se vratio do kluba i kazao Ivanu Zubčiću da ga djevojka zove na plažu. I taj ju je mladić silovao, a isti scenarij uslijedio je i sa petooptuženim.

Nakon što su je silovali, sva petorica ostavili su je izmrcvarenu na plaži.

"Iz svih dokaza utvrđeno je da su prva dvojica optuženih počinila kvalificirani oblik silovanja i da su djevojku zajedno silovali. Za ostalu trojicu, koja nisu bila u vezi s prvom dvojicom, utvrđeno je kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka", kazao je sudac Visković dodajući kako je čitav postupak cijelo vrijeme opterećen činjenicom da djevojka zbog alkoholiziranosti nije imala nikakvih saznanja što se te večeri dogodilo.

Dok je zapomagala na plaži, pronašla ju je prolaznica koja joj je pomogla da se vrati kući. Bila je izudarana, a na njoj su bili tek dijelovi odjeće. Nakon što su više od sat vremena tražile njezine stvari razbacane po plaži, zaputile su se u policiju gdje je majka dežurnim policajcima opisala u kakvom je strašnom stanju pronašla kćer. 

"Molim vas utvrdite što se dogodilo", kazala im je majka.

Tijekom sudskog postupka ispitano je 15-ak svjedoka. Dok su ostali odmah priznali što se dogodilo, prva dvojica optuženih negirala su krivnju sve do nalaza koji su potvrdili njihovu DNK.

Zlostavljano dijete Obiteljsko nasilje Life "Tata me silovao dok je mama mrtva pijana ležala na podu"

Zbog ovog slučaja njihovi su životi privukli pažnju javnosti, pa se tako doznalo da su dvojica od pet silovatelja tri godine prije ovog zločina ubili bređu kobilu u vlasništvu 37-godišnjeg Modričana Petra Kneževića, no ni to im nije bilo dovoljno pa su je rasporili i potom skakali po mrtvom ždrijebetu.

Više od 40 kilograma ukradenog mesa odnijeli su u Zadar. Dio mesa uspjeli su prodati i novac potrošiti na provod, dok su preostalim dijelom počastili pse.

Vlasnik kobile alarmirao je policiju u Obrovcu, koja je puna tri mjeseca slagala 'puzzle' oko ove priče. Uspjeli su im ući u trag zahvaljujući svjedočanstvima lokalnog stanovništva koji su pomogli istražiteljima opisom automobila koji je tog dana kružio opustjelim Velebitom. Policajci su ih kazneno prijavili tek za krađu mesa, ali ne i za mučenje životinja.

Ali, njihova zvjerstva ni tu ne staju. Jedan od njih je tri dana prije presude uhićen jer je u Kruševu pokraj Zadra usred dana iz ilegalnog oružja pucao u mačku.

"Prije ovog strašnog događaja bili su poznati po iživljavanju na mačkama. To što su im radili bilo je strašno. Ljudi se u mjestu srame zbog njih i hodaju pognute glave", kazao je za Jutarnji 64-godišnjak iz malog mjesta u zadarskom zaleđu gdje su tada s posramljenim obiteljima živjeli i ovi mladi zlostavljači.

"Njihovi roditelji ne znaju što bi rekli, ali im očito ne mogu stati na kraj", nastavio je 64-godišnjak. Navodi kako su i prije radili probleme, ali da je ovime njihovo ponašanje kulminiralo.

"Nemaju djevojke, a glavna preokupacija im je turiranje autima i motorima. Stalno su u nekoj dokolici i iživljavanju, a nitko ništa ne može poduzeti. Osobno sam par puta zvao policiju, ali nikada im se ništa nije dogodilo", kaže umirovljenik. 

Županijski sud u Osijeku Sude nam Life Hrvatski suci: "Najbolji među nama ne napreduju!"

Slučaj petorke i silovanja na plaži Kolovare zbog svega navedenog i jest završio na transparentu na prosvjedu, jer je riječ o još jednom zadarskom slučaju nebrige o žrtvi nasilja. Naime, u to vrijeme se puno više prigovaralo djevojci i osuđivalo ju se zato jer je pila te večeri, a za razliku od napadača, djevojka s majkom bila primorana neko vrijeme napustiti grad jer joj je život postao nepodnošljiv. Nakon svega, dobili su minimalne kazne.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Luna Lipa
    Sarkazam. 19:18 24.Prosinac 2018.

    Ako će glasat, sutra za HDZ, koga briga.

  • Avatar Luna Lipa
    Sarkazam. 19:17 24.Prosinac 2018.

    Kako nad država odgaja djecu, i kako sudjeluje u njihovom pranju mozga, nije ni čudan ovaj pre bolesni događaj.