Top News
48542 prikaza

Zadar, Knin, Kladuša - Evo za što se tereti Dudakovića

Atif Dudaković
Screenshot
Iskusni časnik JNA postao je jedan od najviših zapovjednika vojske Bosne i Hercegovine

U petak u ranim jutarnjim satima, odjeknula je vijest koju su mnogi čekali desetljećima: prema naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, policijski službenici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u operativnoj akciji na području Unsko-sanskoga i Kantona Sarajevo uhitili 13 osoba, među kojima je i umirovljeni general Armije BiH Atif Dudaković, nekadašnji komandant Petoga korpusa Armije BiH. Sumnjiči ga se za ratne zločine nad Srbima u jesen 1995.  godine na području zapadnokrajiških općina, kao i za ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika tzv. AP Zapadna Bosna, tijekom 1994. godine. Bio je zapovjednik obrane Bihaća i oslobodilačke operacije „Sana 95“, od 13. rujna do 10. listopada 1995.  

U iščekivanju objave imena ostalih uhićenika, politički i emotivni tsunami reakcija nakon ove akcije zaprijetio je i tako nestabilnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Već se govori kako je to skandalozni spektakl koji može uzdrmati tu zemlju i skandal nakon kojega će mnogi u Tužiteljstvu morati podnijeti ostavke. Srpska strana zasad suzdržano likuje, u Hrvatskoj je sve još svodi na prenošenje vijesti, bez nekih konkretnijih istupa političara. 

Neriješeno ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića iz 1995. Ratni zločin Life Već 22 godine nitko ne zna tko je ubio generala HVO-a

Tako smo danas vidjeli da je Andrej Plenković komentirao srpsku zabranu ulaska Damiru Krstičeviću, ali na pitanja novinara o uhićenju Dudakovića, premijer nije htio odgovarati.

Dudakovića su za ratne zločine prijavili 2006. godine tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik. Dopuna izvještaja podnesena je 2015. godine. Više puta se najavljivalo da će i Republika Hrvatska učiniti isto, ali je  sve uglavnom ostajalo na istrazi. Svijet su nakon "Oluje", koja je rat otpuhala i s područja Bihaća i okolice, obišli prizori slavlja Hrvatske vojske i Armije BiH u oslobođenome Bihaću, toga 6. kolovoza 1995., s Dudakovićem i našim generalom Marijanom Marekovićem u prvome planu.

Komanda Petoga korpusa Armije BiH na vrijeme je shvatila značenje "Oluje" za Unsko-sanski kanton. Spajanje s Hrvatskom vojskom značilo je deblokadu cijeloga bihaćkog okruženja i smanjivanje linije fronte. Zbog toga je  odlučila svoje jedinice uputiti u susret Hrvatskoj vojsci i pridonijeti slomu neprijatelja.

Obožavatelji Ratka Mladića u Beogradu Kakvo pomirenje!? Top News Nakon Haaga: Svi preziru nečije žrtve

Sjetimo se, oko 300.000 ljudi pune tri i pol godine u bihaćkoj enklavi bilo je u blokadi i pod stalnim napadima srpskih snaga iz tzv. Srpske Krajine i Republike Srpske.

Izvršeni su ovih dana pretresi na 16 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina. Postoji osnovana sumnja da su počinili kaznena djela "zločin protiv čovječnosti" i "zločin protiv civilnog stanovništva".

Akcija je rezultat je temeljite 12-godišnje istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, za koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, arhivskih dokumenata, videosnimki i dokaznih materijala u vezi s ekshumacijama i identifikacijama ubijenih osoba. 

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • PrvaProleterska 09:28 28.Travanj 2018.

    K O N A Č N O ! Pa nema svaki ratni zloćinac na YT snimljen svoj ratni zloćin glasom i slikom ! A neki prićaju , treba dokazati a šta ćeš dokazati , kad se je sam snimao u ... prikaži još! u pomenutom zloćinu u Kulen Vakufu ! Druže generale , šta da radimo sa civilima : STRELJAJ je bila njegova komanda !

  • ajdeti 01:08 28.Travanj 2018.

    svaki zlocinac treba da se pridruzi onima u hagu i to na dozivotnu, nazalost u sve tri zemlje kad bi se uhvatili i hrvati i srbi i takozvani bosnjaci (mjesavina hrvata i srba poturcenih) koji su pocinili zlocine onda nebi ... prikaži još! bilo dosta mjesta u hagu za sve njih zato ce bog kazniti sve nadam se jer druge kazne za njih nema