Top News
9421 prikaza

Za Sandru Švaljek ni susjedi nisu glasali

Sandra Švaljek
Davor Visnjic (PIXSELL)
Usprkos dobrom rezultatu na gradskoj razini, Švaljekica ima velikih problema u svom susjedstvu

Brže, jače, bolje - slavni je moto Olimpijskih igara, ali nakon nedavno održanih izbora za lokalne jedinice samouprave, čini se da su neki političari zaboravili da za njih trebaju glasati i njihovi susjedi.

Uzmite za primjer Sandru Švaljek i njenu stranku Nezavisna lista Sandre Švaljek koja je ostvarila doista zavidan rezultat na izborima za gradonačelnicu Zagreba i za gradsku skupštinu. Međutim, u njenom mjesnom odboru, Marin Držić, NLSŠ došla je tek na četvrto mjesto po broju glasova. Kako stoji na stranicama lokalnih izbora, zajednička lista Švaljekice i HSLS-a, nositelja Željka Pintarića osvojila je tek 15,44% ili točno 84 glasa.

Nije ni Milan Bandić u svom matičnom mjesnom odboru, Peščenica, nešto pretjerano bajno prošao. Istini za volju, njegova Stranka rada i solidarnosti doista i jest osvojila prvo mjesto na glasanju s 24,85% glasova, ali ostaje činjenica da je to puno manje nego 32% koliko je Bandić osvojio prije četiri godine. 

Davor Bernardić | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Ovdje već vidimo jedan zabrinjavajući trend, zabrinjavajući ako ste simpatizeri SDP-a. Naime, čak i u Bandićevom mjesnom odboru je SDP izgubio jako puno glasova. Prije četiri godine je Asja Nuredinović-Matas osvojila više glasova od Bandića, osvojila je 7 glasova više, ali osvojila je više od Bandića. Ove godine je SDP pao na nekih 23 % glasova što je puno manje od Asjinih 32%.

Neki od popularnijih kandidata za gradonačelnika, poput Brune Esih nisu ni istaknuli kandidacijske liste za vlastite mjesne odbore pa je tako u njenom Medvedgradu pobijedio HDZ. SDP je i ovdje bio gubitnik izbora pa su s gotovo 27% glasova prije četiri godine spali na tek nešto više od 18% osvojenih glasova na nedavnim izborima.

Čak ni suradnja s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem nije mogla zaustaviti pad glasova za SDP. Primjerice, na Zrinjevcu gdje su koalirali s Naprijed Hrvatska, a na Zrinjevcu Josipović i živi, izgubili su nešto više od pet postotnih bodova u odnosu na lokalne izbore 2013. godine.

Davor Bernardić može spinati rezultate njegove stranke koliko god želi. Besmrtnim riječima kratkotrajnog premijera Tima Oreškovića: "Show me the numbers". A brojke kažu da SDP-u ne ide u tradicionalnim utvrdama. Bernardić sada priča o "obećavajućim rezultatima" i nekoj spremnosti za preuzimanje odgovornosti upravljanja državom, ali Zagrepčani pokazuju da ne žele SDP-ovce u upravljanju mjesnim odborima. 

Kako će tek povjeriti najvećoj opozicijskoj stranci upravljanje državom dok je potresa Agrokorova kriza?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.