Top News
3870 prikaza

Vukovarci neće imati nikakve koristi od Penavinog prosvjeda

Vukovar: Državni vrh na obilježavanju Dana sjećanja ispred Vukovarske bolnice
1/6
Davor Javorovic (PIXSELL)
Hoće li HDZ preživjeti još jednu podjelu je pomalo izlišno pitanje jer do sad je sve preživio

Na pitanje hoće li biti sankcija za HDZ-ovce koji će eventualno ići na subotnji prosvjed zbog presporog procesuiranja ratnih zločina, premijer Andrej Plenković lakonski je odgovorio:"Vidjet ćemo."

Ni on sam više nije siguran što može očekivati od prosvjeda i hoće li se on pretvoriti u prosvjed protiv njega i ovakvog HDZ-a za koji dio članova tvrdi da više nije demokršćanska stranka. Samo u petak, dan prije prosvjeda, u Zagrebu je 19 članova stranke iz ogranka Žitnjak, izašlo iz HDZ-a, a pitanje je dana kad će se slična situacija ponoviti negdje drugdje. 

Organizatori prosvjeda - vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i Grad Vukovar, očekuju više od 15.000 ljudi, a najavljuje se dolazak autobusa iz dijaspore. Iako uvjeravaju da na skupu neće biti nikakvih političkih govora i da će sami iz svojih redova izbacivati provokatore, teško da se može povjerovati kako ovaj skup neće imati i političke poruke. 

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije Referendumi Top News Manipulatori u Vukovaru: Ne zanimaju ih žrtve, samo Plenki

Vukovarski prosvjed dolazi u prilično kompliciranom trenutku za vladajuću stranku. Navodni inicijator prosvjeda Milijan Brkić, drugi čovjek HDZ-a, ekspresno je kažnjen aferom s lažnim SMS-ovima u kojoj je pritvoren njegov kum, bivši suborac i bliski prijatelj Blaž Curić. Samo nekoliko dana kasnije Brkiću je iskopana još jedna afera - da je prije sedam godina, kao drugi čovjek policije, dojavljivao svodnicima i prostitutkama da se protiv njih vodi policijska istraga.

Istovremeno, samo dva dana prije vukovarskog prosvjeda procurila je informacija da inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, nisu uspjeli prikupiti dovoljno potpisa za tri referendumska pitanja o izmjeni izbornog zakona i ukidanje Istanbulske konvencije. Državna agencija APIS, koja je provjeravala potpise pronašla je navodno brojne nepravilnosti i utvrdila da ni jedna inicijativa nije dala minimalno 374.740 valjanih potpisa, koliko treba za raspisivanje referenduma.

Informacija je procurila samo dva dana uoči vukovarskog prosvjeda, a ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da od Povjerenstva još nije dobio službeni izvještaj, pa očito da nema ni pojma kako su te informacije iscurile do medija. Postavlja se pitanje je li ova informacija namjerno plasirana uoči vukovarskih prosvjeda, gdje se očekuje i dolazak Željke Markić, koja je i sama stajala iza inicijative Narod odlučuje.  

Bojan Glavašević, nekoć SDP-ov, a danas nezavisni saborski zastupnik, na pitanje je li vukovarski prosvjed politički skup, odgovara:

"To pitanje je sasvim suvišno. To jest politički skup, i savršeno je jasno zašto su ti ljudi tamo. Nema apsolutno nikakav drugi razlog da se tamo okupljaju, osim unutarstranačkog obračuna u HDZ-u. Dakle to u svom startu jeste politički skup."

Komentirao je i poziciju Andreja Plenkovića:

"On je predsjednik stranke koja je sve to zakuhala i poticala takve metode rada. Sad kad se oštrica okrenula prema njemu, neka se snalazi kako god zna. To mu nije smetalo kad su isti ti ljudi, isto to radili ispred Ministarstva branitelja protiv Freda Matića i protiv mene", smatra Bojan Glavašević. 

Prosvjedi protiv Istanbulske konvencije u Splitu Splitska Istanbulska Top News Pogledajte neke od zanimljivijih parola s rive u Splitu

Prosvjed u Vukovaru podijelio je i Hrvatski generalski zbor. Nakon sastanka s premijerom Plenkovićem Pavao Miljavac izjavio je da Hrvatski generalski zbor ne ide na prosvjede u Vukovar, no istog dana istaknuti član HGZ-a Željko Sačić podnio je ostavku. 

Ministar branitelja Tomo Medved i ministar obrane Damir Krstičević su stoga u prilično nezgodnoj situaciji. Ukoliko se u subotu ne pojave u Vukovaru, kockaju se s povjerenjem onih koji su Medveda i doveli u ministarsku fotelju, a to su braniteljske udruge i ratni veterani, među kojima je i vođa šatoraša Đuro Glogoški. Glogoški je ovih dana pozvao na dolazak u Vukovar i pored ostalog izjavio da su 'svojim sramotnim ponašanjem političari, uz potporu jednog dijela braniteljske populacije, ispolitizirali najavljeni prosvjed koristeći ga u dnevno političke svrhe potpuno zaboravljajući na dostojanstvo prema žrtvi'.

No, u Vukovar neće doći ni predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, iako je prije dvije godine bila među prvima koja je Glogoškom i šatorašima dala podršku i legitimitet, posjetom u Savskoj.

"Mislim da je jedan od njih dvojice već odavno dokazao da nema obraza, a za drugog je, s obzirom kako vlada hrvatskim jezikom, sasvim upitno je li uopće razumio o čemu je riječ. Nakon svega, važan je odgovor na samo jedno pitanje, a to je - koliko će prosvjed u Vukovaru donijeti bolji život njegovim građanima?", zaključio je Glavašević.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.