Top News
1720 prikaza

Vučićev prijatelj našao se usred Trumpove afere

Aleksandar Vučić
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Srpski premijer Aleksandar Vučić za savjetnika je izabrao političara koji je, čini se, bio na platnoj listi osramoćenog Trumpovog vođe kampanje

Bivši austrijski kancelar i konzultant nekoliko uglednih svjetskih kompanija Alfred Gusenbauer prihvatio je ponudu vicepremijera Srbije Aleksandra Vučića da bude njegov savjetnik. Vučić je već dogovorio angažman s Gusenbauerom koji bi se trebao baviti reformama i promidžbom Srbije, te brinuti o potpori zemalja članica EU za pristupanje Srbije Uniji, pisao je 2013. Tanjug, a Gusi, kako ga zovu Austrijanci i Vučić od tada su bliski suradnici.

Međutim Alfred Gusenbauer našao se u središtu jednog skandala 'preko bare', onog koji uključuje američkog predsjednika Donalda Trumpa, njegovog bivšeg savjetnika i šefa kampanje Paula Manaforta i posebnog istražitelja Roberta Muellera.

U ponedjeljak je podignuta optužnica protiv nekadašnjeg Trumpovog šefa kampanje u kojoj se spominje urotništvo, pranje novca i udruživanje.

Robert Mueller i njegov tim kažu da su lobist i savjetnik Manafort i njegova desna ruka Richard Gates djelovali kao neregistrirani agenti za ukrajinske političke figure (i organizacije) između 2006. i 2015. godine tj. da su bili na platnoj listi zbačenog pro-ruskog predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Tijekom lobiranja u ime ukrajinske političke udruge, a zapravo Janukoviča, Manafort i Gates nabavili su desetke milijuna dolara koje su sakrili od američkih vlasti kroz strane tvrtke i račune. Manafort je optužen kako je sam 'okrenuo' barem 18 milijuna dolara koje je dobio kako bi Janukoviča i njegovu stranku održao kao ključne igrače u Ukrajini.

Manafort je kao pomoć regrutirao niz europskih političara koje je držao na svojoj platnoj listi, a među njima je i Vučićev novi navodni savjetnik Alfred Gusenbauer. Grupa regrutiranih političara iz Europe naziva se "Habsburškom grupom", a u optužnici stoji kako im je na čelu bio nekadašnji kancelar koji je za te usluge dobio više od dva milijuna eura. Politico navodi kako je neimenovani kancelar upravo Gusenbauer.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.