Top News
5033 prikaza

Vučićev pakao: Velika Albanija na granici, rat klanova...

Aleksandar Vučić
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Teorije zavjera rasturaju Ameriku, a velike prijevare prijete da uništavanju Zimbabvea

Slučaj otmice i prebijanja Mirka Elezovića 2002. godine čiji su počinitelji navodno bili Luka Bojović, njegov ratni prijatelj Rade Rakonjac i Božidar Cakić - vjerojatno je jedini u posljednjih dvadesetak godina gdje Bojovića i ostale pripadnike zemunskog klana nije zastupao Dragoslav Ognjanović, odvjetnik brutalno ubijen prije nekoliko dana.  Godinama kasnije, kako piše srpski Blic, Ognjanović će postati njihov stalni branitelj i svjedok uspona klana koji sada doživljava najteži udarac još od hvatanja šefa Luke Bojovića. Ognjanović je na sudu dokazivao njihovu nevinost još i prije nego su šira i stručna javnost mogli shvatiti dimenzije klana okupljenog oko zloglasnog Bojovića.

Pročitajte više na: Krvavi rat klanova: Ubijen zbog mračnih tajni zemunaca?

Rusija je pokazala svoju veliku pomorsku moć predstavivši 40 ratnih brodova u vodama u blizini St Peterburga. Na ovogodišnjoj tradicionalnoj paradi u sklopu obilježavanja Dana mornarice trebali su predstaviti i svoju tajnu fregatu, nazvanu Admiral Gorshkov. Taj 4500 tona težak ratni brod predvodnica je grupe od šest takvih brodova koji bi trebali postati dio ruske flote do 2025. godine.    Njihova novinska agencija Tass kaže kako su Gorshkov i još 11 brodova bili ipak preveliki za plovidbu rijekom Neva gdje se održao glavni dio parade. Predsjednik Vladimir Putin umjesto toga pozdravio je njihovu ekipu na Kronshtadtu, luci u blizini St Peterburga. "Ruska flota uspješno rješava obrambene zadatke, daje neizmjeran doprinos borbi protiv međunarodnog terorizma i igra važnu ulogu u osiguravanju strateškog pariteta. Više od 300 godina flota brani status Ruske federacije kao mornaričke sile koja je je sposobna i odlučna štiti državne interese", naglasio je Putin. 

Pročitajte više na: Putinove ratne brodove nitko ne shvaća ozbiljno

Papa Franjo napravio je velik korak i smrtnu kaznu proglasio neprihvatljivom u bilo kojem slučaju jer je to "napad na dignitet i nepovredivost svake osobe". Taj je put započeo još papa Ivan Pavao II. koji je 1997. godine još dodatno zaoštrio uvjete koji opravdavaju čin, iako je do Franje Crkva ipak kaznu opravdavala u "posebnim slučajevima kada je to jedini praktični način da se zaštite životi osoba od agresora". Novo učenje priznaje kako moderna društva svakako na raspolaganju imaju nove mehanizme zaštite društva. Papa je često govorio o toj temi, posebno u kontekstu i tijekom posjete SAD-u gdje mnoštvo katolika, za razliku od Europe, svesrdno podržava smrtnu kaznu, njih čak 53 posto. Na to se osvrnuo i u svom govoru u američkom Kongresu 2015. godine, gdje je posebno istaknuo neke tekovine koje se često pripisuju "liberalnim" političkim ideologijama

Pročitajte više na: Papa napao smrtnu kaznu: "Ne možemo to više dozvoliti"

Samo nekoliko dana nakon što je stupio na vlast, novi španjolski premijer najavio je da će ekshumirati posmrtne ostatke generala Francisca Franca koji je vladao španjolskom od kraja građanskog rata 1939., pa do smrti 1975.  Očekuje se da će se to dogoditi i prije kraja ljeta, dakle u idućih mjesec i pol dana, piše foreignpolicy.com. Plan ekshumacije zahtijeva prebacivanje Fracovih posmrtnih ostataka na mjesto koje tek treba odrediti. Jednako je kontroverzan i prijedlog Pedra Sáncheza da se i ostatak groblja Valle de los Caídos (Dolina palih) pretvori u spomen-područje žrtvama građanskog rata i Francove diktature. 

Pročitajte više na: I dalje obožavan: Fašist kojeg se nikako ne mogu riješiti

Pobjedu na prvim demokratskim izborima u afričkoj državi Zimbabve odnio je trenutni predsjednik Emmerson Mnangagwa (ZANU-PF - The Zimbabwe African National Union – Patriotic Front) poznatiji kao "Krokodil". Opozicijski lider Nelson Chamisa se oglasio i na Twitteru gdje je optužio komisiju i Mnangagwu da su namjestili izbore. To je samo nastavak kaosa koji je zavladao državom, a koštao je života i barem troje civila koji su stradali u neredima. Natjecala su se 23 predsjednička kandidata, no samo su Chamisa i Mnangagwa imali šanse za pobjedu. Mnangagwa je osvojio većinu u šest provincija, dok je Chamisa dobio najveće gradove Harare i Bulawayo, te još dvije provincije.

Pročitajte više na: Narod pred raspadom: Zimbabve tone u neviđeni kaos

Kosovski mediji podigli su pravu uzbunu po Srbiji nakon što je najavljeno da će Kosovo i Albanija ukinuti granične kontrole između dviju država. Blic danas prenosi reakcije srpskih dužnosnika koje se redom svode na "nedopustivo".  Prvi je odgovorio šef ureda za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji je rekao da je to neozbiljna i neodgovorna najava te dodao da će samo dodatno pogoršati odnose u regiji. "Enver Hoxha je mrtav, a od velike Albanije nema i neće biti ništa. Kosovo i Albanija nemaju granicu već je to granica između Srbije i Albanije duga 111 kilometara", kazao je Đurić.

Pročitajte više na: Srbija u panici: "Albanci grade veliku Albaniju"

Objasniti vjerovanje jedne manje zajednice koja širi neku neobjašnjivu teoriju nikada nije bilo lako. Neće to biti ni ovaj put. Ono što je posebno zanimljivo u slučaju ove još jedne teorije zavjere u moru mnogih drugih je što je ova iskoristila idealno priliku u trenutku kada je cijeli svijet šokiran izjavama i ponašanjem američkog predsjednika Donalda Trumpa. Oni nisu. I dok se svi pitaju što se tu događa, pripadnici ovog vjerovanja, smatraju kako je sve potpuno jasno. Trumpa potkopavaju državne strukture, a oni su tu da mu pomognu.  Onaj koji bi trebao biti predvodnik te borbe protiv sila zla i očuvati svemogućeg Trumpa, je misteriozni Q. Prvi se put pojavio 28. listopada 2017. godine na 4chanu, još jednoj misterioznoj stranici, tzv. ploči. Među porukama s temom "Smiraj prije oluje" i u raznim postovima pokazao se Q kao vrsni poznavatelj Trumpovih mudrih izjava, vladajućih struktura i njihovih tajni.

Pročitajte više na: Poremećena sekta: Za Trumpa izmišljaju teorije zavjera

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.