Top News
5750 prikaza

Vučićev 'čuvar Kosova' ubojica je vođe kosovskih Srba?

Kosovska Mitrovica nakon ubojstva Olivera Ivanovića
1/3
REUTERS
Nekoliko sati nakon akcije u Kososvskoj Mitrovici, policija za ubojstvo Olivera Ivanovića tereti srpskog lidera Milana Radojičića

Izvori iz kosovske policije priopćili su, nakon akcije koju su proveli u ranu zoru u petak u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, da je Milan Radojičić, čelni čovjek Srpske liste i vodeća ličnost na sjeveru Kosova, osumnjičen za ubojstvo političara Olivera Ivanovića. 

Policija je do sada službeno službeno rekla da je muškarac s inicijalima M.R., rođen 1978. godine, osumnjičenik u tom slučaju i da su jutros pretresli njegovu dom, ali ga nisu zatekli na toj adresi. 

Ivanović, koji je 16. siječnja ustrijeljen ispred svoje stranke u Mitrovici, prozivao je Radojičića da je ključna figura u onome što je Ivanović nazivao zastrašujućim sustavom vlasti na sjeveru Kosova na kojem živi uglavnom srpsko stanovništvo. Radojičić nikad nije komentirao te optužbe, inače je blizak Aleksandru Vučiću, koji ga je jednom nazvao "čuvarem Kosova". 

Zaplijenjeno oružje u Kosovskom Mitrovici | Author: kosovska policija kosovska policija

U lipnju je Radojičić postao potpredsjednik Srpske liste, glavne stranke kosovskih Srba, koju podupire Beograd, piše BalkanInsight, koji je pokušao doći do Radojičića na telefonski broj na koji se javljao još prije dva dana. No, danas je muški glas odgovorio da je to 'pogrešan broj'. 

Posebne snage kosovske policije uhitile su u petak ujutro tri osobe navodno povezane s ubojstvom političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića i još jednu zbog opstrukcije policijskih službenika. Kosovski tužiteljstvo izjavilo je kako je policija također pretresla Radojičićev dom, ail je uspio izbjeći uhićenje. 

Općina Mitrovica objavila je video o policijskoj operaciji na svojoj Facebook stranici, opisujući ga kao "demonstraciju sile" i "zastrašivanje Srba".

Vodstvo četiriju uglavnom srpskih općina na sjeveru Kosova zatražilo je hitno puštanje na slobodu uhićenih Srba i da se opozove odluka za povećanje carina na uvoz robe iz Srbije, koju je jučer nametnula prištinska vlada. 

Glavna stranka kosovskih Srba, Srpska lista, izjavila je kako će se u mjestu Rudare održati mirni prosvjed, a srpsko vodstvo općine Zubin Potok odlučilo je zatvoriti sve trgovine i blokirati prijelaz Brnjak između Srbije i Kosova, kao i autoceste u selu Zupce, izvijestio je RTS.

U međuvremenu, beogradski mediji izvijestili su u četvrtak da je Tužilaštvo u Prištini zatražilo od Ministarstva unutarnjih poslova Srbije da uzme iskaz od srbijanskog oporbenog političara Saše Jankovića o slučaju ubojstva Ivanovića. 

Zaplijenjeno oružje u Kosovskom Mitrovici | Author: kosovska policija kosovska policija
Janković, bivši pučki pravobranitelj Srbije koji je sada političar, izjavio je da su se informacije pojavile u srpskom tisku samo nekoliko sati nakon što je on dao izjavu kao svjedok, rekavši da su ga mediji na taj način obilježili 'kao metu'.

Ivanović se smatrao umjerenim političarem i zalagao se za suživot između srpske manjine na Kosovu i etničke albanske većine. 

Ipak, u trenutku njegove smrti ponovno ga se pokušalo optužiti za ratne zločine jer je navodno naredio ubojstva kosovskih Albanaca tijekom rata 1999. godine, iako je tvrdio da nije kriv. 

Radoičić je pažnju šire javnosti stekao nakon ubojstva Olivera Ivanovića kada je kosovska političarka Rada Trajković spomenula njegovo ime kao nekog "tko drži vlast u Kosovskoj Mitrovici".

I sam Oliver Ivanović je u posljednjem intervjuu spomenuo Radoičića kao ključnu osobu i pravog nositelja vlasti na sjeveru Kosova.

Ivanović je tražio od novinara BIRN-a da ne objavi taj dio intervjua jer se bojao odmazde, ali da zapamti to ime. Lider kosovskog SDP-a je ubijen u siječnju 2018. godine.

Oliver Ivanović Politički nemiri Top News Vođu kosovskih Srba upucali u Kosovskoj Mitrovici

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije je kazao u jednom intervjuu da je Radoičić netko tko je "čuvar Kosova", da bi nakon ubojstva Ivanovića kazao da ga osobno ne poznaje, ali da su možda prisustvovali nekom zajedničkom sastanku.

Svojim poznanstvom sa Radoičićem se hvalio i aktualni premijer Kosova, Ramuš Haradinaj koji ga je nazvao "čovjekom važnim za sve na sjeveru Kosova".

"Ja radim vrlo dobro s kolegama Srbima – sa zamjenikom premijera Daliborom Jevtićem, sa ministrima Nenadom Rikalom, Todosijevićem. Radim sa gradonačelnikom Rakićem, radim i sa Slavkom Simićem, radim i sa ljudima sa Sjevera – Milanom Radoičićem, na primjer, čovjekom važnom za sve na Sjeveru“, objasnio je Haradinaj.

U srpnju 2017. godine, prištinski portal Gazeta Express objavio je fotografiju Radoičića sa Haradinajem.

Iako Radoičić tada nije imao nikakvu funkciju, prištinski mediji su nagovijestili da se Haradinaj tada sastao s njim kao najutjecajnijom osobom kosovskih Srba, kao i da su pregovarali o tome da partija Srpska lista podrži mandat Haradinaja, i uđe u Vladu Kosova.

Mjesec dana nakon sastanka Srpska lista je podržala Haradinijev mandat.

Svoju povezanost sa Radoičićem potvrdio je i u veljači ove godine, Direktor ureda za KiM Srbije, Marko Đurić.

Oliver Ivanović Atentat Top News Kosovari očajni: Tražit ćemo pomoć i od FBI-a

Đurić je odgovorio da se sa Radoičićem nekoliko puta sreo i da je on biznismen u Mitrovici. Đurić nije tada novinaru BIRN-a odgovorio je li Radoičić član SNS-a.

Radoičić je na sjednici Srpske liste, najveće partije na sjeveru Kosova, postavljen za njenog potpredsjednika u lipnju ove godine.

Milan Radoičić je sa svojim kumom Zvonkom Veselinovićem optužen 2011. godine za nezakonito prisvajanje 32 kamiona Hypo Alpe Adria Leasinga. 

Optužnica je podignuta pred Specijalnim sudom u Beogradu 2011, a vremenski se podudarala s odlukom Beograda da počne dijalog sa Prištinom i pozivom Srbima sa sjevera Kosova da uklone barikade. Obojica su pravomoćno oslobođeni optužbi 2016, prenosi srpski Insajder.

Veselinović je pred sudom izjavio da mu je Radoičić pomogao novcem oko pumpe, ali i oko "naplate dugova" od dužnika.

Prema sudskim dokumentima Radoičić je ranije osuđivan, ali su zbog zakona o zaštiti osobnih podataka informacije o tome zbog čega, kada i koja mu je sankcija izrečena precrtani.

Sam Radoičić je sudu kazao da je bio u pritvoru od 2009. do 2011. godine, ali u dokumentima se ne navodi zbog čega.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.