Top News Akcija Oluja
9066 prikaza

Vučić opet protiv Oluje: "Nema tamo ništa za pohvalu"

Aleksandar Vučić
Srđan Ilić/PIXSELL
Već dulje vrijeme srpski predsjednik, a ranije i kao premijer, govori protiv vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja

Da novoizabrani srpski predsjednik Aleksandar Vučić ne gaji previše tople osjećaje prema operacijama Oluja i Bljesak, jasno je već godinama. 

U posljednjem istupu Vučić je komentirao izjavu Jima Mattisa koju je američki ministar dao tokom susreta sa svojim hrvatskim kolegom Damirom Krstičevićem prije nekoliko dana u Pentagonu.

"Sljedećeg mjeseca obilježavaju se 22 godine operacije po imenu 'Oluja', operacije koja se izučava u američkoj vojsci kao primjer kako dobro vođena vojna snaga, dobro obučena, dobro opremljena i s dobrim političkim vodstvom može promijeniti tijek povijesti. Čast nam je što ste ovdje s nama zbog vaše uloge u toj operaciji", rekao je Mattis, a objavilo američko Ministarstvo obrane.

Vučić im je danas poručio da "neće nikada pristati na to da su ubijanje i progon srpskih civila neko veličanstveno djelo", piše Aljazeera Balkans.

"Užasno mi je žao što je do takve izjave došlo, jer smatram da nema što biti pohvaljeno u akciji 'Oluja', pošto je u njoj ubijeno više od 2.000 običnih ljudi, starih i djece", rekao je Vučić.

Nikolaj Petrušev i Vladimir Putin Posebni izaslanik Top News Stiže Putinov KGB-ovac: Hrvatska ga se treba čuvati

Prema njegovim riječima, "raketirane su kolone izbjeglica kod Bosanskog Petrovca, čak ne na teritoriju tadašnje Hrvatske ili Republike Srpske Krajine".

"Da ne govorim kako sumnjam da bilo tko može reći da su Varivode slučaj kojim se može bilo tko ponositi. Nisu znali od tolike moći što će, pa su ubijali, ubili su starce, muškarce i žene, krave, svinje i sve drugo kako ništa živo ne bi ostalo. Pošto su valjda i krave i svinje smatrali Srbima, ma kako to nekome sumanuto zvučalo", rekao je predsjednik Srbije novinarima.

Aleksandar Vučić | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)

Podsjetio je kako je "stav Republike Srbije ostao da je to jedan od najtužnijih dana u srpskoj povijesti. Ako se netko hvali rezultatom da je protjerao 250.000 ljudi sa svog ognjišta, nekoliko tisuća pobio, tu nešto nije u redu. Na svakom mjestu ću o tome govoriti i ničega se ne stidim", naglasio je Vučić.

Vučić, inače, koristi svaku priliku da bi spomenuo Bljesak i Oluju u negativnom kontekstu. "Ja sam jedanput nešto rekao i zato sam valjda najneomiljeniji i najnepopularniji čovjek u nekim zemljama regije, iako mislim da me poštuju. To je zato što sam rekao da se više nikada neće ponoviti 'Bljesak' i 'Oluja'. Mi znamo svoje obveze prema Daytonskom sporazumu, poštujemo teritorijalni integritet BiH i naš narod onakvu sudbinu kakvu je doživljavao 1995 i 1999 više neće doživjeti", rekao je Vučić nakon prošlogodišnjeg povratka iz Moskve gdje je dogovarao kupovinu ruskih MIG-ova. 

Marija Pejčinović Burić Nova ministrica Top News Savjetovala Vučića, a sad preuzima hrvatsku diplomaciju

Prije dvije godine, tada na poziciji srpskog premijera, Vučić je otvoreno rekao da je Oluja bila strašan zločin. Srbija više neće kriti da je operacija "Oluja" bila strašan zločin, rekao je Vučić početkom kolovoza 2015. godine na obilježavanju Dana sjećanja u Sremskoj Rači, dodajući da se "Oluje" trebaju sramiti oni koji su je počinili, javili su srbijanski mediji, a prenijela Hina.

"Želim da riječi mržnje, sukoba i osvete ne budu te koje će obilježiti današnji dan - s Hrvatskom imamo mir, čuvat ćemo ga i željeti najbolje odnose u budućnosti", rekao je Vučić, dodajući da se nada da "ćemo brzo biti i dobri prijatelji u zajedničkoj kući EU".

"Ali danas odavde šaljemo svijetu jasnu poruku da se zločin mora oprostiti, ali ne može i ne smije zaboraviti - i to baš na ovome mjestu gdje su Republika Srpska i Srbija ujedinjeni u bolnoj tuzi, na mjestu koje je pregazilo 250.000 prognanih Srba u strahu da ih ne pregazi hrvatska, kako neki kažu, oslobodilačka čizma", naveo je premijer.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • eclipse2016 10:44 18.Srpanj 2017.

    Četnička posla...vojvodin potrčko uvijek ostaje vojvodin potrčko!

  • uskook 14:32 17.Srpanj 2017.

    Vučiću. Razmisli kako su se osjećali Hrvati i građani Hrvatske kada su napuštali svoja vjekovna ognjišta sa vrećicom u ruci pod najezdom iz Beograda organiziranom vojskom srba , srpske JNA i rezervista iz bosne i srbije kojima si ti držao ... prikaži još!ao propovjedi na hrvatskom teritoriju,zar te nije sram. Pogledaj onaj famozni video dostupan svima i dobro poslušaj što si govorio. Ako imaš imalo morala postidi se...

  • erton 14:13 17.Srpanj 2017.

    Koliko god ovaj covek bio odvaratan i ljigav, i koliko god bio nacionalista i sovinista, i koliko god lagao i krao sopstveni narod i sve druge, sto se tice bljeska i oluje je u pravu... sto je jos gore jer ... prikaži još! kad ovakva ljiga od coveka moze da prica o zlocinima i zlocincima a da bude u pravu je krajnje ironicno i licemerno.