Top News
1101 prikaza

Vučića i ekstremiste u RH vesele iste vijesti o Pupovcu

Pregled tjedna
express
Zar mislite da je 11 vojnika iz Srbije slučajno nenajavljeno krenulo u Jasenovac baš kad desničari u RH jurišaju na Pupovca?

Nije to bio, najblaže rečeno, nimalo konvencionalan istup Tomislava Tomaševića, zagrebačkog gradskog vijećnika iz Zagreb je NAŠ, ali je sveopći dojam bio da čovjeku drugo nije preostalo.

"Na kojim su drogama Bandićevi ljudi!?"

"Ja stvarno ne kužim na kojim su drogama u Gradskoj upravi?!?", objavio je Tomašević na svom profilu na Facebooku i objava je odmah ušla u mainstream medije.

Tomašević je reagirao na vijest po kojoj se Zagreb natječe za titulu Europske zelene prijestolnice. Bizarna kandidatura odnosi se na Bandićev grad u trenutku kad je Zagreb najgora europska metropola po postotku odvajanja otpada, koji betonira i asfaltira svoje zelene površine, u kojem 50 posto vode iz vodovoda iscuri iz cijevi... A sve to povrh najnovijeg Bandićevog skandala s tzv projektom "Zagrebački Manhattan".

Bandićev pajdaš iz Dubaija

O vezi Bandićevog projekta "Zagrebački Manhattan" s namjerom da se i Hipodrom i Velesajam sa svojih više od milijun metara četvornih naprosto pobrišu pisalo se mjesecima. I u kontekstu puta Milana Bandića u ožujku u Dubai gdje je navodno "nešto" potpisao i u kontekstu projekta "Beograd na vodi" o kojem mediji u Srbiji pišu kao o katastrofi nacionalnih razmjera.

Milan Bandić | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

U zagrebačkom dijelu trakavice sada je prvo novinarka RTL-a Danka Derifaj uspjela dobiti na uvid memorandum što su ga potpisali Bandić i tvrtka Mohameda Alabbara. Ispalo je da se Zagreb obavezuje na mamutsko prilagođavanje GUP-a tvrtki njegovog pajdaša iz Dubaija, da pajdaševa tvrtka Eagle Hills mora odobriti svako izlaženje s memorandumom u javnost, da se Bandiću žuri jer je pajdašu obećao da će sve obaviti u osam mjesec, što je značilo da nije bez vraga Bandić organizirao "javnu raspravu" o predloženim izmjenama usred ljeta, računajući da će svi biti na godišnjima.

Ali, ispalo je da su građani poslali oko 10.000 primjedbi, a sad je Bandić kapitulirao i s time što je na kraju ipak podastro javnosti tekst "neobvezujućeg memoranduma", a ne kako je planirao, da pojedinačno daje na uvid po 15 minuta osobi koja to traži... Bez prava da slika, da prepisuje, kamoli da fotokopira.

A kad se u gradskom parlamentu o tome stalo raspravljati, u jednom je trenutku Bandić upao i zabranio svojim pročelnicama da sudjeluju u žestokoj raspravi. Ispalo je da Zagreb od projekta ne bi imao niti lipe prihoda dok tvrtka Eagle Hill ne otplati svoj kredit, a to bi bilo brat bratu 30 godina, iako bi Zagreb morao pripremiti sve što se tiče monumentalnog posla oko dokumentacije. A što bi koštalo. Ostalo je otvoreno ima li tvrtka pajdaša iz Dubaija temelja tražiti brutalnu odštetu od Zagreba ako projekt ne bi zaživio.

"Predsjednik Skupštine je nakon te Bandićeve izjave sazvao stanku. Nakon odgovora pročelnika u raspravi je čisto kao suza da je na potezu DORH", poručio je Tomašević.

Ako Bandić baš traži rat s novinarima...

Milan Bandić i Zdravko Mamić | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Bandić je, opći je dojam, opasno počeo gubiti živce. Nekoliko dana ranije novinarki je nakon njenog pitanja prostački rekao: "Kako vi mene rajcate!" A u četvrtak se ispričao. Kao. Ispričao se, ističemo, navodno, jer je "ispriku" započeo uvodom: "Što se babi htilo, to se babi snilo." Da bi zaključio još i to da bi "ponekad trebao tužiti novinare za mobing". Bandić u posljednje vrijeme očito živi na rubu i jedini argument kojim raspolaže, a koji je navodio, jest da je uvjeren da će na njegovo prekrajanje GUP-a, u kontekstu memoranduma s pajdašem iz Dubaija, "Plenković i koalicijski partneri (s nacionalne razine) imati sluha".

I arhitekti masovno traže da mu se stane na kraj

S druge strane, u posljednjem činu 37 vodećih arhitekata iz Hrvatske pozvalo je u otvorenom pismu predsjednika HAZU Velimira Neidhardta da ne šuti o sramotnom makijavelizmu gradonačelnika Milana Bandića.

"Stručna javnost, građani, civilno društvo, oporbena politika, jednom riječju svi, stali smo zajedno u obranu legitimiteta i demokratskih procedura. Ustali smo u obranu razvojne budućnosti grada Zagreba, u obranu javnog dobra nad privatnim interesom, u obranu kvalitete života nad profitom", stoji u pismu arhitekata.

Ček', kakva je ono vijest o Bandiću sa suda?

Milan Bandić | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Jesmo li zaboravili ono svjedočenje ugledne neurologinje Vide Demarin na sudu da ju je Bandić nagovarao da lažno ustvrdi da su "one" slike njene udruge, a ne njegove?

Pobune učitelja, liječnika, medicinskih sestara

Jesen je možda i najbolje doba za štrajkove. A sada su na scenu stupili i učitelji, s jedne strane, i liječnici s medicinskim sestrama odnosno tehničarima. Učitelji su navodili plaće od 5000 kuna, medicinska sestra s VSS od 5700 kuna, navodili su se brutalni uvjeti rada u medicini iz koje je otišla cijela vojska potplaćenih, iscrpljenih i poniženih medicinara...

Ministri Blaženka Divjak i Milan Kujundžić sada imaju užasno vrući kesten u rukama jer s jedne strane moraju ostaviti dojam da su na strani tih ljudi, koji očito s pravom traže više plaće, a s druge moraju ostati lojalni vladajućoj koaliciji i premijeru.

Bratstvo hrvatskih i srpskih ekstremista, a Pupovac neka gori

Konačno – Srbi. U predsjedničkoj kampanji desnica više nije mogla udarati po "jugoslavenima", jer HDZ drži sve vrhove vlasti na nacionalnoj razini i... što se dogodilo?

Nakon organiziranog masovnog napada maskiranih osoba na hrvatske građane srpskog etniciteta u okolici Knina i još nekih sličnih ispada, činjenica je da policija nije uspijevala uhvatiti skoro nijednog počinitelja dok Milorad Pupovac nije istupio s upozorenjem da Republika Hrvatska počinje nalikovati kratkotrajnoj kvislinškoj marioneti nacističkih i okupacijskih trupa iz Drugog svjetskog rata - NDH.

Zdravko Mamić, Dragan Čović, Aleksandar Vučić | Author: Armin Durgut / PIXSELL Armin Durgut / PIXSELL

Odjednom su na Pupovca poludjeli svi. Predsjednica je lupala šakom o stol i govorila da "neće dopustiti...", dakako, nakon što je u svoju kampanju krenula u rigidnom listu I. Marijačića. Škoro je kod Bujanca objavio da je sklon čak "zabraniti tu stranku", misleći na SDSS. Pritom je još govorio da će, ako ga izaberu, tražiti pravo da raspisuje referendum, što je zvučalo vrlo neugodno na tragu udara na Ustav.

A udar na Ustav je udar na državu. A udar na državu je, je li, državni. Na Pupovca su se obrušili skoro svi, jer kako može uspoređivati NDH s RH u kojoj se ustaški pozdrav "ZDS" ozakonjuje u "nekim" situacijama, a tolerira u svim ostalim!? Ili u kojoj se ljude mlati u pojedinačnim incidentima koji se pojedinačno pojavljuju u masovnim brojkama!?

Na kraju je Pupovcu krenuo spuštati čak i predsjednik SDP-a Davor Bernardić. A čini se da je duh trenutka u RH osjetio čak i Aleksandar Vučić, jer je usred svega toga poslao svojih nekoliko vojnika da nenajavljeno krenu na put u Jasenovac "kako bi se tamo postrojili". I naravno da ih nisu pustili, jer se nisu najavili.

Dejan Jović, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar KItarović s mitropolitom Porfirijem Perićem | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

"Jutros oko 6.30 sati hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovo spriječila ulazak 11 pripadnika Vojske Srbije na teritorij Republike Hrvatske. Riječ je o pokušaju dolaska u Republiku Hrvatsku, nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog, kako bi u odorama Vojske Srbije boravili na području Jasenovca.

Riječ o pokušaju koji nije očito imao komemorativni karakter, kao što bi to trebalo biti s respektom prema žrtvama i pijetetom, već s očito namjeravanom provokacijom i ciljem izazivanja incidenta", istaknuo je premijer Plenković u izjavi novinarima u Banskim dvorima.

Bila je, dakle, riječ o provokaciji kojoj su se veselili samo nacionalistički ekstremisti i u Hrvatskoj i u Srbiji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 11:14 09.Rujan 2019.

    sve desničare treba smijeniti pod hitno