Top News
2533 prikaza

Vučić: Hvalio Slobu, ali i upozorio Srbe kako su s njim prošli

Aleksandar Vučić na Kosovu
1/4
HAZIR REKA/REUTERS/PIXSELL
U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice jest govorio, ali dalje nije stigao, na oružju svi do jednoga, i Srbi i Albanci

Malo prije govora na mitingu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a taj govor je ranijih dana najavljen kao "povijesni", predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za Hinu je rekao da će to biti jedan od najvažnijih govora u njegovom životu. Naglasio je da će voditi računa o svakoj izgovorenoj riječi jer će se "po svakoj riječi mjeriti budućnost" Srbije za "pet i 100 godina".

"Pre nego što pročitam ono što sam tjednima pisao, želim se ispričati građanima koji nisu mogli doći, jer su neki drugi ljudi palili gume, ludovali, pucali, valjda s namjerom da zastraše Srbe. Da se ispričam i zahvalim mještanima sela Banje, ovo nije posljednji put da sam ih htio posjetiti i da ću sljedeći put doći i hvala im na pripremljenom dočeku", prenio je B92 njegove riječi iz uvoda govora.

Aleksandar Vučić na Kosovu | Author: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL

On je kazao da oni koju su postavljali barikade "neće naići na jednodušnu osudu jer što god učinili to je njihovo čedo".

"I mi ćemo snositi odgovornost jer valjda nismo imali dovoljno vode da gasimo vatre koje su oni palili. Naš je zadatak, ne samo da promijenimo sliku o sebi nego i kut iz kojega oni gledaj na Balkan“, nastavio je, očito misleći na Zapad.

"Došao sam reći istinu o našoj teškoj situaciji, jer ne mogu niti smijem šutjeti... Tjednima, mjesecima ponavljaju da se netko spremio i da netko mora da priznati nezavisnost Kosova. Ja ovdje svima kažem da je to notorna laž i pred svima govorim da se to neće dogoditi", naglasio je.

Dodao je da ne želi mijenjati granice, već prava Srba na Kosovu.

"Želim da za vas osvojimo sva ona prava koja vam pripadaju. Želim vaše pravo na život, slobodu, rad, učenje, kretanje ", rekao je Vučić i dodao da isključivo takvi ciljevi mogu opravdati neke „kompromise“. Kompromis je objasnio kao stanje u kojem nitko ne dobije sve, nego svi po nešto.

Predsjednik Srbije je rekao da je njegova ideja da Srbija sačuva svoj narod, zemlju i institucije, mir i da pokuša da uspostaviti mostove prijateljstva s Albancima, kao i to da je sada na Prištini da na to odgovori.

"Moramo živjeti zajedno i jedni pored drugih. Moramo pregovarati. Netko će nekada u budućnosti morati da postići dogovor s Albancima. Priče da ćemo jednog dana moći da im vratimo milo za drago, bajke su za djecu. Neće biti lakih rješenja niti za njih niti za nas. Ali ćemo imati više djece, i naše i njihove, koja će ostati ovdje", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj Profil CIA-e Top News Vučić pomaže desničarima u HDZ-u u rušenju Plenkija

On je rekao da njegov posao nisu "sumanute vizije Kosova bez Albanaca", ili još gore bez Srba i da je njegov posao u ovoj, "a ne nebeskoj Srbiji".

"S tog neba smo već pali i razbili glave... Zato danas govorim o realnosti, a ne pjevam borbene pjesme. Obećavam da nikome nećemo dozvoliti da oružje i municiju koristi protiv vas", rekao je Vučić, što je propraćeno jakim pljeskom.

U govoru je Vučić rekao i da je Slobodan Milošević bio veliki srpski lider, ali da želje Srbije u to vrijeme nisu bile realne, da Srbija nije shvaćala da nije sama u svijetu, da se bez svijeta ne može i da je zbog toga platila cijenu.

"Pre oko 30 godina stotina tisuća ljudi, a Milošević je tada bio dovoljno velik da ih okupi, dočekalo je kraj njegovog govora. Pjevao je naš narod, s vjerom i uvjerenjem, zaneseni i ponosni: 'Ko to laže, ko to kaže Srbija je mala'", rekao je Vučić i dodao da su Srbiju poslije toga dočekala tri rata, da su Srbi ginuli u Kninu, Sarajevu i Prištini, a da se danas u Kninu vijori "šahovnica", u Sarajevu da je broj Srba prepolovljen, a u Prištini živi tek nekoliko Srba.

On je rekao da Srbija raste danas u miru jer ulaže u život, a ne razbacuje ga okolo, jer se oslanja na znanje i rad, a ne na puške. Vučić je dodao da Srbija danas može birati svoj put, i to u Europu, ali može „glasno reći svima da neće u NATO“, što je propraćeno glasnim pljeskom.

Aleksandar Vučić na Kosovu | Author: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL

Kosovska policija je u nedjelju prijepodne, slijedeći odluku kosovske vlade, na cesti Kosovska Mitrovica - Banje zaustavila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, unatoč blokadama cesta koje su organizirali veterani Oslobodilačke vojske Kosova, namjeravao posjetiti Srbe u tom većinski albanskom naselju.

Vučić se poslije razgovora s policijskim dužnosnicima odlučio vratiti u Kosovsku Mitovicu, a prema tvrdnjama pojedinih beogradskih medija "Albanci su bili spremni za nemire s nesagledivim posljedicama".

Srbijanski dužnosnici za incidente i blokade cesta optužuju predsjednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija, tvrdeći da je inspirator i organizator, te da će "snositi posljedice za sve što se dogodi".

Prosvjedu protiv dolaska Vučića u Banje pridružio se i načelnik te općine Bekim Jashari poručivši da srbijanski predsjednik u to mjesto može ući tek kad se ispriča "za počinjene zločine".

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je rekao da je iz sigurnosnih razloga povukao dozvolu, koju je ranije kosovsko ministarstvo vanjskih poslova dalo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti selo Banje, objavila je u nedjelju Radio-televizija Kosova na srpskom jeziku.

Ovu obavijest Haradinaj je objavio na društvenoj mreži Facebook, naglasivši da odluka odmah stupa na snagu.

Mostar: Svečano otvaranje Međunarodnog mostarskog sajma gospdarstva Lupao po svemu Top News Vučić inspiriran: "Kolinda je najmanje zlo u Hrvatskoj"

"Sigurnost građana je iznad svega. Ja sam povukao dozvolu Ministarstva vanjskih poslova za posjet predsjednika Srbije u zoni Drenice. Ova odluka stupa na snagu odmah", napisao je Haradinaj, a prenosi RTK.

Reporter Radio-televizije Srbije (RTS) uspio se makadamskim cestama probiti do mjesta Banje gdje tristotinjak mještana tog i okolnih sela očekuju predsjednika Srbije, a RTS je objavio snimke okupljenih prosvjednika koji prekriženim rukama pokazuju dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanije.

Prema izvješćima reportera beogradskih medija, Albanci su novinare gađali bocama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.