Top News
3584 prikaza

Vučić hitno u bolnici, nije mu prvi put, a evo što ga muči

Vučić i Vulin na paradi u Nišu
Srđan Ilić/PIXSELL
Predsjednik Srbije liječio se i u Moskvi, ruski mediji navode srčane probleme, "ozbiljne probleme" imao je zbog stresa u ovim slučajevima...

Vijest o tome da je Aleksandar Vučić u petak kasno poslijepodne hitno završio u bolnici mediji u Srbiji prenijeli su iznenađujuće šturo. Na vrhovima naslovnica, osim podatka da je predsjednik Republike Srbije primljen na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu, navedeno je samo još to da je riječ o "kardiovaskularnim problemima".

 

Priopćenje o Vučićevom zdravlju iz Ureda predsjednika | Author: predsednik.rs predsednik.rs

 

Isti ili slični takvi zdravstveni problemi bili su razlog nekoliko ranijih slučajeva kad je Vučić išao na kraća bolnička liječenja. Prije tri godine u svibnju ruski "Sputnik" javio je o iznenadnom Vučićevom posjetu Moskvi, ne zato što bi se srbijanski predsjednik, tada još premijer, u Rusiji sastao s Vladimirom Putinom, nego "iz privatnih razloga i da su u planu određene liječničke pretrage".

Iz Vučićevog ureda tada su objavili da je riječ o zdravstvenim problemima, i to o problemima s krvnim tlakom. Sputnik je popratio i najnoviju vijest o Vučiću, ali ovaj put ne navodeći tek probleme s tlakom, nego "probleme sa srcem". Prije tri i pol godine Blic je navodio da Vučić već godinama ima problem s tlakom, koji mu se tada penjao do 200/140, ali da zdravlje drži pod kontrolom tako što redovito ide na liječničke preglede koji mu propisuju određene lijekove, a što kombinira povremenim odlascima na preglede i u neimenovanu bolnicu u Moskvi.

Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić Desnilo s povodom Top News Vučić je 'četnik iz rukava' - po potrebi je prijatelj i neprijatelj

"Povremeno koristi i prirodne, biljne preparate. Od jednog prijatelja dobio je recept za napitak od nekih biljaka i djeluje", kazao je u svibnju 2016. neimenovani izvor Blica.

Hitni odlasci Vučića u bolnicu posljednjih godina postali su, pisalo se tada, uobičajeni od 2011. godine. Uglavnom je bila riječ o visokom tlaku i malaksalosti, a o kojim je problemima bilo osim te dvije kategorije, nije se navodilo. U travnju 2015. Aleksandru Vučiću "ozbiljno je pozlilo" nakon susreta s Frank-Walterom Steinmeierom, danas predsjednikom Njemačke, a u to vrijeme njemačkim ministrom vanjskih poslova.

Zdravko Mamić, Dragan Čović, Aleksandar Vučić | Author: Armin Durgut / PIXSELL Armin Durgut / PIXSELL

Na tom susretu Vučić i Steinmeier razgovarali su o uvjetima Republici Srbiji na putu u članstvo u EU. Steinmeier je nakon sastanka navodio da Njemačka neće postavljati Srbiji nove uvjete, o "pozitivnim tonovima" s tog sastanka govorili su i Vučić i Ivica Dačić.

Ipak, samo nešto ranije Dačić je ipak spominjao "politiku promjenjivih ciljeva", govorio je da je to "neprihvatljivo", a iz konteksta vijesti oko tog sastanka moglo se naslutiti da je riječ o problematičnim odnosima između Beograda i Prištine, odnosno Srbije i Kosova koje je 2008. proglasilo neovisnost. Čak je i Vučić nešto ranije navodio da "postoje granice koje se ne smiju prijeći".

Njemački Die Welt je pak nakon sastanka doznao da su neslaganja na samom sastanku bila oko stanja u Ukrajini, preciznije oko sankcija Rusiji kojima se Beograd protivio, a Zapad ih je provodio.

Odnosi između Njemačke i Srbije daleko od toga da imaju veze samo s članstvom u EU-u, također se, zanimljivo, spominjalo u tom kontekstu, nego i to da je trgovinska razmjena između te dvije zemlje čak tri milijarde eura godišnje, kao i to da je Njemačka "veliki investitor u Srbiji i veliki donator koji je u tu zemlju od 2000. donio nekoliko milijardi eura". Uglavnom, nakon tog sastanka Vučiću je "ozbiljno pozlilo" i on je završio u bolnici.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić S-400 Top News Putinova poruka: Vučiću je dao rakete koje dosežu Zagreb

Posljednjih dana o aktivnostima Aleksandra Vučića moglo se čuti samo to da ne namjerava sudjelovati na skupu Europske pučke stranke u Zagrebu "kako ne bi pokvario odnose s Hrvatskom", te da se iznenada u utorak u društvu predsjednika Kosova Hasima Thacija pojavio na sastanku s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom istodobno u vrijeme održavanja Drugog pariškog mirovnog sporazuma.

Vučić i Thaci svaki su se s Macronom sastali zasebno. Vučić je rekao, prenio je Tanjug, da je to bio sastanak kako bi "Macrona upoznao s trenutnim stanjem na Kosovu". Thaci je, pak, rekao da je "Kosovo spremno na mirovni sporazum s Beogradom". Prema viđenom s Vučićevim zdravljem iz ranijih godina, predsjednik Srbije nije dobro podnio prošlotjednu izloženost naporima.

Ranije je zbog zdravstvenih razloga propuštao i sjednicu Glavnog odbora svoje stranke SNS i potpisivanje ugovora o projektu "Beograd na vodi". 2012. u bolnici je završio zbog iscrpljenosti, u prosincu 2011. zbog visokog tlaka. A još dok nije bio na vlasti, zabilježili su mediji u Srbiji, govorio je da "nikada nije volio liječnike".

Putin i Vučić | Author: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL

"Ne mislim da druženje i suradnju s njima, nego na situacije u kojima sam pacijent. Ne volim ići kod liječnika, ali sam sklon padu imuniteta, pa uvijek sa sobom nosim pakiranje vitamina C. Prija mi i popiti blagi čaj od kamilice", govorio je.

Povodom odlaska na kraće liječenje u Moskvu u svibnju 2016., pisalo se da suradnicima "u polušali" govori da se "namjerava još baviti politikom ako mu to zdravlje dopusti".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:55 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site