Top News
2208 prikaza

Vrdoljak s HDZ-om koketira još od Karamarka

Tihomir Orešković i Ivan Vrdoljak
Marko Mrkonjić (PIXSELL)
Ivanu Vrdoljaku bi se konačno s ovim o glavu mogle obiti njegove igrice i politikanstvo koje je obilježilo njegovu karijeru u vrhu HNS-a

Iako se najviše govori o SDP-u kao najvećem gubitniku ovih lokalnih izbora, čini se da bi to na kraju mogao postati Ivan Vrdoljak. Navodno je njegova ostavka pitanje dana. Mogla bi, kažu neki, pasti već danas ili sutra, što bi nakon poraza u nekoliko većih gradova i HNS-ovih uporišta poput Varaždina i Dubrovnika bilo i očekivano. 

Prema nekim izvorima iz stranke, HNS je par dana prije drugog kruga prema internim anketama imao veliku prednost u Varaždinskoj županiji gdje ih je na kraju pobijedio bivši šef Radimir Čačić. Kao direktan razlog tom padu potpore i poraza HNS-ovci prvenstveno vide u činjenici da je Vrdoljak previše koketirao s HDZ-om u posljednje vrijeme. To je bitno utjecalo i na rezultate u Zagrebu, gdje je Anka Mrak Taritaš imala velike šanse za pobjedu, jer su zadnje ankete pokazivale da za Bandićem zaostaje tek nešto više od jedan posto.

Tihomir Orešković i Ivan Vrdoljak | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)
Ivanu Vrdoljaku bi se konačno s ovim o glavu mogle obiti njegove igrice i politikanstvo koje je obilježilo njegovu karijeru u vrhu HNS-a. Za predsjednika stranke izabran je u travnju prošle godine kao jedini kandidat na unutarstranačkim izborima i već tada se govorilo da će HNS, bude li to trebalo Tomislavu Karamarku koji je u to vrijeme bio potpredsjednik Vlade, biti spreman uskočiti umjesto Mosta i osigurati Karamarku potrebnu većinu. To je bilo vrijeme kada se vidjelo da Most i HDZ ne mogu zajedno i da Karamarku ili treba neka nova većina ili se ide na nove izbore.

U HDZ-u su bili uvjereni da bi Vrdoljak kao novi šef HNS-a mogao biti njihova slamka spasa od Mosta, a to je prošle godine za Telegram ispričao jedan član HDZ-a.

“Vrdoljak ne samo da je pragmatičan političar – sjetite se, uostalom, kako se, kao čovjek Radimira Čačića, vrlo brzo priklonio Vesni Pusić – nego i osoba koja se zna brinuti o vlastitim interesima”, rekao je jedan HDZ-ovac, tako da već dulje vrijeme HNS zapravo više figurira kao as iz rukava HDZ-u ako im zatreba, nego iskreni partner SDP-u.

No, nisu samo HDZ-ovci bili uvjereni kako će im Vrdoljak pomoći da održe većinu, već je to bilo jasno i HNS-ovcima. Taman u vrijeme kada je Vrdoljak izabran za novog šefa stranke, neki su HNS-ovci za medije, anonimno, govorili kako su sigurni da će se dolaskom Vrdoljaka na čelo stranke HNS okrenuti prema HDZ-u. Tvrdili su da je time Vrdoljak i SDP-u htio pokazati da ne ovise samo o njima, i da se u bilo kojem trenutku mogu udružiti s HDZ-om.

Pričalo se i da se Vrdoljak redovito sastajao s Tihomirom Oreškovićem dok je on bio tek mandatar, ali su se druženja navodno nastavila i kada je Tim postao premijer, a bilo je navodno i brojnih susreta s Karamarkom.

Međutim, priča s HDZ-om, Mostom i Oreškovićem je na kraju završila padom Vlade nakon što je Karamarko jako loše odigrao blef s traženjem ostavke premijera Oreškovića tako da su u vodu i pale teorije da će HNS podržati HDZ, što ne znači da se ne bi ostvarile da Karamarko nije brzopleto prosuo pozive ta Oreškovićevom ostavkom.

Sličan scenarij događa se i zadnjih nekoliko mjeseci.

Vrdoljak se puno prije nego je Plenkoviću to trebalo nudio na pladnju i bilo je pomalo tužno gledati kako Vrdoljak uporno želi da ga dotakne malo "zlatne prašine" HDZ-a. To se posebno vidjelo kada je buknula afera Agrokor. 

"Nije vrijeme za politikanstvo, stavljam se premijeru na raspolaganje kao bivši ministar gospodarstva", rekao je Vrdoljak, ali Plenković je totalno izignorirao njegove izjave, iako ih je ponovio više puta.

Tihomir Orešković i Ivan Vrdoljak | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)
Bilo je teško ne primijetiti da se Vrdoljak pod bilo koju cijenu htio uvaliti u Agrokor na bilo koji način, javno je podbadao SDP nakon afere s dnevnicama i Tomislavom Sauchom, te je na niz drugih načina indirektno prozivao SDP kako bi poslao poruku Plenkoviću da je spreman za suradnju.

To se na kraju ostvarilo tek kad je Plenković izblefirao da ima većinu kada je smijenio Mostove ministre, ali Vrdoljaku očito ne smeta da HNS bude zakrpa kada Plenkovićev "Titanic", kako je njegovu Vladu nazvao Vrdoljak, zatreba pomoć.

Osim ljubavnih strelica između Vrdoljaka i HDZ-a, Vrdoljaku na ruku ne idu ni afere iz prošlosti zbog kojih je bio jedan od najomraženijih ministara i uglavnom negdje pri vrhu ljestvice najmanje popularnih političara uopće.

Vrdoljak je donio onaj nesretni zakon o obveznoj ugradnji razdjelnika topline. Potom je DORH istraživao ljude koji su sjedili u povjerenstvima Ministarstva gospodarstva, koja su dodjeljivala bespovratne potpore, a među njima je bio upravo Vrdoljak. Zatim su u više navrata iznesene optužbe HEP naručivao milijunske poslove od tvrtke Ato Inženjering, u kojoj Vrdoljak ima 16,67 posto vlasništva.

U listopadu 2016. HRT je, pak, objavio priču: ‘Vrdoljak preko supruge u sukobu interesa?’, u kojoj ističu da je supruga bivšeg ministra gospodarstva prodala tvrtku poduzetniku, čiji je megaprojekt Ivan Vrdoljak svrstao u strateške investicije.

Tportal i Večernji list pisali su, pak, o nepotističkoj aferi u kojoj je glavni aktar član Uprave HEP-a Zvonko Ercegovac, inače i prijatelj ministra Ivana Vrdoljaka. Večernji list je izvjestio kako je Ercegovac u HEP-ovoj tvrtci-kćeri HEP Toplinarstvo zaposlio nećakinju, a u Janafu kćer.

U svakom slučaju, iza Vrdoljaka su ogromni repovi, a suradnja s HDZ-om je tek vrh onoga što će Vrdoljak u slučaju ostavke ostaviti u naslijeđe svojim stranačkim kolegama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.