Top News
3200 prikaza

Vozači iz sjene: Produžena ruka svojih šefova

Ministar Tolušić i njegov vozač Blaž Curić
Ministarstvo poljoprivrede
Osim standardnog posla prijevoza važnih osoba, neki vozači su se bacili čak i u reket

Afera lažnih SMS-ova kojima su Zdravko Mamić i Ivica Todorić pokušali rušiti optužnice protiv sebe, ali i Vladu Andreja Plenkovića, vratila se sad u sam vrh HDZ-a!

Ujutro je uhićen i u Uskoku ispitan Blaž Curić, kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića i vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića. Tereti ga se da je pokušao raskrinkati tajnu istragu i praćenje Franje Varge, čovjeka koji je ranije uhićen jer je izradio lažne SMS-ove za Zdravka Mamića. Curić je dojavio s jednokratnog telefona Vargi da briše sve dokaze iz računala, ali policija je presrela taj poziv i uhitila Vargu prije nego što je uništio dokaze. On je, navodno, istražiteljima rekao da nije radio samo za Mamića, nego i ranije za Milijana Brkića i Tomislava Karamarka.

Tko je onda Curiću naložio da javi Vargi da uništava dokaze? To bi trebala pokazati daljnja istraga. Curić je u iznimno bliskim odnosima s Brkićem, kum je njegovu sinu, zajedno su bili u specijalnoj jedinici Alfe i prošli ratišta...

Ministar gospodarstva Darko Horvat Darko Horvat Top News Odani Karamarkov kadar trese Plenkijevu fotelju

Čuo sam da je uhićen moj kum i suborac. A Bože moj. Neka samo institucije rade svoj posao. Njih morate sve pitati.

Poručio je to Milijan Brkić jučer novinarima na pitanje hoće li istraga Uskoka doći i do njega. Samo koji sat prije je rekao da nema nikakve veze s Vargom, kojemu je njegov kum dojavio da briše dokaze. Svoju vezu s Vargom nazvao je podmetanjem, ali nije htio reći podmeću li mu unutar stranke.

- To morate pitati one koji konstruiraju i lažu, a istraga će utvrditi činjenice - poručio je jučer Milijan Brkić.

Tomislav Tolušić je također oprao ruke tvrdeći da je Curić samo jedan od šest vozača u Ministarstvu poljoprivrede.

- Neugodno sam iznenađen te očekujem da će svi uključeni u ovaj slučaj biti procesuirani i kažnjeni ako su krivi - poručio je ministar poljoprivrede.

Gordan Jandroković i Andrej Plenković Ne podcjenjujte ga Top News 'Svileni Plenković'? On je željezna šaka u svilenoj rukavici

Tomislav Karamarko, za kojeg je osumnjičeni Varga rekao da je radio za njega, a objavljeno je i da je upravo Karamarko povezao njega i Mamića, također pere ruke. Rekao je da Vargu poznaje tek od 2017. godine.

- Nikad ga prije nisam vidio - rekao nam je Karamarko i ustvrdio da su mu Vargu preporučili neki zajednički prijatelji kako bi napravio analizu je li HDZ pokraden na izborima. Karamarko tvrdi i da ga je zatim Varga molio za pomoć jer je teško živio. To baš ne odgovara njegovim ranijim izjavama da ga je znao viđati u policiji, a nelogično je i da je pomagao čovjeku kojeg je jednom vidio, i to kad je već bio izvan politike.

Kako Varga tvrdi da je radio i za Brkića i za Karamarka, očito je da netko ne govori istinu.

Ako se pokaže točnim da je bilo tko od čelnika HDZ-a rušio istrage i sudjelovao u lažiranju prepiski SMS-om, to je veliki udar na stranku. S druge strane, ne treba zaboraviti da unutar HDZ-a traju i unutarstranački obračuni u kojima Andrej Plenković i Milijan Brkić često nisu na istoj strani. Zato se i špekulira da bi ovo mogao biti udar Plenkovića na Brkića.

- Ako se potvrdi da je Brkić nalogodavac kumu i da je upetljan u aferu, nitko ga neće spasiti. Ali ne vjerujem u to, istina će brzo van, a ako je nevin, onda će mu samo porasti rejting - kaže jedan iz Brkićeva kruga.

Tomislav Karamarko i Milijan Brkić Krivotvoritelj Top News Vasin, Karamarkov ili Mamićev: Čiji je čovjek Franjo Varga?

Ipak, Blaž Curić, koji je pokušao razbiti istragu dojavom, dugogodišnja je osoba od Brkićeva povjerenja. Obitelji im se druže, Curić je radio i u HDZ-u kao vozač u vrijeme Karamarka. Tad je vozio upravo Brkića. A onda je prešao u Tolušićevo ministarstvo. Curić opisuju, kažu nam, kao čovjeka s vezama u sigurnosnom sustavu, ali ne vjeruju da je radio na svoju ruku.

Neosporno je da je Curić barem jednom donirao HDZ. Naime, prema financijskom izvješću objavljenom na internetskim stranicama Hrvatske demorkatske zajednice, stoji da je Curić u ožujku 2015. godine donirao 1.000 kuna HDZ-u.

Donacija Blaža Curića HDZ-u | Author: Screenshot Screenshot

Vozači su često moćna i duga ruka šefova.

Ljubo Ćesić Rojs je počeo kao vozač, a završio kao general i saborski zastupnik.

Ali vozači političara su najčešće njihove osobe od povjerenja i produžene ruke. Što nije ni čudno s obzirom na to da su stalno u bliskom kontaktu, vozači slušaju njihove razgovore, a obično poznaju obitelj...

ATJ Lučko Povjerenje? Life Otkrivamo: Istrage propadaju zbog pokvarenih murjaka

Najpoznatiji osuđeni vozač je Danijel Miočić, bivši vozač ministra prometa Božidara Kalmete. Miočić je s još nekoliko osoba pokušao reketariti lokalnog poduzetnika. Tražili su 100.000 eura kako bi dobio poslove asfaltiranja puteva. Kalmeta je tad tvrdio da ne može znati što radi njegov vozač. I sam ministar se našao na optuženičkoj klupi zbog izvlačenja novca iz cestarskih tvrtki.

Milan Bandić se nikad ne javlja na svoj telefon za škakljive razgovore. Njega su istražitelji uspjeli prisluškivati prateći telefon njegova vozača. Vozače Bandić izuzetno cijeni i onaj tko je s njim mora biti osoba od povjerenja. Istraga je utvrdila da je slao i vozače u Hercegovinu na kolinje, razvozili su dame, a kad je trebalo prebaciti i dokumente iz stana u stan kako bi ostali nedostupni istražiteljima, Bandić je opet angažirao vozače.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.