Top News
22011 prikaza

Vođe zemunaca: Izrešetali ih bez šanse za preživljavanje

Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum
1/3
Screenshot/Youtube
Šiptar je ležao krvav u jednom dijelu dvorišta a u blizini njega bila je poluautomatska puška, dok je Kum bio na drugom kraju, s bombom

Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum izrešetani su rafalima iz automatske puške, bez ikakve šanse za preživljavanjem, otkriva za Alo! dr. Branimir Aleksandrić, koji je radio obdukciju njihovih tijela. Tijela ubijenih vođa zemunskog klana pronađena su 27. ožujka 2003. godine u Meljaku kod Barajeva. Aleksandrić ističe da se nikada nije saznalo s kojim su oružjem i kako likvidirani "Zemunci", osumnjičeni za organizaciju i ubojstvo premijera Zorana Đinđića. 

"Obojica su ubijena rafalnom paljbom, pokošeni u trenutku, što je vidljivo i po položaju njihovih tijela. Pokazuju to i paralelni kanali kroz koje su im hici prošli kroz tijelo. Obojica su imala prostrijelne rane, a ni jedno zrno nije pronađeno u njima. Zato se i ne zna iz kojeg je oružja pucano, ni koliko je osoba pucalo. Nisam dobio dokumentaciju, snimke s mjesta zločina, tako da ne znam koliko je bilo krvi na mjestu na kojem su pronađeni", rekao je dr. Aleksandrić. 

Čudi ga što dokazi sa lica mjesta nisu uspoređeni sa tragovima na tijelima ubijenih, što je obaveza u slučaju ubojstva. 

"To bi razjasnilo njihovu smrt. Nisam dobio zapisnik o očevidu, fotografije sa mjesta zločina, čahure, zapisnik, balističko vještačenje, a ni izjave svjedoka, što je potrebno da se napravi analiza i utvrdi na koji su način ubijeni. S obzirom da je riječ o ubojstvu, to je neophodno", kaže i dodaje da se sjeća da im je odjeća bila krvava. 

Luka Bojović Rat na ulicama Life Bombom raznijeli bliskog suradnika šefa zemunskog klana

Ističe da bi Gorana Čavlinu, tadašnjeg istražnog suca Okružnog suda u Beogradu, trebao pitati zašto nije naredio istragu na njihovim tijelima. Tužitelj koji je radio očevid u Meljaku izjavio je za Alo! da su on i istražni sudac te večeri zatekli mrtvog Šiptara i Kuma u dvorištu jedne vikendice u Meljaku. 

"Vatrogasci su osvijetlili područje, Šiptar je ležao krvav u jednom dijelu dvorišta a u blizini njega bila je poluautomatska puška, dok je Kum bio na drugom kraju, a u ruci ili pored sebe imao je bombu. Pripadnici Specijalne antiterorističke jedince (SAJ) sa kojima su se sukobili Šiptar i Kum otišli su, a mi smo izjavu uzeli tek kasnije, od njihovog zapovjednika", rekao je tužitelj. 

Dodaje da su od ljudi koji su bili tamo čuli da je u Meljaku bio i treći čovjek, a kasnije se otkrilo da je riječ o Dejanu Milenkoviću Bagzi. 

"Napravili smo zapisnik, a kad smo dobili zapisnik obdukcije, Republičko javno tužiteljstvo naredilo je da se spisi dostave njima. Što se kasnije dogodilo s njima i je li pokrenuta istraga o tom ubojstvu ne znam", kaže tužitelj i napominje da za istragu još nije kasno. 

Milorad Ulemek Novi dokazi Top News Legija traži novo suđenje: Nisam ubio Đinđića!

Policija je odmah posumnjala da je u pitanju namještaljka i sumnjiva smrt. 

"Je li ovo očevid ili kazalište?", pitali su tada policajci koji su stigli na mjesto zločina. 

Prema službenoj verziji događa Spasojević i Luković su pronađeni u dvorištu vikendice 27. ožujka 2003. godine u 20:40. U priopćenju policije stoji da su pokušali pobjeći i tada pucali na pripadnike SAJ-a, i pokušali na njih baciti bombe. Pripadnici SAJ-a likvidirali su vođe zemunskog klana jer su navodno pružili otpor prilikom pokušaja uhićenja. Kako su naveli, na policiju su pucali iz automatske puške M-70, a sa sobom su imali i ručne bombe. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.