Top News
13367 prikaza

Vođa ISIL-a: Napadnite Zapad noževima, bombama, gaženjem!

Abu Bakr al-Baghdadi
REUTERS
Abu Bakr al-Baghdadi je u užasnom zdravstvenom stanju, stjeran u kut pred samo kilometar, dva udaljenim sirijskim i kurdskim tenkovima

Prošla je skoro cijela godina otkako se posljednji put oglasio vođa islamističkog terorističkog pokreta ISIL Abu Bakr al-Baghdadi. Najnoviju audio poruku za koju ovaj praktično kult smrti tvrdi da potječe od al-Baghdadija u četvrtak je objavio al-Furqan, medijsko krilo ISIL-a.

U 55 minuta snimke ovaj 47-godišnji Iračanin, najtraženiji čovjek na svijetu, priznao je da je u posljednjih godinu dana ISIL pretrpio teške poraze u ratovima u Siriji i u Iraku. Katastrofalno stanje s njegovim ekstremnim vjerskim militantima pokušao je ipak prikazati u pozitivnom svjetlu.

Abu Bakr Al Baghdadi | Author: Youtube Youtube

"Za vjernike mudžahedine razmjer pobjede ne mjeri se prema broju gradova koje su zauzeli ili prema vojnoj prevlasti u zraku, interkontinentalnim projektilima, pametnim bombama ili prema broju sljedbenika", kazao je, indirektno priznavši tom izjavom da je ISIL zapravo stjeran u mišju rupu i što se tiče stanja na bojištima i što se tiče broja militanata odnosno razine naoružanja.

"Razmjer pobjede mjeri se prema tome koliko vjere u sebi nosi sljedbenik", kazao je.

Njegova poruka osvanula je u srijedu prvenstveno po društvenim mrežama, da bi u rekordnom roku profili preko kojih je objavljena bili obrisani. Po tome sudeći, objava je bila između 20 i 21 sat po srednjoeuropskom vremenu. Kao i u ranijim slučajevima prošlih godina, nakon niza osnovanih sumnji da su al-Baghdadija u zračnim napadima konačno uspjeli ubiti bilo Amerikanci bilo Rusi u svojim zračnim napadima, i sada se autentičnost poruke uzima s rezervom. Ipak, američki vojni dužnosnici i američki vojni vrh smatraju da je al-Baghdadi još uvijek živ.

"Nije nam poznato gdje se al-Baghdadi nalazi u ovom trenutku, ali i ga i dalje nastojimo ukloniti s bojišta", kazao je za CNN glasnogovornik Američkog središnjeg zapovjedništva satnik William Urban.

Abu Bakr Al Baghdadi Islamska država Top News ISIL-ov zapovjednik i krvnik navodno ubijen: Tko je bio Abu Bakr al-Bagdadi?

Novinari su ga potom upitali znači li to da Washington smatra da je vođa ISIL-a još živ, Urban je odgovorio: "Da."

Al-Baghdadi je u poruci već poslovično pozvao na terorističke napade po zapadnim zemljama noževima, pucnjavom, gaženjem vozilima kroz gradske gužve ili bombama. Da je snimka nastala nedavno, pokazuje to što se SAD-u rugao povodom prepirke između Washingtona i Ankare oko američkog pastora Andrewa Brunsona. Za Rusiju i Iran je rekao da se pokušavaju izvući iz situacije u kojoj se našla Sjeverna Koreja. Pozvao je na rušenje vlasti u Jordanu kao saveznika SAD-a i Velike Britanije i tome slično.

Suštinski, al-Baghdadi nije rekao ništa posebno novo, osim što je pokušao totalni poraz prikazati kao živ i snažan otpor svima koji su njegove trupe stjerali u kut diljem Bliskog istoka. Svaki sa svoje strane, sirijska vojska uz pomoć Rusije i Irana, kurdske snage po Siriji uz pomoć SAD-a, irački Kurdi i vojska Iraka sveli su u posljednjih godinu dana teritorij pod ISIL-ovom okupacijom veći od površine Velike Britanije na samo četiri očajnička džepa otpora, od kojih su tri u Siriji, a jedan u Iraku.

Od njih, pak, samo jedan minijaturni komadić teritorija uz Eufrat u Siriji blizu granice s Irakom, odnosi se na nekoliko iole bitnijih gradića. Sve ostalo su krpice planinske ili pustinjske pustopoljine i svi posljednji preostali položaji ISIL-a u Siriji i Iraku posljednjih su dana opet na udaru velikih ofenziva kako bi ih se definitivno eliminiralo. Procjenjuje se da je u tim područjima u klopci čak između 20 i 30 tisuća boraca ISIL-a.

Abu Bakhr al-Baghdadi | Author: Flickr Flickr

Ono što je pravi problem u vezi ISIL-a danas, to je da je ISIL tijekom godina svog postojanja izgradio ćelije po Egiptu, Jemenu, Afganistanu i Libiji. Gdje se danas Abu Bakr al-Baghdadi točno nalazi, nije poznato, ali postoji mogućnost da je eventualno u okruženju na komadiću teritorija oko gradića Hajin u Siriji, s obzirom da se to mjesto, otkako je ISIL istjeran iz Raqqe, vodi kao najnoviji glavni grad ISIL-a.

Prema Hajinu posljednjih dana napreduju kurdski YPG, prokurdski SDF i američke trupe, što bi značilo da bi ovo mogao biti njegov posljednji put da se obratio svijetu prije nego što bude definitivno mrtav. Ono što se sigurno zna jest da je on danas u jako lošem stanju. Otkako je 2013. raskrstio i zaratio s drugom koljačkom džihadističkom organizacijom po Siriji i Iraku, al-Kaidom, o njegovoj pogibiji se vrlo osnovano izvještavalo više od 10 puta, a u javnosti se osobno pojavio samo jednom, još 2014.

Pritom su najozbiljnije vijesti o tome bile od 14. lipnja 2016., kada se tvrdilo da su ga u Raqqi u preciznom udaru iz zraka ubili američki bombarderi, te od 16. lipnja 2017. kada je objavljeno da su ga ruski bombarderi ubili nekoliko tjedana ranije, također u Raqqi, u udaru u kojem je razoren njegov glavni stožer i pobijeno čak 330 ISIL-ovaca od najvišeg do nižih rangova.

Abu Bakr Al Baghdadi Zločinac je gotov Top News Rusi Suhojima ubili šefa ISIL-a Al-Baghdadija

U oba navrata, ispostavilo se, al-Baghdadi je bio jako teško ranjen, navodno su mu na jedvite jade uspjeli spasiti život, ali mu je bilo potrebno nekoliko mjeseci da se barem donekle oporavi. U međuvremenu je ISIL izgubio i Mosul u teškim borbama iračke vojske koja je ISIL eliminirala ulicu po ulicu, i Raqqu koja je u bombardiranjima američkih aviona razorena čak do 80 posto. ISIL je izgubio i apsolutno sva urbana uporišta i ogromne prostore diljem dijela Sirije u domeni Rusije i Sirijske vojske, kao i sve naftne izvore u obje zone; i proruske i proameričke.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ada 17:23 23.Kolovoz 2018.

    njih treba zgaziti i to jednom zauvijek, samo zagađuju ovaj Planet...

  • Adam 13:49 23.Kolovoz 2018.

    Vidim ja nešto mi nedostaje, kad ono ISIL. Sad je opet sve na svom mjestu.

  • crazy.dictator 11:36 23.Kolovoz 2018.

    kaj cekaju ameri sa dronekima i pametnim bombami?