Top News
5858 prikaza

Vlada RH odustaje od F16, bježi iz sukoba Izraela i SAD-a

Američki F-16
US Air Force/1st Lt. Casey Rodriguez
Večernji list doznaje iz Banskih dvora da je raskid ugovora pitanje dana, Hrvatska odbija biti talac svađe dviju sila

Ako se u najskorije vrijeme ne postigne dogovor SAD-a i Izraela i Hrvatska ne dobije onu konfiguraciju borbenih aviona F16 koja je pobijedila u natječaju, Vlada odustaje od izraelskih zrakoplova i poništava natječaj za nabavku višenamjenskih aviona, javlja Večernji list.

Time Vlada Republike Hrvatske ostavlja SAD i Izrael da sami dalje rješavaju spor, doznaje se iz izvora bliskih Banskim dvorima. Time bi Hrvatska, prvenstveno u svrhu transparentnosti cijelog procesa, presjekla neugodnu situaciju u kojoj se zatekla između dva saveznika.

Američki F-16 Ukratko Top News Kronologija: Kako smo odlučili kupiti izraelski F16

“U zrakoplovima koje namjeravate prodati Hrvatskoj ne smije biti ništa što nije američko”, glasi sažetak pisma koje je otišlo iz State Departmenta kojeg vodi Mike Pompeo izraelskoj strani, doznaje Večenji list iz Washingtona.

Kako je Večernjaku najavljeno iz State Departmenta, u četvrtak poslijepodne, nakon što je Kongres odobrio prodaju “ogoljenih” zrakoplova F 16 Hrvatskoj, bez izraelske nadogradnje, poslan je konačni popis uvjeta izraelskoj strani. Tih uvjeta je više od 10, a svi se svode na isto - ne dozvoljava se prodaja izraelske tehnologije i nadogradnje na zrakoplovima F 16. Rok koji je SAD dao Izraelu za odgovor iznimno je kratak, do 4. siječnja.

Prije 10 dana izraelski premijer Benjamin Netanyahu prvi put je progovorio o problemima nastalima u prodaji izraelskih ratnih zrakoplova Hratskoj.

"Vode se razgovori između država. Osobno sam se pozabavio time. Prerano je za davanje nekih konkretnijih izjava, ali radimo na tome", prenio je njegove izjave izraelski novinar Barak Ravid koji je i prvi otkrio da su nastali problemi oko hrvatske kupovine zrakoplovima.

Damir Krstičević Sad nek' ispune Top News Ugovor o F 16: Izrael mora ispuniti do zadnjeg slova, inače...

Hrvatska je odlučila od Izraela kupiti avione F-16 Barak. No, pošto je riječ o avionima američke proizvodnje, Izraelcima za prodaju treba dozvola SAD-a. Izraelci su na avionima, koji su proizvedeni u osamdesetima, radili dosta preinaka. Stoga je pitanje hoće li Amerikanci dopustiti ovakvu prodaju. Hrvatska želi isključivo izraelske avione F-16 Barak, one avione na kojima su Izraelci napravili preinake.

Prije nego što se oglasio izraelski premijer, izgledalo je kako da će cijeli posao propasti. Nakon njegove izjave o tome da Izrael o avionima intenzivno pregovara s Amerikancima, učinilo se da posao ipak ima dobre šanse da ne propadne. No, sada se opet pokazuje da je najrealnija opcija, praktično gotova stvar, da je ugovor sklopljen između Hrvatske i Izraela ipak pred pukim formalnim raskidom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar roker45
    roker45 19:07 30.Siječanj 2019.

    Država koja drži do sebe ne bi dozvolila da se ovako s njom igraju. Vlada od formata bi objavila da je zainteresirana za SU-27 i Rusi bi nam prodali eskadrilu novih aviona za manje od 500 mil. $ Samo onda ... prikaži još! ne bi bilo provizija židovskih i hrvatskih lobija.

  • Bond 11:35 30.Prosinac 2018.

    Neka se odluce za ruske avione :) ........brzo ce se javit deda Trump!!!

  • BESTpartizan 10:11 30.Prosinac 2018.

    uplašili su se dede trumpa