Top News
4122 prikaza

Vigilare: Manipulacije za povratak u srednji vijek

Screenshot HRT
Ivan Mihanović iz Udruge Vigilare i Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije sukobili su se u televizijskoj emisiji oko Istanbulske konvencije


Žestoki sukob Ivana Mihanovića, iz Udruge Vigilare, i Sandre Benčić iz Centra za mirovne studije kulminirao je u srijedu u Studiju 4, Hrvatske televizije na temi o obiteljskom nasilju. Tema emisije bila je Konvencija Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatijoj pod nazivom Istanbulska konvencija

Problem s 'đenerizmom'

Stavovi Udruge Vigilare već su odavno poznati. Još u kolovozu održali su tiskovnu konferenciju na kojoj su najavili da će se svim silama boriti protiv ratifikacije Konvencije i protiv nje lobirati svim raspoloživim sredstvima i u svim nadležnim državnim institucijama.
Konvenciju smatram problematičnom jer se ne bavi samo onim što stoji u naslovu -  borbom protiv nasilja u obitelji i nad ženama, nego i spornim, kontroverznim dijelovima koji se tiču tema poput pobačaja i teorija shvaćanja ljudskog spola i roda, počeo je.

Mihanović je kao primjer teme oko kojeg ne postoji društveno suglasje spomenuo pobačaj - koji je u Hrvatskoj, kao i u većini europskih zemalja dopušten do 12. tjedna trudnoće. Osim toga, pripadnici Vigilarea očito nisu upućeni u realnost - u zemljama gdje pobačaj nije dopušten, on se i dalje radi - samo s znatno češćim zdravstvenim komplikacijama i rastom crnog tržišta.

Mihanović koji je još prije nekoliko mjeseci doslovno izjavio da ga u konvenciji smeta 'đenerizam'. 

Sandra Benčić odgovorila mu je da je 'rodna ideologija' izmišljeni pojam i da uopće  ne postoji:

- Rodna ideologija postoji kao što postoje otprilike i ljudi gušteri Davida Ickea, znači to je koncept koji su izmislile vrlo fundamentalne konzervativne grupe. Ova konvencija se bavi zaštitom žena od nasilja - i žena i djevojčica. Rod kao rod je pojam koji već postoji i u hrvatskom zakonodavstvu i u zakonodavstvu Europske unije, čiji smo cijeli paket zakonodavstva prihvatili, tako da se ne radi ni o čemu novom', usprotivila mu se Benčić, na što je Mihanović nastavio nabrajati svoje strahove:

- S vremenom ćete na obrascima imati Roditelj 1 i Roditelj 2 umjesto majka i otac. Imate i takozvani gender day, gdje ćete u cijelom obrazovnom sustavu morati provoditi dan kada se djevojčice oblače u dječake!

Nasilje nad djecom

Na pitanje Sandre Benčić je li i to pročitao u Konvenciji, Mihanović nije ništa odgovorio.

Sugovornici su nastavili žestoku raspravu na pitanju nasilja u obitelji. Mihanović smatra da je normalno da su žene češće žrtve nasilja jer su slabije, a na pitanje zašto, on je odgovorio:

- Događa se zbog nečijeg problematičnog ponašanja, zato što netko nije normalan, poremećen, pijanica ili ima ostalih problema.
Benčić je istaknula da će se zalagati za bolju regulaciju seksualnih delikata nad ženama i djevojčicama odnosno djecom, ali i strože reguliranje pitanja seksualnog nasilja nad djecom, te se prisjetila, kako je rekla, sramotno male kazne svećeniku koji je dobio rad za opće dobro za silovanje djeteta. 

Ne razumije crkvu

Mihanovića je i to razljutilo pa je uzvratio Benčić:

- Molim vas da ne govorite o katoličkoj crkvi jer se u nju ne razumijete, nakon čega je spomenuo da baš crkva ima najveći broj sigurnih kuća za žene i djecu žrtve nasilja.

Inače, Ivan Mihanović je odnedavno napredovao u Udruzi Vigilare. Još prije dvije godine bio je voditelj ureda, a na HTV-u je jučer predstavljen kao izvršni direktor. Na njihovoj televiziji prije dvije godine pohvalio se organizacijom 'Coolfesta' - kako je rekao prvog festivala ljudskog dostojanstva, ekonomske slobode i kulture života.

Glavna gošća bila je Lila Rose, danas 29-godišnja gorljiva pro-life aktivistica, koja u Americi promiče borbu protiv abortusa. Rođena u protestantskoj obitelji, na festivalu je rekla da joj je najveći životni pothvat prelazak na katoličku vjeru, za što je dobila gromoglasni aplauz okupljene publike u kojoj su sjedili i članovi 'Grozda', 'U ime obitelji' i sličnih konzervativnih udruga.

Rose i Reisman

Rose je predstavljena kao poznata i utjecajna Amerikanka, no uvidom u njezine izdašne novčane nagrade i priznanja, jasno je da su sve stigle iz ideološki sličnih fondacija.

Između ostalog, Lila Rose se na predavanju obrušila i na sam Google, za koji je utvrdila da cenzurira informacije o pro-life pokretu. 
Mihanović je tad najavio da će i ubuduće pozivati Lilu Rose u Hrvatsku, valjda po uzoru na svog starijeg šefa Vicu Batarela koji je prije nekoliko godina u Hrvatsku pozvao notornu . Ne treba sumnjati jer kao što je Mihanović mlađa verzija svog šefa Vice Batarela, tako je i  Lila Rose mlađa verzija notorne konzervativke Judith Reisman, koja je u Hrvatskoj gostovala nekako u isto vrijeme, na Batarelov poziv.

U svakom slučaju, za očekivati je da će se i u idućim danima Mihanović ponovno oglasiti i organizirati nova okupljanja protiv ratifikacije Konvencije, no ako se ponovno okupi 200-tinjak ljudi, kao u nedjelju u Splitu, morat će poraditi na svom imidžu. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 09:48 05.Listopad 2017.

    interesantno je kako oni koji su najdalje od istinske vjere naj vise spominju boga, vjerojatno iz straha

  • vjaceslav 19:00 04.Listopad 2017.

    snaga vigilanata nije u manifestacijama već u bogu i molitvi, a tu su ujedinjeni s većinom hrvata