Top News
13134 prikaza

VIDEO: Neviđena tučnjava u parlamentu!

Tučnjava u ugandanskom parlamentu
1/7
JAMES AKENA/REUTERS/PIXSELL
Drugi dan zaredom su zastupnici u najvišem predstavničkom tijelu razmjenjivali udarce

Zastupnici su se u srijedu potukli već drugi drugi dan za redom u parlamentu u Ugandi zbog žestoke osporavane izmjene ustava kako bi vladajući predsjednik Yoweri Museveni mogao se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima nakon što napuni 75 godina.

Prema postojećem ustavu, pravo na kandidiranje za predsjednika Ugande nemaju osobe starije od 75 godina..

Museveni (73) koji je na vlasti od 1986. godine i suočava se sa sve više optužbi za autoritarnost i neuspjeh u borbi protiv korupcije, time se ne bi mogao kandidirati na idućim izborima 2021. godine. Ukidanje dobne granice uklonit će tu barijeru.

Mlada djevojka Prikrivanje puberteta Life Užas: Vrućim kamenjem curicama 'peglaju' grudi

Prijedlog, oponašajući korake afričkih vođa da ponište zakonska ograničenja, izazvao je široku pobunu aktivista, oporbenih stranaka, vjerskih vođa, pa čak i nekih članova Musevenijeve stranke.

Tučnjava je prvi put izbila u parlamentu u Kampali u utorak, zbog čega je ured za kontrolu komunikacija zabranio emitiranje sjednice parlamenta da ne bi došlo do "pobune u javnosti".

Pogledajte galeriju

1/7

Zastupnici su razmijenili udarce, u svoj toj gužvi neki su koristili i držače mikrofona kao oružje, a najmanje dvije ženske zastupnice iznesene su iz sabornice nakon kolabiranja, prenosi Reuters..

Najmanje 25 zastupnika koji su se suprotstavili predloženom ustavnom amandmanu za produženje mandata Musevenija prisilno su izbačeni po nalogu predsjednice parlamenta zbog sudjelovanja u tučnjavi u utorak. Zatim su izašli svi njihovi istomišljenici.

Nakon što je uspostavljen red, zastupnica vladajuće stranke Raphael Magyezi uvela je osporeni prijedlog kojim se ovlašćuje parlament da izradi i predloži zakon koji bi ukinuo starosnu granicu predsjedničkim kandidatima.

Prijedlog je prošao, priopćio je ravnatelj ureda za komunikacije Chris Obore Reutersu, dodajući kako će Magyezi imati oko mjesec dana da uputi zakon na prvo čitanje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.