Top News
1064 prikaza

Veleposlanik slavio dan Mladića i Karadžića, zovu ga u Zagreb

Ivan del Vechio
Davor Puklavec (PIXSELL)
Ivan del Vechio, hrvatski veleposlanik u BiH, bio je u srijedu navečer na proslavi dana Republike Srpske, koji se slavi unatoč tome što je neustavan. Nekoliko sati prije predsjednica RS odlikovala je ratnog zločinca koji je raketirao Šibenik

Premijer Andrej Plenković zatražio je od ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove veleposlanika Hrvatske iz BiH u Hrvatsku na konzultacije. Razlog je jučerašnji odlazak veleposlanika na svečanost kod Dodika.

U Vladi i ministarstvu kažu da nisu bili upoznati s odlaskom veleposlanika Del Vechija u Banja Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske. 

- Detaljno će se ispitati kako je do toga došlo - priopćili su.

Ministarstvo je oštro osudilo odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, u Hrvatskoj pravomoćno osuđenog za ratni zločin počinjenih na području Šibenika 1991. godine.

Milorad Dodik i Emir Kusturica Gruba provokacija Top News Dodikov savjetnik: Četnički pop-star za 21. stoljeće

U srijedu, podsjetimo, na svečanom prijemu u Banja Luci povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske, s Miloradom Dodikom susreo se i hrvatski ambasador u BiH Ivan del Vechio.

Osim njega, u Banja Luci bio je i HDZ-ov Dragan Čović,zatim  Vjekoslav Bevanda, dopredsjednik HDZ-a BiH i još neki istaknuti članovi HDZ-a BiH.

Samo nekoliko sati prije svečanosti predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posthumno je odlikovala Slavka Lisicu, nekadašnjeg časnika JNA koji je 1991. granatirao Šibenik. U  Hrvatskoj je zbog ratnog zločina osuđen u odsutnosti na 15 godina zatvora.

- Zgrožen sam prisustvom ambasadora RH Del Vechia na proslavi neustavnog “Dana RS“, kao jedinog diplomata iz EU. Radi se o diplomatskom skandalu i nedobronamjernom činu koji ne ostavlja prostor za polemiziranje. Ovim ste onemogućili bilo kakav vid našeg daljeg personalnog kontakta i suradnje - poručio je Denis Zvizdić, predsjednik Vijeća ministara BiH na Twitteru.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Bosanac 14:52 10.Siječanj 2019.

    Najbolji primjer one narodne "ko drugom jamu kopa" se iskazao neprimjerenim postupkom diplomate zemlje koja za sebe voli kazati da je "Europska perjanica" zapadnog balkana. U*rao si i "bič i bičalje" što bi rekli Bosanci. I što će sad činiti ... prikaži još! prjanice "Europljani".... nisu znali, nije to njihova politika i tako unedogled. Žalim porodice poginulih ali nažalost ipak su ovakvi Vaš izbor. O legitimnim čimbenicima pitajte Božu Ljubića koji sjedi u Vašem Saboru.