Top News
430 prikaza

Vatreni dan: Bandić iz bolnice natrpao raspored

Milan Bandić
Žarko Bašić/ PIXSELL
Čak četiri događanja posjetit će u samo nekoliko sati i to po čitavom gradu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak ujutro izašao je iz bolnice. Malo je šepao te je ušao u automobil koji ga je odvezao. Podsjetimo, Bandić je 7. prosinca hospitaliziran na zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu gdje se liječio od plućne embolije. Iako se činilo da se Bandić dobro oporavlja, u bolnici je imao još jedan udar tromba koji je krenuo u veliku venu prema plućima.

Ipak i tako bolestan uspio je nagovoriti trojicu oporbenih zastupnika da podrže njegov proračun za iduću godinu. Nakon što je Stranka rada i solidarnosti gradonačelnika Milana Bandića raskinula koaliciju s Neovisnima za Hrvatsku otvorilo se pitanje nove većine u Gradskoj skupštini i izglasavanja proračuna za iduću godinu, za što su Bandiću nedostajale tri ruke.

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović Mikijeva osveta Top News Bandić se riješio ekipe s kojom je maknuo Tita

Za proračun je na kraju diglo ruku 26 zastupnika, čime su izbjegnuti izvanredni izbori u Zagrebu. Iz oporbe su Bandića podržali Miroslav Polovanec (HSLS), Ilija Ćorić (HSS) te Jozo Milićević s liste Sandre Švaljek.

Ćorić je ranije podržao Bandićev prijedlog promjene imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Zagrebački gradonačelnik planira samo u utorak nadoknaditi sve propušteno u bolnici i najavljena su čak četiri događaja. Bandić zna odakle vjetar puše, a o tome govori i činjenica da mu je prvi najavljeni sastanak s ratnim zapovjednicima zagrebačkih ratnih postrojbi. Božićni susret ratnih zapovjednika održava se u palači Dverce, reprezentativnoj zgradi u vlasništvu Grada Zagreba. Reportažu Expressa o misterioznoj povijesti palače pogledajte na ovom linku.

Tek sat vremena nakon toga, gradonačelnik ide na Cmrok kako bi simbolično otvorio sanjkalište, da bi odmah krenuo u obilazak adventa u centru grada.

Navečer će Bandić otvoriti noćno skijanje u povodu nove skijaške sezone. 

Milan Bandić na štakama nekoliko dana prije embolije zbog loma noge Tvrda kost Top News Sve Bandićeve krize sa zdravljem, sad i plućna embolija

Kako je Express već ranije pisao, nikad u životu Milan Bandić nije bio važniji - njegov zastupnički klub u Saboru, koji buja kao na kvascu, postao je ključna poluga moći, batina u ruci Andreja Plenkovića. Dok god, naime, Bandić ima dovoljno ruku, a njih je sve više, Plenković može ležerno pacificirati vlastitu stranačku desnicu koja mu radi o glavi. S 12 ili 14 Bandićevih ljudi Andrej Plenković može, odluči li tako, krenuti u manje-više bezopasnu političku eutanaziju političkih protivnika s takozvanog desnog ruba, koju - u maniri samuraja - odrađuje već godinu dana.

Zauzvrat, mora povremeno davati koncesije Bandiću. Milan Bandić je otkrio nedavno u sebi, po drugi put, predsjednički potencijal, a njegova politička agenda ima samo jednu stavku: kupovati, ugađati, darivati, donirati, izlaziti u susret, zapošljavati, što više, što masovnije. U gradu Zagrebu s tom politikom vlada već 18 godina (otprilike kao Putin i Angela Merkel), a sad je, čini se, u zaletu na Republiku Hrvatsku. Bandićeva podrška Plenkoviću čini manje važnim i Ivana Vrdoljaka, tim prije što se čini kao da Bandić ima još prostora za rast.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.