Top News
3853 prikaza

Vaso u škripcu afere SMS: Tko bi sve mogla biti "Jovanka"

Milijan Brkić
Marko Lukunic/PIXSELL
Dan nakon što je Milijan Brkić otkrio da mu rade o glavi, "možda Udba", idemo tragom metafore o njemu kao "malom Rankoviću"

Sabor, sjednica Odbora za unutarnju politiku, ali bez jedne jedine riječi o "aferi SMS", nego samo o Zakonu o osobnoj zaštiti. Ali, nakon što je završila sjednica na kojoj nije bilo niti spomena o trenutno najvećem (para)obavještajnom skandalu u zemlji, unutra su iza zaključanih vrata ostali SDP-ov Franko Vidović i HDZ-ov Milijan Brkić.

Dan ranije Brkić je za "aferu SMS" rekao da je "očito da se uključila stara struktura UDBA-e":

Milijan i Jozo Brkić Braća Brkić Top News Nakon Vase, USKOK kreće istražiti i imovinu brata Joze

"Što se tiče zadnjih napisa, zanimljivo je da sam protekli vikend proglašen malim Rankovićem. Koliko znam, on je bio suradnik onog zločinca Tita i pao je jer je prisluškivao Tita i Jovanku. Sad se mene stavlja u kontekst da sam prisluškivao ministra MUP-a, predsjednika Vlade, ne samo tko je Jovanka u toj priči. Evidentno je da se u tu operaciju uključila stara struktura UDBA-e. To je njihov obrazac. Naravno, stari pas koristi trikove koje je naučio", rekao je Brkić, ali nije htio otkriti imena ljudi koji pripadaju tim strukturama i koji mu podmeću."

I čim je sada izašao sa sjednice, novinari su ga zaskočili pitanjem tko je "Jovanka" u njegovoj priči.

"Nemam pojma, to vi nađite", kratko je odgovorio Brkić u hodu.

O suštini Brkićeve metafore po kojoj on ispada žrtvom i stvarnom identitetu "Jovanke", moglo bi se ići u nekoliko smjerova. Danas je poručio tek to da u svojoj izjavi nije spomenuo HDZ, ali niti ovaj put nije htio otkriti tko mu radi o glavi.

"Spomenuo sam metode i obrasce na kojima rade i medijske operacije", kazao je Brkić.

Možda je tek slučajnost, a možda i ne, činjenica je da je Brkić svoju metaforu lansirao istog dana kada je objavljeno da je iz Ureda predsjednice Republike od direktora SOA-e Danijela Markića zatražen izvještaj o "aferi SMS"

"Predsjednica radi svoj posao u okviru svog djelokruga rada", komentirao je Brkić taj moment, ali nije odgovorio podržava li traženje izvještaja o aferi za koju tvrdi da mu je "podmeće Udba".

Podsjetimo, drugi čovjek HDZ-a i potpredsjednik Sabora Miljan Brkić ispitan je prije mjesec dana u policiji i otada se počelo ozbiljno raspravljati o navodnom Brkićevom utjecaju na aferu SMS. Zatim je uslijedila i objava Ravnateljstva policije da podiže kaznenu prijavu protiv Milijana Brkića i to zbog navodnog špijuniranja bivše supruge Karmen. Navodno su po njegovoj naredbi presretali e-mailove bivše supruge i to još prije nekoliko godina.

Policiji je otprije bilo poznato da je Brkićev kum Blaž Curić dojavio Franji Vargi da ga policija prati. Express je već na početku afere postavio pitanje kako vozač jednog ministra i to poljoprivrede, Tomislava Tolušića, zna koga policija prisluškuje. Afera sada očito kulminira ili se bliži točki kulminacije, a u tim trenucima, mnogi su primijetili, u Saboru na sjednici Odbora za unutarnju politiku nije bio predsjednik Odbora Ranko Ostojić.

Navodno je bio na proslavi Dana pobjede nad fašizmom. Iako se spekuliralo da će se pod točkom "Razno" možda spomenuti i afera SMS u kojoj je jedan od glavnih aktera član Odbora Milijan Brkić, to se nije dogodilo. Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić rekao je u srijedu da su premijer i predsjednica trebali sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Milijan Brkić HDZ-ovska borba Top News Može li haker Varga upropastiti Vasinu karijeru?

"Oni koji su odgovorni u ovoj državi... Oni javno kažu da nemaju informaciju o tome što se događa. To je stvarno sigurnost i povjerenje, kad čujete od premijera koji je nadležan, da nema informacije. Sigurno da ovo zaslužuje ozbiljnu sjednicu i ozbiljne odgovore. Gledamo sapunicu koja služi za unutarstranačko obračunavanje. U tijeku je kampanja, signali se šalju... Možda bi DIP trebao reagirati, previše je sukobljavanja koji se koriste i u izborne svrhe", komentirao je Ostojić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • duro 18:34 09.Svibanj 2019.

    Bilo je pametnih u hdz,ivić pašalić,granić,pa onaj što pravi čarape...... Kad su im zli čarobnjaci iz hdz-a počeli kuvati oni se povukli i počeli baviti" biznisom". Hdz je kao živo blato što se više koprcaš to dublje propadaš. I sad ... prikaži još! vaso da si lijepo kupi bratu i sebi kartu do australije,on urliče,bacaka se,pravi probleme. Na kraju če ga istoćiti ko bure( pokupit novce) i bacit.

  • Coolman 14:23 09.Svibanj 2019.

    Udba, ti si moja sudba.

  • Avatar Antun Sklepić
    marica 13:18 09.Svibanj 2019.

    zna vaso da mnogima može gorjet pod nogama ako on samo zucne pa ga mnogi obilaze kao mačak vruču kašu,ali vjerujem da če neko naletjet kao štakor na željezo