Top News
2279 prikaza

Uvrijeđenom Radeljiću svi krivi zbog otkaza

Mate Radeljić
Sanjin Strukić/PIXSELL
Ljevica i desnica su ujedinjeni u opreznom pristupanju doista teškim optužbama

Mate Radeljić, razriješeni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za unutarnju politiku, u pismu javnosti opisao je kako je saznao da mora otići.

Tamo spominje kako je u početkom prosinca dobio poziv iz Sigurnosno obavještajne agencije sa zamolbom za hitnim sastankom nakon njegovog povratka iz Siska, gdje je bio s predsjednicom u izmještenom uredu. "Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike. Priopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik. Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti.", napisao je, između ostaloga, smijenjeni Radeljić

Ključna Radeljićeva tvrdnja je: "U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram - “Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene”. Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao Predsjednicu."

U kasnijem razgovoru s Kolindom Grabar Kitarović ona mu je ponovila da smeta u komunikaciji na relaciji Pantovčak-Banski dvori

Počele su stizati prve reakcije na pismo smijenjenog savjetnika predsjednice Mate Radeljića. 

Jedan od izvora iz Ureda predsjednice kazao je 'o bivšima sve najbolje' dok drugi izvor blizak Pantovčaku napominje kako je Radeljić ovim potezom javno pokazao svoje pravo lice po kojem 'on valjda umišlja da je važniji nego institucija predsjednice za koju je trebao raditi', piše Večernji list.

- Tko će nakon ovoga željeti surađivati s njim? Hoće li tako brzo i drugima okrenuti leđa? - pita se izvor.

U Vladi kao i u HDZ-u još ne žele javno komentirati Radeljićevo pismo, no pojedini sugovornici napominju da je to još samo jedan dokaz o kakvoj se osobi radi. Također, napominju da su s punim pravom na to upozoravali predsjednicu. 

- Radeljić je sve ovo vrijeme, čini mi se, provodio svoju, a ne predsjedničinu politiku. Toga je očito postala svjesna i predsjednica - kaže izvor Večernjeg.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović za N1 televizije komentirao je očitovanje Mate Radeljića, smijenjenog savjetnika Kolinde Grabar-Kitarović, koji tvrdi da ga je SOA, po naredbama predsjednice, pokušala zastrašiti i natjerati da podnese ostavku.

"Ako je to sve skupa istina što tvrdi Radeljić, iako sjećamo je on je jedan od velikih spin majstora, onda je to razlog za trenutačni razlog odlaska vrha SOA-e, a i predsjednice jer je riječ o gruboj zloporabi ovlasti i položaja", rekao je Josipović.

Mate Radeljić najdugovječniji je predsjedničin savjetnik i s njom je bio na Pantovčaku od prvoga dana.

Andrej Plenković Kume, ima posla? Top News Top lista HDZ-ovaca koji su uhljebili svoje ljude

Radeljićevo ime redovito se spominjalo kada bi zaiskrilo između predsjednice i Vlade i kada je Kolinda Grabar Kitarović upućivala kritike na rad Plenkovićeve vlade. U tom smislu bi odlazak Radeljića mogao značiti da Kolinda Grabar Kitarović želi popraviti odnose s Plenkovićem, a kako je Radeljić uvijek bio 'osumnjičen' kao osoba koja stoji iza njezinih sukoba s premijerom, za njega u tom slučaju na Pantovčaku zaista više nema mjesta.

Pregledavanjem Radeljićeve imovinske kartice vidimo i jako dobar razlog zašto ne želi otići s Pantovčaka. Za lagodnu poziciju Kolindinog savjetnika Radeljić prima 18104,44 kuna mjesečno.

Marakeški sporazum je najobičniji popis mjera, neobvezujući je i nije nikakav sporazum da bi ga članice UN-a morale jedna po jedna ratificirati. Recimo, to je popis lijepih želja iz UN-a o "urednim i regularnim migracijama". Pa kada oko takvog nečega izbije cirkus kao posljednji sukob između Pantovčaka i Banskih dvora, preciznije, između predsjednice i ministrice vanjskih poslova, mnogi se građanin zapita kome takve ludorije u ovakvoj Hrvatskoj trebaju?

Nagađanja je bilo i ranije, samo što se oglasio sam Gordan Jandroković, HDZ-ov predsjednik Sabora, čovjek koji se u posljednje vrijeme prometnuo u onoga koji javno istupa s ključnim obavijestima iz kojih se iščitava stav stranke i Vlade po nekom pitanju. Jutarnji list sada je prenio njegovu izjavu iz koje svašta proizlazi.

"Tko je taj i koji su krugovi što generiraju te vrste prijepora? Netko te sukobe namjerno generira i pokušava izazvati sukob između predsjednice i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Trebamo utvrditi tko to radi, zašto to radi i koje su mu namjere", rekao je Jandroković.

Kontekst je bio takav da nije bila riječ samo o sukobu oko "Marakeša", nego i o Istanbulskoj konvenciji, o temama za koje je Jandroković rekao da nisu takve vrste da bi trebale izazivati takve sukobe. Tu je on potpuno u pravu, posebno u slučaju Marakeškog sporazuma, zapravo neobvezujućeg dokumenta koji uopće nije sporazum. Jandroković nije htio otkriti na koga misli kao na "generatora sukoba između Pantovčaka i Banskih dvora".

"Možemo pretpostaviti, ali u ovom trenutku neću o tome govoriti", rekao je.

No, niz istaknutih HDZ-ovaca, upitanih o kome bi mogla biti riječ, svi do jednog su rekli da to mora biti Mate Radeljić, glavni savjetnik Kolinde Grabar Kitarović, savjetnik koji je trenutno najduže na Pantovčaku. Rekli su i to da sada, nakon što je Jandroković "pustio lopticu" u politički javni prostor, stvar ne može stati, morat će se istražiti i otkriti taj "generator sukoba". Jandroković je točno tako, uostalom, i rekao. Vrh Vlade očito tome namjerava stati na kraj. 

Mate Radeljić, Kolinda Grabar Kitarović | Author: Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL

Teorija o Mati Radeljiću savršeno se uklapa u informacije do kojih su Express i 24sata u nekoliko navrata dolazili o njemu kao o izvoru sukoba, namjerno izazvanih, redom ozbiljno remetilačkih, kako su navodili naši izvori. Kada je prije tjedan dana Nacional izašao s tvrdnjama da je Radeljić upleten u aferu koja "jako nalikuje aferi SMS", spominjalo se da je drugi upleteni u aferu Vlado Galić, Radeljićev kolega u Uredu predsjednice.

Tada je Express podsjetio na izjavu izvjesnog HDZ-ovca s istaknutih pozicija u stranci iz svibnja o potpunoj "mini" koju je Radeljić navodno podmetnuo u odnosima Pantovčak – Banski dvori. Osoba koja je inzistirala da ostane anonimna, otkrila je da je upravo Radeljić medijima prenio "čistu laž" da su Gordan Jandroković i Andrej Plenković kod predsjednice rekli da "problem demografije ubrzo neće biti u modi".

"Ispod svake razine je da Ured predsjednice pušta takve izmišljotine i čiste laži. Ta komunikacija je infantilna i primitivna, a spin je ispod razine ugleda koji institucija predsjednice uživa među Hrvatima. Hoće li se predsjednica distancirati od autora takvih podvala, svog savjetnika Mate Radeljića? On nanosi štetu i njenom osobnom ugledu i Uredu predsjednice", najavio je već tada, u svibnju, korak koji je Jandroković praktično obznanio.

Obljetnica osnivanja HDZ-a šta kažu tijela Top News Plenki i Vaso, kao led i ledeni

Tada smo pisali da je riječ o čovjeku koji je 2001. diplomirao na Pravnom fakultetu u Splitu, da se odmah potom zaposlio na HTV-u kao novinar-reporter i komentator. A onda, već iste godine, prešao je na TV Slavonije i Baranje gdje je tri godine radio kao glavni urednik. Pa je 2004. u Ministarstvu obrane postao šef Službe za odnose s javnošću, pa je 2005. postao pomoćnik ministra u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a iste godine postaje i direktor Zavoda za stanovanje u Osijek.

2013. godine postaje direktor Osječke televizije, zatim i pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Osijeka. Još jednu godinu poslije dobiva angažman i kao savjetnik u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ni tu nije izdržao predugo. Već iduće godine postao je savjetnik Kolindi Grabar Kitarović.

Prema nekim informacijama predsjednica je Radeljića upoznala u jesen 2014. godine kad joj je u kampanji zatrebao veći angažman PR stručnjaka, a čovjek koji je imao ukupno jednogodišnje iskustvo na mjestu glasnogovornika u dva različita ministarstva, učinio joj se baš idealnom osobom. Tu treba imati na umu da je u to vrijeme predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko, koji je zdušno podržavao Kolindu Grabar Kitarović u njezinoj kampanji, odatle ono njegovo trijumfalno: "Imamo predsjednicu-u-u-uuuuu!"

Mate Radeljić | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL

Radeljić je, znači, morao imati i njegovu totalnu podršku. HDZ je uvijek bio ugodno stanište za Radeljića, na prijedlog stranke poslali su ga i u Nadzorni odbor HRT-a. Pritom mu izglede nije miniralo niti to što je tijekom političke karijere često mijenjao boje i strane; prvo uz Branimira Glavaša, pa Antu Đapića, zatim uz  Ivu Sanadera i Jadranku Kosor, pa Vesnu Škare Ožbolt, te Ivicu Vrkića. Tragovi toga poklapaju se i s njegovim profesionalnim putem.

Express je pisao da je Radeljić "dio slavonskog lobija koji podržava Karamarka", te da se Radeljićevo prijateljstvo s Tomislavom Karamarkom nastavilo do danas, bez obzira na "INA-MOL", na "aferu Konzultantica", na neslavan odlazak s vrha vlasti u Republici Hrvatskoj i HDZ-a. Odatle rašireno mišljenje da je on "Karamarkov čovjek", ali čovjek Milijana Brkića, pa ako se zna da Karamarko još uvijek ima neke ambicije nasuprot Andreju Plenkoviću... zaključak se nameće sam od sebe.

Još krajem prošle godine predsjednica "od nikuda" izvukla svoju kampanju "da je Hrvatska u izvanrednom stanju zbog iseljavanja stanovništva i da predugo stagnira, istaknuvši problem državne i javne uprave da provodi reforme". Premijera je izjava sasvim iznenadila, nije imao pojma za takve njene namjere, da na račun Vlade kreće s tom temom.

A kontekst je bio još luđi. Govorila je u Opatiji na 25. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista, samo nekoliko minuta, što je iskoristila za ovakav napad. Već tada, još prije godinu dana, pojavili su se glasovi iz vrha Vlade i HDZ-a da iza svega stoji upravo Mate Radeljić koji želi zaoštriti odnos između predsjednice i Vlade, te uzdrmati vrh HDZ-a, da kao "Karamarkov čovjek preko Kolinde ruši vrh HDZ-a".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.