Top News
1781 prikaza

Umro veliki prijatelj Hrvatske - Helmut Kohl

Preminuli njemački političar Helmut Kohl
Wikimedia Commons
Kohl je bio njemački kancelar 16 godina, bio je arhitekt ujedinjenja Europe i čovjek koji je natjerao stari kontinent da prizna Hrvatsku

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl, arhitekt njemačkog ujedinjenja i veliki prijatelj Hrvatske,  bio je u ozbiljnom stanju nakon ugradnje umjetnog kuka, prikovan za kolica. Prije dvije godine je ležao tri tjedna u kritičnom stanju na intenzivnoj njezi nakon operacije crijeva u bolnici u Heidelbergu. 

Kohl je bio njemački kancelar od 1982. do 1998., što je najdulje od Drugoga svjetskog rata.

Stari gospodin

Kohl, ili kako su ga zvali "stari gospodin", iznio je priznanje Hrvatske na svojim leđima, uz pomoć ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera ,a detalje tog procesa svojedobno je u objasnio bivši hrvatski ministar vansjkih poslova Mate Granić.

Preminuli njemački političar Helmut Kohl | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

– Jedina država koja je 1991. razumjela Hrvatsku bila je Sveta Stolica. Doduše, bilo je političara koji su nas podržavali, poput Austrijanca Aloisa Mocka ili tad već bivše britanske premijerke Margaret Thatcher koja mi je na čaju u svom domu rekla: "Da sam tad bila na vlasti, odmah bih bombardirala Miloševića". I tako do kolovoza 1991. kad je Njemačka, a posebno Kohl, shvatila zločinačku bit režima Slobodana Miloševića – rekao je Granić u intervjuu za Večernji list.

- Tad je Genscheru dao zeleno svjetlo u borbi za Hrvatsku, a i akciju u Luksemburgu proveli su zajedno. Genscher na terenu, Kohl telefonom "navalili" su na francuskog ministra vanjskih poslova Rolanda Dumasa i britanskog premijera Johna Majora. – Kohl te noći nije spavao – kaže nam Mate Granić. – Prvo je slomio Francuze, a onda Britance. Svesrdno su pomagali Belgijanci i Danci, posebno Uffe Ellemann-Jensen. Detalje o toj noći ispričao mi je Hans Dietrich Genscher sedam godina kasnije, u pivnici Medvedgrad u Zagrebu – govori Granić.

Preminuli njemački političar Helmut Kohl | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons


Pri uvođenju eura on je uspio skeptične Nijemce nagovoriti da se odreknu svoje marke.

Kod kuće ga slave kao oca njemačkog ujedinjenja za koje se izborio nakon pada Berlinskoga zida 1989., unatoč otporu partnera poput tadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher i sovjetskoga čelnika Mihaila Gorbačova.

Ipak, ugled mu je bio narušen financijskim skandalom u njegovoj stranci CDU, koji je izašao na vidjelo nakon njegova mandata.

Pogledajte video:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.