Top News
2291 prikaza

Umjereni je Berin kritičar, ali ni on više ne može šutjeti

Joško Klisović
Patrik Macek (PIXSELL)
Na pitanje ima li ambicija smijeniti šefa SDP-a koji je uništio stranku, kaže da ide na EU izbore i da ne ide s figom u džepu

Saborski zastupnik Joško Klisović (SDP) govori o stanju u SDP-u, europskim izborima i drugim aktualnim pitanjima.

Može li SDP iz gliba u koji je zapao i kako?

Može i mora. Mislim da članovi i simpatizeri SDP-a dijele to mišljenje, bez obzira na to koliko su razočarani i ogorčeni trenutačnim stanjem. Ono što bi nam dobro došlo je jedan izborni uspjeh, čime bismo preokrenuli trenutačnu percepciju SDP-a kao stranke koja se samo bavi sobom. Stranka će sigurno proći do kraja unutarnju katarzu i iznjedriti modernu političku platformu za 21. stoljeće te će u stranački vrh lansirati tim ljudi koji će novim idejama pobuditi interes i povjerenje građana.

S ovakvim rejtingom teško ćete do izborne pobjede. Što je razlog da većina u Glavnom odboru i dalje daje legitimitet Davoru Bernardiću iako je nezadovoljstvo veliko?

To unutarnje nezadovoljstvo nezanemarivog broja članova SDP-a djeluje i na građane. Ne može se očekivati da oni budu zadovoljni strankom kad to nisu ni članovi. Posljedica je ozbiljan pad rejtinga. Birači ne vole razjedinjene stranke koje iscrpljuju stranački sukobi, nego snažne i konsolidirane s jasnom idejom kako dalje. To konačno moraju shvatiti svi u SDP-u te dati doprinos konsolidaciji i novom smjeru. Izborni rezultati će pokazati kojim smjerom SDP treba ići dalje. Većina u Glavnom odboru je još uz Davora Bernardića, no ni jedna struja nije zadovoljna stanjem i iz njega ćemo morati izaći ili ćemo nestati s političke scene.

Joško Klisović | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Mislite na sređivanje stanja nakon predstojećih izbora za Europski parlament?

Da, kao i tijekom i nakon predsjedničkih izbora. Uđe li naš kandidat u drugi krug i postane predsjednik države, to bi mogao biti snažan poticaj konsolidaciji SDP-a. Tad bi SDP mogao početi djelovati kao homogenizirajuća snaga ljevice u Hrvatskoj. Svjedoci smo trenda da se ljevica sve više usitnjava, vidno je razočarana i dezorijentirana. Takva ne može puno učiniti i sigurno slijedi proces okrupnjavanja. SDP bi u takvim pobjedničkim uvjetima mogao ponuditi zajedničku političku platformu.

Znači, očekujete da će dotad na čelu SDP-a biti Davor Bernardić?

Očekujem da se SDP konsolidira do parlamentarnih izbora. Oni će biti konačan test budućnosti SDP-a. Ako tu loše prođemo, onda bi to mogla biti točka s koje više nema povratka za SDP kao dominantnu stranku ljevice. Tad ćemo zaokružiti svoju povijesnu ulogu u političkom životu i eventualno postati poželjan politički koalicijski partner u Vladi koju će voditi netko drugi. Nešto kao socijaldemokrati u Sloveniji. Vrijeme je da stavimo glave na kup i učinimo što je najbolje za SDP, stavljajući interes SDP-a i građana ispred individualnog, bez obzira na to o kome se od nas radi.

Nezadovoljnici očekuju odlazak šefa stranke ne ostvari li se cilj na EU izborima. Koji je to rezultat zbog kojeg Bernadić mora otići?

Tri mandata i 203.000 glasova su cilj koji je postavila stranka. Ako SDP dobije manje glasova nego što je planirano, onda to neće ostati bez ozbiljne reakcije unutar stranke.

Imate li ambicije u budućnosti preuzeti mjesto predsjednika SDP-a?

Trenutačno sam mogući kandidat za europske izbore i koncentriram političko djelovanje na to. Ne idem s figom u džepu na jedne izbore kako bih ostvario neke sasvim druge političke ciljeve. To je politička kultura koju želim iskorijeniti u SDP-u. Iskren sam i sa mnom članovi stranke i birači uvijek znaju na čemu su. Budem li na listi i izaberu li me građani u Europski parlament, jamčim da ću biti i ostati zastupnik građana, a ne europski birokrat koji sluša i izvršava volju Bruxellesa.

Joško Klisović | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Na listi ste, ali Glavni odbor još nije potvrdio redoslijed. Koje mjesto očekujete i koju poruku će SDP poslati rangiranjem kandidata?

Kandidati su samo najavljeni, ali Glavni odbor tek treba donijeti odluku i utvrditi raspored na listi. Očekujem da redoslijed u vrhu liste istakne ljude na kojima će počivati budućnost SDP-a, one koji su prihvatljivi većini članova bez obzira na trenutačne podjele i koji će biti dio čvrste jezgre novog SDP-a. Ljude koji nose nove ideje i sposobni su modernizirati SDP, a do sada nisu obnašali visoke stranačke funkcije. Ljude koji imaju rezultate u svojim profesijama. Ljude koji nisu godinama u vrhu stranačke hijerarhije i nisu suodgovorni za trenutačno stanje stranke. Ako to bude glavni kriterij, i moje bi se ime moglo naći na vrhu liste. Ako se samo stranačka hijerarhija preslika na redoslijed na listi, moje ime će biti daleko od vrha liste, a bojim se da će građani reagirati na takvu listu kao što reagiraju na trenutačno stanje u SDP-u.

Kako komentirate da će na listi SDP-a biti i Mirela Holy, koja se ranije nije libila kritizirati SDP?

Kritika ne bi smjela bila diskvalificirajući faktor, iako je znala utjecati na odnose unutar stranke, pa i dovoditi do suspenzija. Vjerujem da je predsjednik predložio Holy u najboljoj namjeri da privuče dodatne glasove. No njezina kandidatura bi mogla djelovati zbunjujuće na članove i simpatizere SDP-a, posebice jer inzistira da se ne vrati u SDP. Mirela se distancirala od SDP-a, a sad se pojavljuje na listi SDP-a. Takva neobična situacije može biti i dobra reklama, po onoj, svaka reklama je reklama, jer drži SDP i dalje u medijskom fokusu.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:38 01.Ožujak 2019.

    koga dovest peđu grbina