Top News
65181 prikaza

"Ukazanja Gospe u Međugorju su skandal, djelo samog vraga"

Međugorje: Vjernici pohode brdo Gospinog ukazanja
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Zbivanja u Međugorju godinama privlače pažnju Vatikana, ali i medija koji se kritički bave fenomenom u Međugorju

Reakcije na nezakonito betoniranje plaže na Hvaru, kojeg je izvela međugorska vidjelica Mirjana Dragičević Soldo ne prestaju i dok se čeka konačni sud inspekcije treba podsjetiti na veliki biznis s Gospom koji u Međugorju cvate od osamdesetih. U Međugorju nisu sretni što su redovito na tapetu Vatikana, ali ni Vatikan nije sretan zbog eksploatiranja Gospinog lika, kao ni iskorištavanja vjernika koji su široke ruke kad treba dati novac za navodne Gospine poruke.

Jedan od svećenika u Hrvatskoj koji je nerijetko kritizirao događanja u Međugorju bio je i don Ivan Grubišić, koji je preminuo 2017. godine.

Djeca vidjelice Gospe u Međugorju Ukazanje u Međugorju Life "Djeca su gledala u Gospu, nisu ni trepnula..."

"Mogu dopustiti da su ta djeca imala neke halucinacije, ali da se Gospa ukazuje svaki dan, i to do sada 40 tisuća puta, to je zaista malo previše", rekao je svojedobno Grubišić za Slobodnu Dalmaciju, te je svetište nazvao "sumnjivom kombinacijom želje za zaradom i dvojbenim, nikad dokazanim ukazanjima".

"Pa ne govori Gospa unaprijed kada će se ukazati i poslati poruku svijetu. A pritom se ta poruka šalje preko telefonskih govornih automata i naplaćuje. Sve je to jedna velika prijevara", izjavio je Grubišić.

Pri tom je aludirao na veliki biznis organiziranih odlazaka u Međugorje kada se vjernicima govorilo u koliko točno sati će se Gospa ukazati i kada točno ima poruku za vjernike. Osim toga, fenomen Međugorja uključuje i telefonske linije s posebnim tarifama na kojima svaki dan možete čuti navodne Gospine dnevne poruke.

Medalje i kipovi se prodaju na desecima web stranica, a u prodaju su se uključile i brojne američke, argentinske i australske tvrtke. Prodaju se majice, ručnici, zastave, upaljači, naplaćuju se predavanja, a na prodaju je stavljeno i kamenje iz Međugorja. Izračunali su da su u samo jednom mjesecu podijelili 150 tisuća pričesti.

Vatikan traži obračun s prevarantima

Za Međugorje se redovito organiziraju hodočašća, a u pozivima se vjernicima navodi da će se Gospa ukazati svim vidiocima, što je u najmanju ruku neozbiljno na takav način uvjeravati ljude da će vidjeti Gospu. Upravo takva praksa bezumnog uvjeravanja o točnom vremenu ukazanja Gospe izazvala je sumnju najviših crkvenih krugova u istinitost događanja u Međugorju. 

"Sve je to velika prijevara, ali moje riječi kao ni apeli biskupa neće ništa promijeniti jer će mase dolaziti i dalje", prije deset godina komentirao je don Grubišić.

Međugorje: Vjernici pohode brdo Gospinog ukazanja Međugorje Life "40.000 ukazanja Gospe? Pa nije to televizija!"

O Međugorju su brojni svjetski mediji objavili reportaže, a mainstream mediji uglavnom su dovodili u pitanje autentičnost tvrdnji vidjelica, kao i samog svetišta. Daily Mail je tako također doveo u pitanje nevjerojatnu brojku od 40.000 ukazanja Gospe.

Iako procjene župe u Međugorju govore o milijun hodočasnika godišnje, Daily Mail navodi kako se radi o pet milijuna ljudi, dodajući da samo iz Britanije stigne njih stotine tisuća, koji potroše golem novac na mise i suvenire. Daily Mail navodi i kako osobe koje su "vidjele" Gospu imaju luksuzne kuće s teniskim terenima i voze skupe automobile.

Michael Davies, autor knjige "Međugorje – The Definitive History", smatra da je razlog za ovako dug kontinuitet održavanja priče o ukazanjima, težnja vidjelica i njihovih duhovnih mentora da se osigura priljev hodočasnika – turista, koji Međugorju, osobito 'vidjelicama', donose višemilijunske profite svake godine.

Prodaja suvenira u Međugorju | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Jedan od najvećih kritičara zbivanja u Međugorju je vatikanski biskup i egzorcist Andrea Gemma kojeg je Express već citirao u ranijim tekstovima. Gemma je svetište u Međugorju opisao kao mjesto zgrtanja novca u kojem se nikada nisu ni dogodila ukazanja, a sve je smišljeno, tvrdi biskup, kako bi se ostvarila zarada od milijuna hodočasnika.

Gemma kaže da se najviše pažnje poklanja prodaji jeftinog nakita i kućama za iznajmljivanje hodočasnicima, nazvavši međugorska “pojavljivanja Gospe” skandalom i “djelom samog vraga”, navodeći kako se u Vatikanu sve više čuju glasovi koji traže konačan “obračun” s prevarantima.

Da bi se u potpunosti shvatile okolnosti u kojima se javlja priča o međugorskim 'ukazanjima', potrebno je vratiti se malo dalje u prošlost, pa u nastavku donosimo djelove osvrta kolumnista Gorana Pandže. 

Duboko sumnjivi motivi 'ukazanja'

1846. godine Sveta Stolica uspostavlja apostolski vikarijat u hercegovačkom misijskom području. Prvi vikari bili su franjevci, na čiji se zahtjev 1881. godine obnavlja mostarsko-duvanjska biskupija. 

Za biskupa je izabran fra Paškal Buconjić sa zadaćom da određeni broj župa popiše, pripremi za predaju na upravu biskupijskom kleru (kojem po crkvenom ustrojstvu pripada pravo vođenja župa), te spisak dostavi na odobrenje Svetoj Stolici. 

Spisak je dostavljen, a dogovor o tome koje župe franjevci trebaju predati biskupijskom kleru, odobrio je papa Leon XIII. 1899. godine. Ova odluka, međutim, sve do danas nije u potpunosti sprovedena.

Karta marijanskih svetišta Duboka vjera Life Svjetska karta svih ukazanja Gospe - kako stoji Međugorje?

1968. godine Sveta Stolica naređuje hercegovačkim franjevcima da predaju pet župa u nadležnost mostarske biskupije, što samo djelimično izvršavaju, predavši dvije, nastavlja Pandža. Nakon godina pregovaranja, 1975. godine, Sveta Stolica izdaje Dekret o podjeli župa u Hercegovini (Romanis Pontificibus), 06.06. 1975. kojim se propisuje da polovica mostarsko-duvanjske biskupije dolazi pod pastoralnu brigu franjevaca, a druga polovica pod brigu biskupijskog svećenstva. 

Ovaj Dekret lokalni franjevci javno odbijaju, nakon čega Vatikan donosi niz kazni (1976. i 1979. godine) oduzimajući hercegovačkim franjevcima nezavisnost (stavljajući ih pod direktno tutorstvo vrha Reda, ad instar) i pravo na sudjelovanje u izborima vrhuške Reda. (izvor: Izjava o Međugorju – Biskup Pavao Žanić 1990. godine, paragraf  23).

Godinu dana prije "međugorskih ukazanja", 1980. godine, mostarsko-duvanjski biskup Pavao Žanić donosi odluku o osnivanju nove župe u Mostaru i reduciranju veličine postojećih franjevačkih župa. Ovome se žestoko protive neki hercegovački franjevci, posebno mostarski kapelani Ivica Vego i Ivan Prusina. 

Međugorje: Vjernici u molitvi ispred svetišta | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Vego i Prusina su izbačeni iz Reda i suspendirani "a divinis" u skladu sa uputama Svete Stolice. 1993. godine je ova odluka poništena zbog proceduralne greške, što nije mijenjalo posljedice u Veginom slučaju, jer je prekršio pravila stupivši u vezu s izvjesnom časnom sestrom, Leopoldom, s kojom je dobio dijete i oženio je. Prusina je preselio u Njemačku i nije mu dozvoljeno obavljati svećeništvo u Hercegovini.

Na vrhuncu napetosti između neposlušnih franjevaca na jednoj strani i mostarsko-duvanjskog biskupa Žanića, odnosno Svete Stolice na drugoj, šestero međugorske djece počeli su svjedočiti Gospinim ukazanjima, navodi Pandža.

Obzirom da su upravo 'ukazanja' i navodne Gospine izjave korištene u sukobu neposlušnih franjevaca protiv biskupa Žanića, opravdane su sumnje da je cijela priča o Gospinim ukazanjima zapravo izmišljotina lokalnih franjevaca, dok su djeca, prvobitno manipulirana, vremenom našla vlastiti financijski interes u izmišljotinama.

Sumnje u manipulacije potvrđuje sljedeće:

Vidjelica Vicka Ivanković kontakte sa Gospom uredno bilježi u rokovniku. Iz tih zapisa se može vidjeti da u sporu biskupa i franjevaca Gospa nedvosmisleno zauzima stranu pojedinih franjevaca.

Datuma 19.12.1981. godine piše:

"Pitala sam za hercegovački problem, posebno na ono što se odnosi na Fra Ivicu Vego. Gospa je rekla da je za ove nerede najkrivlji biskup Žanić, za Fra Ivicu Vegu je rekla da on nije kriv...".

Slične stvari zabilježile su i ostale vidjelice, ali se u zapisima navodnih Gospinih poruka mogu naći i razne druge upitne "poruke".

Tako 18.08.1982. bilježi zanimljiv odgovor na pitanje djevojke koja se namjerava udati za pravoslavca. Preko vidjelice Mirjane Gospa odgovara:

"U mojim i Božjim očima sve je jednako. Nije jednako za vas koji ste se razdijelili. Bolje je onda, ako je moguće, da se ne udaje za toga, jer će trpjeti ona i djeca, teško će moći živjeti na putu vjere...". Ukratko, ispada da je Gospa protiv miješanih brakova.

Do sada su tri crkvene komisije odbacile međugorski fenomen.

Brojni su razlozi za negativan vatikanski stav spram Međugorja. Jedan od osnovnih razloga, pored svih kontradikcija i laži izgovorenih od vidjelica je taj da se nitko od njih nije posvetio crkvenom životu, vjeri, već su navodne kontakte sa Gospom dobro unovčili postavši profesionalne vidjelice. 

Papa Franjo Žele mu i smrt Top News Vatikan protiv Pape: "Jedva čekamo da umre, jeziv je..."

Dodatni razlog za apsolutno nepovjerenje spram vidjelica od strane Vatikana je i taj, da su tijekom zadnjih 30 godina njihovi duhovni vodiči, lokalni franjevci, svi kažnjeni ili suspendirani zbog kršenja nekog od crkvenih zakona.

Same vidjelice, unatoč činjenici da osim viđanja Gospe većinom nisu zaposleni, postali su imućni građani u posjedu raskošnih nekretnina i bogatih bankovnih računa, dok se Međugorje iz nerazvijene provincije pretvorilo u svjetsku turističku destinaciju.

Tipičan je primjer vidjelice Ivana Dragičevića, koji uspostavlja novi pojam religijskog nepotizma. Dok po svijetu prenosi Gospine poruke, njegova žena, bivša Miss Massachusetts, Loreen Murphy, vodi turističkom agencijom za hodočasnike u Međugorje. 

Zanimljivo je da je Dragičeviću 2015. godine u u američkom St. Louisu zabranjen nastup u tamošnjoj župi, a zabranu nastupa župa je dobila od vatikanske Kongregacije za doktrinu vjere.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • piramida4 06:37 29.Svibanj 2020.

    ČUDA OD SOTONE ================================= MATEJ 24,24 Ustat će, doista, LAŽNI KRISTI I LAŽNI PROROCI i iznijeti ZNAMENJA velika i ČUDESA da, bude li moguće, zavedu i izabrane. MARKO 13,22 Ustat će doista LAŽNI KRISTI I LAŽNI PROROCI i tvorit će ... prikaži još!it će ZNAMENJA i ČUDESA da, bude li moguće, zavedu izabrane. 2. SOLUNJANIMA 2,9 njega koji djelovanjem SOTONINIM dolazi sa svom silom, LAŽNIM ZNAMENJIMA I ČUDESIMA

  • omer 07:28 03.Kolovoz 2019.

    Ercegovcima se ukazao vrag i na tome zgrću lovu.

  • darko 10:58 02.Kolovoz 2019.

    Hercegvina je od uvijek teškim radom preživljavala.Samo veliki zlobnici i pokvarenjaci mogu kvariti radost i veselje "ukazanja gospe". Ona se garantiram jednako ukazala i u Lurdu i bilo gdje kao i u Hecegovini u Međugorju. Ako je Gospa imala dušu ... prikaži još!u onda se trebala u Mađugorju ukazati. Svi ovi koji žele to omalovažiti ljudi su koji zlobno žele napakostiti Hercegovini i čestitim Hercegovcima među kojima je većina dobrih ljudi i kao svugdje imaju i ološa. To svi znaju samo se prave "grbavi".