Top News
3975 prikaza

Uhićenja i ostavke: 24 sata koja su potresla Bliski istok

Mohammed bin Salman
REUTERS
U Saudijskoj Arabiji proteklog vikenda se dogodilo niz uhićenja, koja bi mogla promijeniti društvenu i političku sliku u tom dijelu svijeta

Kad je 32-godišnji saudijski princ Mohammed bin Salman došao na vlast prije dvije godine, mnogi su predviđali da to najavljuje promjene u ovoj zemlji. Događaji od 4. studenog pokazali su da promjene neće biti samo brze nego i seizmičke siline u regiji da će se nemilice širiti i izvan granica Saudijske Arabije, piše CNN-ova Tamara Qiblawi.

24-satno razdoblje političkog granatiranja počelo je u subotu poslijepodne kad je libanonski premijer Saad Hariri objavio svoju ostavku tijekom posjeta Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, sasvim iznenadivši politički establišment svoje zemlje, Libanona. Nekoliko sati poslije službena informativna organizacija Saudijske Arabije objavila je da je vojska presrela iznad Rijada balistički projektil iz Jemena.

Mohammed bin Salman SAUDIJSKA ARABIJA Top News Masovna uhićenja: 'Najopasniji princ' u borbi za prijestolje

I dok su po televizijama još bile scene eksplozije, uslijedio je niz otkaza i uhićivanja nekih od saudijskih najviših prinčeva i poslovnjaka u velikom antikorupcijskom progonu koji je pokrenuo princ bin Salman. Bilo je to poput plotuna kojim se proslavlja novo razdoblje u krizama rastrganoj povijesti ove regije, opisivali su stanje analitičari.

Odnosno, riječ je o eskalaciji višegodišnjih posredničkih ratova između Saudijske Arabije i Irana, koji prijete otvaranjem novih frontova u regiji, pri čemu Saudijci sada nastoje konsolidirati svoju vlast kod kuće. U petak je palo i posljednje veliko utočište ISIL-a u Iraku i Siriji. To je označilo veliki, povijesni korak u borbi suparničkih strana koja se vodi protiv ekstremističke skupine, da bi danas kalifat bio stiješnjen leđima uza zid.

U subotu regionalne sile čini se da su počele ciljati i jedna drugu. "Smatram da kraj ISIL-a ne znači i kraj geostrateških borbi", kazao je za CNN Fawaz Gerges, profesor na London school of economics. "Baš suprotno, razbijanjem tzv kalifata, suštinski će se zaoštriti geostrateški sukob između proiranskog bloka u kojem su Iran, Sirija i Hezbolah te njihovi saveznici u regiji i SAD-a."

Ostavka postavlja pozornicu

Saad Hariri, bivši libanonski premijer | Author: kremlin.ru kremlin.ru

CNN dalje primjećuje da je libanonski premijer Saad Hariri u petak pozvan u posjet Rijadu, da je to bio njegov drugi posjet toj zemlji u samo tjedan dana, te da on ima dvojno državljanstvo Saudijske Arabije i Libanona, pri čemu Saudijsku Arabiju svi vide kao njegovog političkog patrona. Samo tjedan prije činilo se da je premijer okončao veliku krizu između Libanona i Saudijske Arabije.

Susreo se s princom prijestolonasljednikom te sa saudijskim ministrom Thamerom al-Sabhanom, smirujući njihove strahove od proiranskog Hezbolaha čiji su pripadnici u Haririjevoj koalicijskoj vladi u Libanonu. "Bio je to dug i plodonosan susret s mojim bratom, premijerom Saadom Haririjem. Dogovorili smo se o mnogim pitanjima koja se tiču naroda Libanona. S Božjom milošću, najbolje će tek doći", Sabhan je napisao na Twitteru.

Susret se odigrao nakon serije tweetova u kojima je Sabhan kritizirao libanonsku vladu zbog njene suradnje s Hezbolahom. No, činilo se da je Hariri svojim posjetom napetosti ublažio. Libanonski parlamentarac Yassin Haber, pripadnik Hezbolahovog parlamentarnog bloka, kazao je za CNN da se susreo s Haririjem čim se ovaj vratio iz Saudijske Arabije. Opisao je premijera da je bio odlično raspoložen, sklon šali. No, kad se Hariri vratio iz Saudijske Arabije po drugi put, stanje je bilo potpuno drugačije.

Saudijski kralj Salman | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Bilo je to prvi put uopće da je neki libanonski premijer svoju ostavku objavio iz strane zemlje. Mnogi regionalni mediji izvijestili su da su skoro svi Haririjevi najbliži suradnici time ostali potpuno zatečeni. "Posljednjih desetljeća Hezbolah je silom i oružjem nažalost izborio svršen čin u Libanonu, za što je tvrdio da je riječ o otporu (stranoj, prvenstveno izraelskoj prijetnji)", kazao je Hariri u svom govoru ostavke.

"Želim reći Iranu i njegovim sljedbenicima da oni gube u svom miješanju u poslove arapskih nacija. Naša nacija će se uspraviti kao što je činila i ranije, te da će ruke koje joj žele nauditi, biti odsječene", kazao je u obraćanju koje je očito ciljalo prema Hezbolahu s kojim je Hariri do tog trenutka bio u koaliciji. Haririjeva ostavka označila je rušenje vlade nacionalnog jedinstva od 30 članova.

U toj podjeli snaga Hariri, kojega podržava Saudijska Arabija, dobio je mjesto premijera, a Michel Aoun, kojega podržava Hezbolah, dobio je mjesto predsjednika republike. Analitičari navode da je ovakva vlada bila nusprodukt uspjeha Obamine administracije u sklapanju nuklearnog sporazuma s Iranom.

CNN je pritom propustio primijetiti i to da je premijer Saad Hariri iznenada pozvan u Saudijsku Arabiju, da bi tamo šokantno podnio ostavku, nakon što je imenovao veleposlanika Libanona za Siriju, nakon što se susreo s iranskim bivšim ministrom vanjskih poslova Alijem Akbarom Velayatijem, koji je dandanas vrlo utjecajan, a neki će reći i da je saudijski ministar za zaljevska pitanja Thamer al Sabhan četiri dana ranije signalizirao da će se sa Haririjem dogoditi točno ovo.

Dakle, sve se vrti oko Saudijske Arabije i njenog odnosa prema Iranu, s kojim je Obamina administracija sklopila nuklearni sporazum. "S tim sporazumom nastupilo je ublažavanje napetosti, jer su i SAD i Iran poduzeli korake kako bi se olakšalo stanje u mnogim područjima", kazao je za CNN Riad Kahwaji, direktor Instituta za Bliski istok i zaljevske vojske. Time je počelo razdoblje određene stabilnosti, u kojoj se Libanon činio da je pošteđen razbijanja po rasjedima regionalnih sukoba.

Napad ratnih aviona S. Arabije na glavni grad Jemena Saanu | Author: Ibrahem Qasim, CC BY-SA 4.0 Ibrahem Qasim, CC BY-SA 4.0

"S Haririjevom ostavkom ovaj je sporazum došao kraju i sad se opet vraćamo zaoštravanju sukoba između Irana i Saudijske Arabije na libanonskom frontu. Libanon je opet u areni borbe između Irana i Saudijske Arabije. Svi su u Libanonu zabrinuti. Vidimo da bismo opet mogli biti uvučeni u sukob", kaže Jaber.

Rijad presreće balistički projektil

Haririjeva ostavka pokrenula je buku ratnih bubnjeva. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da je Haririjevo obraćanje bilo "poziv na buđenje" i na "poduzimanje akcije" protiv Irana. Saudijski ministar Sabhan odmah je objavio na Twitteru: "Ruke izdaje i agresije moraju se odsjeći", ponovivši time Haririjevu prijetnju Hezbolahu. Samo nekoliko sati poslije pobunjenici Hutiji iz Jemena lansirali su balistički projektil, ciljajući međunarodni aerodrom Kralj Khalid u Rijadu.

Saudijske snage su presrele projektil iznad sjeveroistočnog dijela Rijada, no Hutiji su to proglasili "uspjehom koji je potresao saudijski glavni grad". Napad je proveden projektilom dugog dometa zvan Burqan 2H, proizvedenim u Jemenu, objavili su pobunjenici. To je bilo i prvi put ikada da je netko napao samo srce saudijskog glavnog grada. Pro-saudijska koalicija optužila je "državu iz regije" da je pobunjenike opskrbila opremom, te da je time zaprijetila sigurnosti Saudijske Arabije, ali i cijele regije.

Saudijska Arabija, Jemen, 4. studenog | Author: YouTube YouTube

Koalicija nije izrijekom navela o kojoj je zemlji riječ. No, jasno je da Saudijska Arabija u Jemenu vodi posrednički rat protiv Irana kojega optužuje da podupire pobunjene Hutije. Analitičari zato ovo smatraju velikom eskalacijom u ratu u Jemenu. "Saudijska Arabija sada smatra da se mora osvetiti vladi Hutija koji kontroliraju Saanu", kazao je Gerges.

Saudijska Arabija ratuje i vani i unutra

I dok je Saudijska Arabija još gasila požar prouzročen balističkim napadom, državna televizija objavila je protukorupcijski udar koji je pokrenuo princ prijestolonasljednik. Više od 17 prinčeva i visokih dužnosnika uhićeno je pod teškim optužbama. Lista uključuje milijardera princa Alwaleeda bin Talala koji posjeduje 95 posto Kingdom Holdinga, a koji drži udjele u globalnim kompanijama poput Citigroupa, Twittera, Applea i News Corp.

Na popisu su i službeni predsjednik kraljevskog suda Khaled al Tuwajiri, saudijski medijski mogul Waleed al Ibrahim i princ Turki bin Nasser. "To je bez presedana. To vidimo po prvi put i to definitivno uzrokuje potrese preko cijele regije", rekao je vojni analitičar Riad Kahwaji. Uhićeni se, navodno, nalaze zatočeni u luksuznom hotelu Ritz Carlton. "Mislim da je zgodno ironično da su se mnogi od tih korupcijskih susreta odigravati u hotelu Ritz-Carlton, a da su sad ti tipovi tamo zatočeni", kazao je povjesničar Robert Lacey.

Saudijska Arabija, Jemen, 4. studenog | Author: YouTube YouTube

"U povijesnim okvirima ono što vidimo sada, u posljednjih nekoliko mjeseci, u najmanju je ruku revolucionarno", kazao je Lacey. "Čekao sam ove stvari da se dogode 40 godina. Da bi se sada dogodile u nekoliko mjeseci." Kampanja Mohammeda bin Salmana na dva fronta, kako su to nazvali analitičari, ovime ulazi u nepoznate vode i posljedice će sigurno biti dramatične.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.