Top News
1946 prikaza

Ugroženi Soros: I sam se boji da više nije moćan

Plakat za George Sorosa
BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL
Kontroverzni bogataš sam se počeo brinuti da mu njegovo bogatstvo više nije dovoljno

Uopće ne krivim mađarski narod, rekao je Geroge Soros u razgovoru za New York Times.. "Zapravo, cijenim ih zbog spremnosti da se usprotive diktaturi i da se bore za svoju slobodu", dodao je. "Moramo razlikovati narod i vlast."

Izrazito desne vlasti u Mađarskoj relativno nedavno javno su odredile svoju metu i krenule su u frontalni napad. Agencije su tada pisale o službenoj kampanji po mađarskim gradovima po čijim su ulicama izlijepljeni veliki plakati s porukama poput: "Ne dopustimo Sorosu da se posljednji smije!" Uz, dakako, lik iskešenog milijardera, jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, te čovjeka koji je potekao iz mađarske židovske obitelji, a koja je, dok je bio dječak, uspjela preživjeti Holokaust u Mađarskoj.

Razlog zašto Viktor Orban, njegova vrlo konzervativna stranka Fidesz, a posebno manji koalicijski partner, ekstremno desni Yobbik, ne podnose Sorosa jest to što se milijarder-filantrop drznuo zastupati primanje izbjeglica u EU. Nakon temeljitih sigurnosnih provjera, naravno, a usto Soros traži od Zapada i da financijski pomogne siromašne zemlje svijeta koje su primile čak 89 posto svih izbjeglica. "Soros predstavlja nacionalnu prijetnju", optužio ga je Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova.

George Soros INTERVJU Top News Soros: 'Svi me mrze, očito da nešto radim dobro'

Optužio ga je i za to da namjerava srušiti ogromnu ogradu koju je Mađarska izgradila na svojim granicama, sve kako bi Mađarsku "preplavio stotinama tisuća ilegalnih imigranata". Zašto bi na takav način Soros htio uništavati zemlju iz koje je potekao, u koju je desetljećima slao ogromne novce kako bi podupirao tamošnju demokraciju, nitko nije objasnio.

Osim ako nekome nije dovoljno kad se Sorosa optužuje da je "zli vladar marionetama iz pozadine" ili "smrdljivi Židov" kako je ekstremna desnica samo koji sat nakon lijepljenja vladinih plakata, stala došaravati po njima. Ni riječi o tome da je Soros pokrenuo projekt po kojem će investirati pola milijarde dolara u start-up kompanije koje osnivaju migranti i izbjeglice, kao i u one od kojih izbjeglice imaju koristi.

Mađarski mediji ne razbacuju se previše niti podatkom da je Soros 1989. jednom mladiću koji obećava platio studiranje u Velikoj Britaniji, na Oxfordu, ispalo je da se mladić zvao Viktor Orban; da je 20-ak godina poslije donirao milijun dolara Orbanovoj vladi za čišćenje otrovnog mulja, nusproizvoda u proizvodnji aluminija, koji je na jugozapadu zemlje naglo pokuljao iz rezervoara i prouzročio jezive ekološke, zdravstvene i ekonomske štete.

Čak ni samom Viktoru Orbanu i Soroseva zaklada Otvoreno društvo i Srednjoeuropsko sveučilište u Budimpešti bili su jako po volji tako dugo dok su demokraciju i toleranciju utjerivali kod prethodnih vlada. Ali kad je on došao na vlast... Odjednom je i Mađarski helsinški odbor postao "stranom agenturom", a Soros je postao državni neprijatelj broj jedan jer je moćan protivnik neprijatelja i saveznik prijatelja pluralističkog, demokratskog, otvorenog društva.

Mateusz Morawiecki, Viktor Orban Trump i Orban Top News Što se događa s Europom? Propada kao Amerika

Soros je u razgovoru za New York Times ispričao da je poznavao Trumpa i čak se družio s njim (prije otprilike 30 godina, jedan od Sorosovih prijatelja hodao je s jednom od Trumpovih zaposlenica, a svi su nekoliko puta izlazili na večeru). "Nisam imao pojma da ima političke ambicije".

Naravno, budući da je NY Times američki medij, daleko najviše ih je zanimao Sorosev stav prema američkom predsjedniku. Mađarski milijarder izjavio je da se "jako bojao" da će Trump "uništiti svijet", ali je bio zadovoljan što je predsjednikov ego umjesto uništenja doveo do normalizacije odnosa sa Sjevernom Korejom. "Mislim da je opasnost od nuklearnog rata znatno smanjena, a to je veliko olakšanje." U svom godišnjem obraćao u Davosu ove godine, Soros je rekao kako bi Trump "želio uspostaviti mafijsku državu, ali ne može, jer Ustav, ostale institucije i aktivno civilno društvo to neće dopustiti." 

Kad je novinar Michael Steinberger upitao Sorosa da opiše svoju idelogiju, kad mu već pripisuju ljevičarsku ili neoliberalnu, Soros se samo nasmijao. "Moja ideologija je neideologija", rekao je. Kad mu je Steinberger rekao da bi lijevi centar mogao opisati Sorosa, otvoreno je rekao da se ne slaže s time. "Mislim da je ljevica otišla još više u lijevo i to nije nešto što mi se previše sviđa. Treba prestati pokušavati parirati ekstremistima s desne strane", izjavio je Soros.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.