Top News
489 prikaza

Ugledni američki diplomat novi je kolumnist Expressa

James Foley
1/4
Goran Kovacic (PIXSELL)
Tijekom trogodišnjeg mandata od 2009. do 2012., Foley je pomogao Hrvatskoj da uđe u članstvo Europske unije

Od idućeg petka u tiskanom izdanju Expressa naš novi kolumnist bit će ugledni američki diplomat i bivši veleposlanik u Republici Hrvatskoj, James Brendan Foley.

Kako je napisao u svojoj biografiji, više od 30 godina proveo je na raznim visokim rukovodećim i izvršnim rukovodećim pozicijama kao američki diplomat, ali i radeći u Stade Departmentu u Washingtonu. 

Rođen je 4. travnja 1957. godine u Buffalu, u državi New York. Diplomirao je političke znanosti na State University College of New York at Fredonia 1979. godine, a zatim međunarodne odnose na Institut d'Etudes Politiques u Parizu, te magistrirao Međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost na The Fletcher School of Law and Diplomacy. 

Prvi diplomatski posao dobio je 1984. godine i to kao konzul u američkom veleposlanstvu u Manili. Nakon dvije godine nastavlja karijeru u američkom veleposlanstvu u Alžiru, a onda se 1989. godine vraća u Washington. U State Departmentu ostao je četiri godine kao politički savjetnik i pisao govore za državnog tajnika Lawrencea S. Eagleburgera. 

Od 1993. godine odlazi u Bruxelles gdje je šef osoblja generalnom sekretaru NATO-a do 1996. godine. Put ga vodi opet u State Department u Washington na mjesto zamjenika glasnogovornika i glavnog pomoćnika državnog tajnika za odnose s javnošću.  

Od 2000-2003. godine bio je stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi. Diplomatsku karijeru veleposlanika počeo je 2003. u Port-au-Princeu na Haitiju.Sudjelovao je u pregovorima između haićanskog predsjednika Jean Bertrand Aristidea i američkog državnog tajnika Colina L. Powella, što je dovelo do Aristideove ostavke u veljači 2004. godine. 

James Brendan Foley | Author: Robert Anic/PIXSELL Robert Anic/PIXSELL

Nakon toga je od 2007. do 2009. bio koordinator za pitanja iračkih izbjeglica. "Uspješno sam pregovarao s vladom Sirije i susjednim zemljama kako bih pomogao iračkim izbjeglicama i olakšao njihovo preseljenje u SAD", napisao je u svojoj biografiji Foley. 

Od 2009. godine obnašao je dužnost veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu i ovdje odigrao važnu ulogu za pristupanje Hrvatske članstvu EU:

"Postignuća uključuju uspješno posredovanje u pograničnim sporovima i druga pitanja kako bi se omogućilo pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Na ekonomskoj strani, kao veleposlanik u Hrvatskoj pokrenuo sam godišnji Brown Forum, godišnju konferenciju poslovnih i vladinih čelnika iz Sjedinjenih Američkih Država i zemalja jugoistočne Europe u cilju promicanja međusobne trgovine, investicija i stvaranju poslovne klime."  

Nakon trogodišnjeg mandata veleposlanika u Hrvatskoj, od 2012. godine, bio je zamjenik zapovjednika Nacionalne ratne škole u Washingtonu. 

Od 2016. godine nezavisni je konzultant i član uprave na Fredonia College Foundation Board of Directors na State University of New York. 

Kako je napisao u svojoj biografiji, "blisko sam surađivao s pet državnih tajnika i vodio pregovore s šefovima vlada i multilateralnim organizacijama diljem svijeta."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.