Top News
7413 prikaza

Udbin dosje o ocu Melanije Trump - dobio ga zbog šverca

Amalija i Viktor Knavs
1/5
KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Igor Omerza, bivši dogradonačelnik Ljubljane, napisao je biografiju Melanie Trump, a nedavno je došao do novog otkrića, nakon što je istražio arhivu UDBE

Nedavno je Melanijin slovenski biograf i političar Igor Omerza istraživao obimnu Udbinu arhivu, sa stotinama tisuća imena. Online baza podataka sadrži arhivu komunističke Jugoslavije i među imenima, zapelo mu je za oko ime Viktor Knavs. Spomenuti je rođen na isti dan kad i otac Melanie Trump, a podudarala su se i imena njegovih roditelja, kao i mjesto rođenja. Viktor Knavs postao je nedavno naturalizirani američki državljanin.

Uz ime je stajala opaska da je registriran u kaznenoj evidenciji, a navedeno je da se ogriješio o Kazneni zakon SFRJ po članku 226. i 235. Doduše, nije bilo naznake je li bilo istrage i je li osuđen. 

Prema kopiji Kaznenog zakona iz 1970. godine, članak 226. odnosio se na nabavu, prodaju ili proizvodnju robe bez izričitog dopuštenja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Kazne su iznosile do osam godina zatvora za nekoga tko je organizirao takvu trgovinu.

Članak 235 uključivao je utaju poreza, s maksimalnom kaznom od 10 godina zatvora ovisno o iznosu novca koji je bio predmet kaznenog djela. 

No, budući da nema drugih specifičnosti, upitno je koliko su te optužbe bile stvarne, budući da ga se teretilo prije više od 40 godina, pa se mora uzeti u obzir i da je riječ o politički montiranom procesu, te aktu policijske države.

Amalija i Viktor Knavs | Author: Chris Kleponis/DPA/PIXSELL Chris Kleponis/DPA/PIXSELL
Slučaj Viktora Knavsa tim je zanimljiviji jer se upravo u SAD-u uskraćuje stalni boravak i državljanstvo svakome tko ima bilo kakav dosje.  

David Leopold, odvjetnik za imigracijske postupke, koji je nekada vodio američku Udrugu imigracijskih odvjetnika, izjavio je za Daily Beast da je evidencija o poreznim prijevarama - ako postoji protiv Knavsa - mogla biti razlog da mu se ne izda zelena karta, a sad bi mogla biti i osnova za njezin opoziv.

U Sloveniji pak, odvjetnici Viktora Knavsa rekli su da unatoč tajnim policijskim dosjeima nikada nije bio osuđen, optužen, niti su ga ikad istraživali zbog utaje poreza, ali su priznali da je Knavs bio saslušan zbog krijumčarenja.

Leopold je rekao da bi se Knavsu uskratila zelena karta, trebalo bi dokazati da je kršio zakon 'moralno upitnom radnjom', a kako kaže, utaja poreza ponekad se uklapa u tu kategoriju. 

Knavsov odvjetnik za imigraciju, Michael Wildes, kojeg zovu i 'odvjetnikom 
slavnih', rekao je:  

"Prijava gospodina Knavsa za državljanstvo u SAD-u je pravilno izvršena i pravilno prosuđena, sukladno Zakonu o imigraciji i državljanstvu. Njegov postupak naturalizacije nije bio drugačiji od bilo koje druge osobe koja je tražila državljanstvo u ovoj zemlji."

Portal Daily Beast, koji je donio ovu vijest, poslao je nekoliko dodatnih pitanja i Michaelu Wildesu, odvjetniku Viktora Knavsa, kao i u Ured prve dame Melanie Knavs Trump.  

1. O kakvim je optužnicama točno riječ, ukoliko ih je bilo? 
2. Jesu li riješene, i ako jesu, kako?
3. Jesu li ih spomenuli u Knavsovom zahtjevu za prebivalištem i državljanstvom u SAD-u? 
4. Ako ne, zašto ne?

Wildes nije odgovorio ni na jedno pitanje, nego je zatražio "dokaz" da je Viktor Knavs u dosjeu Udbe, te da je riječ o istoj osobi.

Branko Salaj Branko Salaj Top News 'Trebamo biti zahvalni udbašima koji su nam prešli'

Glasnogovornica prve dame, Stephanie Grisham, odbila je odgovoriti na pitanja o ocu Melanie Trump, rekavši kako je uredska politika da "ne komentiraju njezine roditelje jer nisu dio uprave i zaslužuju privatnost".

Portal koji je otkrio priču dalje piše da je Udba u Jugoslaviji bila slična Stasiju u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, čiji rad je opisan u Oscarom nagrađenom istočnonjemačkom filmu "Život od drugih". I Udba je, poput Stasija prisluškivala telefonske razgovore, pratila svakodnevne aktivnosti svojih građana, razarala prijateljstva i obitelji. 

Omerza je objavio knjigu 2016. godine, s koautorom Bojanom Pozarom, a zove se 'Melania Trump:The Inside Story'. arhiva koju je pretražio sadrži više od milijun dosjea Udbinih informatora, suradnika i agenata, kao i imena osoba optuženih za kriminalne aktivnosti.

Igor Omerza | Author: Wikipedia Wikipedia
Dok je prstom prelazio po listi, Omerza je kaže da su ovdje mnogi završili s optužbama da su 'ugrozili socijalistički poredak' a drugi kao obični prijestupnici i kriminalci pod istragom. 

"Otac Melanie Trump zaveden je pod brojem # 421269", rekao je Omerza, pokazujući jedan tajni dokument na kojem piše samo nekoliko redaka. 

Datoteka pokazuje da je rođen 23. studenog 1941. godine, uključujući osobne podatke: mjesto rođenja, imena roditelja, njegov spol, bračni status i kućnu adresu i svi podaci odgovaraju Melanijinom ocu Viktoru Knavsu. 

Njegovo zanimanje opisano je kao 'trgovački putnik', a glavna djelatnost - automobili i automobilski dijelovi.

Datum kad je kreiran dokument je iz 1976., kad je Mealniji bilo samo šest godina. 
Kada je Omerza iskopao slovenske arhive, nije otkrio nikakav zapis koji je pokazao da je Viktor Knavs optužen ili osuđen. Omerzu je zanimalo kako mu je to uspjelo budući da je bila riječ o gospodarskom kriminalu. 

Jedno od mogućih objašnjenja je da je Udba na taj način na njega izvršila pritisak. 

Da bi se došlo do dokumenata vezanih uz Melanijinog oca potrebno je dešifrirati puno brojeva i kratica, što je neupućenima gotovo nemoguće. 

Ali Omerzi, bivšem gradonačelniku Ljubljane i članu slovenskog Parlamenta, koji je objavio devet knjiga o suradnicima Udbe, informatorima, otmičarima, istražiteljima, ubojicama i njihovim žrtvama, to nije bio problem.  

Plakat Umro je drug Tito Ne ponovilo se Life 10 stvari zbog kojih nikad nećete žaliti za Jugom

Posljednjih godina, Slovenija, kao i druge države izašle iz komunizma, počinju ozbiljno rasvjetljavati svoju prošlost.  

Najprije su 2011., a onda i 2014. većina je htjela da se otvore tajni Udbini arhivi. Zahvaljujući tome, danas se lako dobije dozvola za pristup takvim dokumentima pa do javnosti dospiju i vrlo osjetljivi detalji. U dosjeu Viktora Knavsa nema nikakvih informacija, a odmah na početku stoji kratica 'JV' - 'javna varnost' - što znači 'javna sigurnost', što je u to vrijeme bila česta interpretacija - ugrožavanje javne sigurnosti.

Melania, njezina sestra i roditelji živjeli su u Sevnici, malom slovenskom gradu na rijeci Savi, s oko 5000 stanovnika. Njena majka, Amalija Ulcnik, provela je skoro tri desetljeća radeći u lokalnoj tekstilnoj tvornici na odjelu dječje odjeće. Knavsi su navodno imali život na kojem su im drugi mogli pozavidjeti. 

Susjedi s kojima su razgovarali novinari Daily Beasta' sjećaju se da su Melanijini često putovali u Francusku, Italiju, Austriju i Njemačku, donoseći razne stvari koje su si drugi u susjedstvu teško mogli priuštiti, ali autor teksta napominje da trenutačno nema dokaza da su sve to ilegalno stekli.

Kuća u Sevnici u kojoj je odrasla Melania Trump | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

Viktor Knavs najprije je radio kao vozač u tekstilnoj tvornici 'Jutranjka', popravljao je automobile, a na kraju se počeo baviti i prodajom automobila i automobilskih dijelova, koje je uvozio iz inozemstva.  

U tom je smislu Melanija otac, doslovno, bio prodavač polovnih automobila i mopeda. Čak i u komunističkim vremenima, kad je malo ljudi bilo u stanju priuštiti se bilo kakav automobil, a oni koji su si to mogli priuštiti, morali su čekati godinama da dobiju svoje vozilo, Knavs je bio ponosni vlasnik Mercedesa. 

"Njegova supruga i kćeri nosile su lijepu odjeću koju bi Melanijinam mama šivala nakon radnog vremena. Viktor je vozio Mercedes, a obitelj je provodila godišnje odmore u inozemstvu, pa me ne čudi da je Udba istraživala Knavsove", govori Polona Košak, 68-godišnja kućanica iz Knavsovog susjedstva. Ona, kao i većina njezinih vršnjaka ima živo sjećanje na metode tajne policije:

Lukas Nola Lukas Nola Kultura 'Udba je bila u rangu KGB-a, egzotičnija od CIA-e i MI5'

"Sjećam se kako su se moji roditelji, intelektualci, bojali Udbe, koja je pratila ljude koji bi puno putovali, pretvarajući ih u informatore ili suradnike." 

Udbine datoteke identificiraju informatore i suradnike. Knavs nije među njima. U 2015. godini, nakon što je Donald Trump najavio utrku za predsjednika, Omerza i njegova kolegica Urska, koja nije željela da joj se sazna ime zbog straha od odmazde nisu htjeli biti prepoznatljivi po njezinu punom imenu zbog straha od odmazde, otišli su fotografirati kuću u kojoj žive roditelji Melanie Knavs Trump u Sevnici, u ulici Ribniki 21. 

To je udobna moderna kuća u mirnoj ulici kakve su i u susjednoj Austriji. Omerza i Urška nisu shvatili da je čovjek koji sjedi pored zida i nešto briše ručnikom, bio sam Viktor Knavs. 

Omerza i Urska vozile su se uz ulicu, ali za nekoliko minuta dojurio je do njih velikom brzinom zatvoreni Mercedes S klasa sedan.

"Knavs je zaustavio svoj automobil pored nas, blokirajući nam put", prisjeća se Urška, a po bijesnom izrazu lica činilo joj se da ih je spreman fizički napasti. 

"Bila sam šokirana i pomislila sam 'Moraš biti idiot da tako reagiraš! Knavs je ogroman čovjek, neki kažu da je građom poput Donalda Trumpa i nije se mogao brz izvući iz auta, pa smo ga zaobišli i izbjegli svađu, te nastavili dalje, ali je opet krenuo za nama i naganjao nas neko vrijeme po autocesti, da bi na kraju odustao. Bilo je to poput filmske potjere i bijega od opasnog Trumpovog punca", rekla je Omerzina suradnica. 

Amalija i Viktor Knavs | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Prošle je godine Knavs podnio tužbu u Ljubljani protiv Omerzinog koautora Pozara, koji je 2016. godine objavio priču na svojoj internetskoj stranici pod naslovom "Dokumenti, porezna prijevara: je li Viktor Knavs, otac Melanie Trump, bio u zatvoru?" 

Pozar je spomenuo Udbin dosje u svojoj priči. Sutkinja Irena Škulj Gradišar  održala je samo jedno ročište o slučaju. Knavs se nije pojavio na Ljubljanskom sudu. Dnevnik.si, slovenski portal je izvijestio da su Knavsa zastupali njegova dva odvjetnika - Nataša Pirc Musar i Rosana Lemut Strle, koja je priznala da je "doista 1978. Knavs bio predmet istrage zbog švercanja, ali su istražitelji prekinuli postupak.".

Kao što je ranije spomenuto, odvjetnici su zanijekali da se protiv Knavsa ikad vodila istraga zbog utaje poreza i inzistirali su na tome da njihov klijent nikad nije bio osuđen, niti je proveo ijedan dan u zatvoru.  

Odvjetnik Pirc Musar nije odgovorio na pitanja o ovom slučaju. Postoje mnoge druge priče o Viktoru Knavsu. 

Melania Trump i Donald Trump Zavjera Life Sve teorije o dvojnici Melanije Trump

Inače, bilo je nekoliko tužbi protiv slovenskih medija kojima ih se pokušalo ušutkati i kazniti zbog iznošenja činjenica. Urednik lokalnog časopisa 'Suzy' izjavio je kako ne može razgovarati s novinarima 'Daily Beasta' jer mu je to zabranjeno sudskom presudom.  

Slovenci ne sumnjaju da Knavs ima dosje, ali to stavljaju u kontekst vremena. 

"Za mene je Viktor Knavs predstavnik starog doba koje s modernom Slovenijom nema nikakve veze, malom zemljom u kojoj svi znaju sve jedni o drugima", kaže urednik časopisa Dejan David Kemperl. 

Omerza je najavio da će nastaviti sa svojom istragom: "Kopat ćemo i izvještavati sve dok ne saznamo cijelu istinu!"

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.