Top News
8880 prikaza

Ubojice koji su potresli Hrvatsku: "To su izobličene osobe"

Ubojica David Komšić dobio je jednog od najboljih odvjetnika
Željko Lukunić (PIXSELL)
Stručnjaci za kazneno pravo objasnili su da kad bi se na Davida Komšića primijenilo maloljetničko pravo, dobio bi maksimalno 10 godina

U ponedjeljak, 9. travnja u 13 i 30 na Županijskom sudu u Zagrebu pročitat će se prvostupanjska presuda 20-godišnjem Davidu Komšiću. Hrvatska javnost već dobro zna o komu je riječ. Ubojica bivše djevojke Kristine Krupljan, nakon 13 mjeseci provedenih u pritvoru, morat će se suočiti s kaznom koju će mu u srijedu pročitati sutkinja Sanja Mazalin.

Pred njom je doista težak zadatak. Komšićev odvjetnik Veljko Miljević, zasigurno veteran po broju kaznenih procesa, inzistira na neubrojivosti svog klijenta u trenutku počinjenja zločina, te traži da se na njega primijeni maloljetničko pravo i blaža pravna kvalifikacija. 

Kum Veljko i otac Ivo Komšić s odvjetnikom Veljkom Miljevićem trikovima do slobode Life Zašto se tata Komšić sad sjetio sina proglasiti ludim

S druge strane, tužiteljstvo koje zastupa zamjenica županijskog državnog odvjetnika Natalija Slavica tvrdi da je riječ o bezobzirnoj osveti, narcističkom bijesu, okrutnom i bezobzirnom ubojstvu, zbog čega u Komšićevom slučaju nema uvjeta za primjenu maloljetničkog prava. 

Na pitanje što bi točno značila primjena maloljetničkog prava i kolika bi tad bila zapriječena kazna, stručnjaci za kazneno pravo su objasnili:

"Obrana naravno želi primjenu maloljetničkog prava jer bi u tom slučaju maksimalna kazna bila 10 godina. No, teško da će se sutkinja u ovom slučaju odlučiti za tako blagu kaznu. Vjerojatnije je da će se okrivljeniku suditi kao odrasloj osobi i za to je de facto zapriječena kazna do 40 godina zatvora."

Također, zbog čak 88 ubodnih i reznih rana koje je David Komšić u automobilu na Pešćenici zadao svojoj bivšoj trudnoj djevojci, ubojstvo bi moglo dobiti kvalifikaciju 'izrazito okrutno'. Iza ovakve formulacije stoji opis da je žrtva patila više nego je uobičajeno kod ovakvih kaznenih djela, na čemu je inzistirala i tužiteljica:

"Kristina se pokušala braniti, a nije umrla trenutno, već je jako patila, rekla je Natalija Slavica, podsjetivši na zločin koji se dogodio 22. veljače 2017." 

Ono što je prestravilo javnost u cijeloj regiji jest način na koji je tako mlada osoba ubila drugu mladu osobu. Samo mjesec dana kasnije, slično kao i Komšić, sablazan je izazvao i Tin Šunjerga, 19-godišnjak koji je 25. ožujka prošle godine hladnokrvno iz pištolja ubio oca i majku. 

O golobradim ubojicama progovorili su tako i psiholozi te pokušali odgonetnuti o kakvom je psihoprofilu riječ. 

Zagrebački psiholog Ivan Modrušan smatra da takvi ljudi imaju određeni poremećaj osobnosti i ne razvijaju normalne odnose s drugim ljudima nego najčešće nastupaju s nekom agresivnošću: 

"Imaju potrebu dominirati odnosom, ne suosjećaju s drugima niti u odnosu s drugima traže bilo kakvo međusobno razumijevanje. Rukovode se nametanjem vlastite volje." 

Tin Šunjerga | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)
Psiholog Modrušan tada je rekao da smatra kako se takve osobe rađaju ili takvima postaju u određenim okolnostima.

"Takve osobe već u ranom djetinjstvu ne poštuju pravila, nego ih pokušavaju nametnuti.!", smatra psiholog Modrušan.

O "liku i djelu" ubojice iz šibenskog zaleđa, Tinu Šunjergi, govorio je splitski psihijatar dr. Ivan Urlić.

"Taj dečko je u potpunosti karakterno izobličena osoba. On je u svojoj glavi morao uništiti one koji su "uništavali" njegov način života i u tome je uspio. Je li on devijantan bio od svoje najranije mladosti ili je takav postao u adolescenciji pod utjecajem svog društva, sada je manje bitno. Bitno je da je to njegovo društvo zasigurno puno utjecalo na njega.

Srđan Mlađan Talog od najgorih Top News Najgori hrvatske ubojice: Klali su, palili, otimali...

Roditelji su za njega htjeli samo najbolje u životu. Moguća prijetnja odlaskom u komunu bila je svakako za njegovo dobro, a on je to tumačio kao "napad" na sebe, odnosno na onaj način života koji je provodio", rekao je Urlić za Slobodnu Dalmaciju.  

"Ovo što je uradio taj mladić nisu ubojstva na mah, to je jednostavno kulminacija jednog procesa, gdje su roditelji s jedne i mladić s druge strane bili u jednom trajnom sukobu. Roditelji, su mu, kako čitam u medijima, željeli kroz život pružiti sve ono što su mogli. I tu su pogriješili. Ako je on sve dobivao od svojih roditelja, a da to nije zaslužio svojim ponašanjem, radom i općenito načinom života, onda roditelji nisu činili dobro, jer su "uzgajali" u svojoj kući parazita, a ne osobu koja će jednom u budućnosti imati produktivan i odgovoran život", objasnio je dr. Urlić, koji je rekao da neposredno nakon počinjenja zločina takvi ubojice nemaju grižnju savjesti jer smatraju da su se osvetili onima koji su im nanijeli neko zlo. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.