Top News
13271 prikaza

Ubijen najtraženiji gangster i druker na svijetu

James Whitey Bulger
1/2
REUTERS
Unazad nekoliko mjeseci Bulgera su dva puta selili iz zatvora - najprije iz Floride u Oklahomu, a sad u Zapadnu Virginiju

Notorni bostonski ubojica, 89-godišnji James 'Whitey' Bulger, ubijen je u utorak 30. listopada, odmah po dolasku u federalni zatvor u Zapadnoj Virginiji. Prebačen je u zatvor Hazelton, strogo čuvana ustanova, pa ga zatvorenici zovu i 'Misery Mountain' ali su Bulgera smjestili u susjednu jedinicu u Bruceton Millsu, koja nema tako strogi nadzor, i u koju se smještaju 'manje opasni' kriminalci.   

U priopćenju u utorak popodne, iz zatvora su javili da je Bulger  pronađen mrtav u 8 i 20 po lokalnom vremenu. Također su rekli da su odmah poduzeli sve mjere za oživljavanje, ali da nije pomoglo. Sudski vještak proglasio ga je mrtvim. 

Ruka stare osobe GODINAMA ŠUTJELI Life Šokirali obitelji: Pred smrt priznali jezive zločine

"Federalni istražitelji pokrenuli su istragu o okolnostima. Nitko drugi od zatvorenika ili osoblja nije povrijeđen i nitko drugi nije bio u opasnosti", navodi se u priopćenju. 

Bulger je nedavno bio premješten iz zatvora u Floridi u zatvor u Oklahoma Cityju. Dužnosnici, kao ni njegov odvjetnik nisu htjeli komentirati zašto je opet premješten. 

James Whitey Bulger | Author: wikipedia wikipedia
Bulger je služio doživotnu zatvorsku kaznu nakon što je 2013. godine osuđen za cijeli niz zločina uključujući i 11 ubojstava. Bio je jedan od najtraženijih bjegunaca za kojim je tragao FBI punih 16 godina da bi ga konačno uhitili u Santa Monici u Kaliforniji. 

Bulger je rođen u South Bostonu 30-ih godina, tijekom velike depresije. Dobio je u djetinjstvu nadimak "Whitey" zbog plave kose. Napustio je školovanje već u srednjoj školi i počeo se baviti kriminalom što ga je na kraju odvelo u najzloglasniji zatvor Alcatraz, i Leavenworth.

Vratio se u Boston gdje je nastavio s kriminalom u koji je još dublje ogrezao. Harao je s bandom poznatom pod imenom Winter Hill Gang koji su se bavili teškim krađama i provalama, ucjenama, pljačkama kladionica i trgovinom drogama. Gang je bio sastavljen uglavnom od Talijana i Iraca, a članovi su bili zvučna imena bostonskog podzemlja - Buddy McLean, Howie Winter, Joe McDonald, Johnny Martorano i Stephen Flemmi. Najmoćniji su bili pod vodstvom McLeana i Wintera, a od 1979. godine na čelo je stao Bulger. 

James Whitey Bulger | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Bulger je naposljetku postao druker za FBI, iako to nikad nije priznao. Dvadeset godina odavao je informacije o svojim prijateljima koje je tako trpao u zatvor. Istovremeno on se nastavio uspinjati na ljestvici bostonskog kriminalnog miljea. Priča se da je tako u zatvor strpao i najmoćniju kriminalnu obitelj Angiulos.

Navodno je zaradio milijune dolara od reketarenja, dilanja droge i iznuđivanja jer je imao zaštitu od svojih visokopozicioniranih prijatelja u FBI-u, koji su ga štitili od zatvora. 

Albert Guay i Pitre Kanada Life Žrtva 'đavoljeg ubojice' obješena zbog ubojstva 23 ljudi

Ipak 1995. godine više ga ni oni nisu uspjeli spasiti od optužnice za sva nedjela, ali je, zahvaljujući FBI-jevom agentu Johnu Conollyju, uspio pobjeći uoči uhićenja. Sve do 2008. FBI je nudio 1.000.000 dolara za onoga tko im dojavi informaciju gdje se nalazi Whitey, a nakon toga su udvostručili iznos. 

On i njegova partnerica Catherine Grieg završili su u Santa Monici. Konačno je uhićen 2011. godine, te osuđen na doživotnu kaznu, a Catherine je dobila 8 godina zatvora za pomaganje bjeguncu. 

Prema njegovom životu snimljen je 2015. godine i igrani film 'Crna misa', a 'Whiteya' je igrao Johnny Depp. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omfg 09:56 31.Listopad 2018.

    Tko, Ivo Sanader?