Top News
2960 prikaza

U Srbiji zabranili logor za djecu u kojem ih uče ratovanju

Vojni kamp za djecu u Srbiji
Screenshot Youtube
Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović priopćio je da je kamp na planini Zlatiboru raspušten "zbog moguće zlouporabe djece i uznemirivanja javnosti"

Srbijanske vlasti zatvorile su u petak sporni "omladinsko-patriotski" kamp u kojem su dječaci i djevojčice prolazili vojničku obuku, uz obrazloženje da to "nije Srbija budućnosti".

Nalik sličnim mjestima u Rusiji, kamp je izazvao negativne reakcije u susjednim zemljama, u kojima su još uvijek svježa sjećanja na stradanja u ratovima prije gotovo 30 godina.

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović priopćio je da je kamp na planini Zlatiboru raspušten "zbog moguće zlouporabe djece i uznemirivanja javnosti".

Predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da kamp u kojem su djeca u nosila vojne uniforme "nije Srbija budućnosti" i poručio da država takvo što neće tolerirati.

"To nije Srbija budućnosti niti Srbija kakvom se želimo ponositi", rekao je Vučić novinarima.

U logoru na padinama Zlatibora boravila su 34 dječaka i 10 djevojčica iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, u dobi su od 12 do 23. Većinom se radilo o djeci vojnih vetarana iz ratova nakon raspada bivše Jugoslavije tijekom 1990-ih.

Prema izvješću Radio-televizije Srbije (RTS) u logoru na Zlatiboru "djeca se u odorama obučavaju za borbu, korištenje pušaka i noževa".

Organizator logora, predsjednik Udruge učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić, rekao je kako su ih instruktori iz Rusije i umirovljeni pripadnici srbijanske policije i vojske učili obrambenim vještinama i da u tome "ne vidi ništa loše".

Tvrdi kako je sve po zakonu, puške su gumene, pištolji aluminijski, a najveća pažnja posvećena je preživljavanju i boravku u prirodi.

"Ovo nije vojni kamp gdje se djeca obučavaju za terorističke akcije, kako nas optužuju u javnosti. Mi nećemo zbog tih optužbi odustati, već ćemo se truditi da kamp postane tradicionalan, kako bi što više djece moglo naučiti ono što ne mogu kroz redovito školovanje, jer nema više obrane i zaštite kao predmeta u školama", rekao je novinarima Stamatović.

On je naglasio kako se u "humanitarno-patriotskom kampu djeca uče tradicionalnim vrijednostima", a nisu plaćena "kao što plaćaju sudionike u reality show emisijama".

Postojanju i načinu organiziranja logora usprotivile su se i pojedine stranke i političke organizacije, a za širu javnost sporna je "militarizacija djece".

Za roditelje 44 sudionika ovog logora sudjelovanje njihove djece nije sporno i kažu kako će se "kroz ovaj vid obuke naučiti redu, radu i disciplini".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MADJARKAMENI 15:28 19.Kolovoz 2018.

    neka samo vežbaju, bila oluja zna se kako su prošli

  • DRale 10:38 18.Kolovoz 2018.

    A tko je dozvolio ovo sve ove godine? Drzava, opcina, SPC, .... roditelji? Kakve su kazne sa iste? Ili moramo biti sretni da je ove godine zabranjeno a do godine ... .. u kninu , mozda? .... ha ha ha ha