Top News
1829 prikaza

Pariz se guši u suzavcu, sukobi sve do Bruxellesa

Pariz, sukobi policije i Žutih prsluka 8.12.2018.
1/10
STEPHANE MAHE/REUTERS/PIXSELL
Protesti opet diljem Francuske, ali u glavnom gradu samo oko 5000 Žutih prsluka na 8000 policajaca

Najnoviji protesti „Žutih prsluka“ diljem Francuske, posebno u Parizu, opet su eskalirali do sukoba s policijom koja na prosvjednike ispaljuje plotune suzavca. Ovaj put do ranih poslijepodnevnih sati sukobi ipak nisu onako brutalni kao prethodnih dana kada su poginule tri osobe, kad je bilo na stotine ranjenih, kada je manji dio prosvjednika porazbijao po Parizu izloge u vrijednosti od četiri milijuna eura, a promet u trgovinama prepolovio se.

AFP, AP, Reuters i DPA izvještavaju o 89.000 policajaca raspoređenih po najvećim gradovima u Francuskoj, od čega je u Parizu raspoređeno 8000 policajaca, nasuprot procijenjenih oko 5000 prosvjednika u centru metropole, uz angažiranje protuprosvjedničke mehanizacije. Već oko 10 sati ujutro policija je priopćila da je uhitila 481 osobu, od čega je u policiji zadržano njih 211. Prvi bliski susret policije i nekoliko tisuća prosvjednika u Parizu dogodio se već u prijepodnevnim satima, ali bez sukoba.

Prosvjednici, od kojih su mnogi pješice došli do glavnog grada, blokirali su prsten autoputa oko Pariza. Policija je blokade uklonila mirno, bez fizičkog otpora „Žutih prsluka“. Prosvjednici su po Parizu u pohod krenuli skandirajući slogane protiv predsjednika Emmanuela Macrona i pjevajući nacionalnu himnu.

Prvi put policija je upotrijebila kada je u 10.30 krenula rastjerivati prosvjednike iz pokrajnjih uličica prema Champs-Elysées, u skladu s najavljenom strategijom da ovaj put neće dopustiti da izbiju ulične borbe, razbijanje izloga i paljenje automobila. Izlozi u centru Pariza, opisuju agencije, subotnje jutro dočekali su redom zatvoreni, većinom zabarikadirani metalnim roletama, a tamo gdje nisu zabarikadirani, tamo su izvješeni žuti prsluci, isti kao oni što su ih prosvjednici uzeli za svoj zaštitni znak.

To se tumači kao namjera vlasnika da im iskažu solidarnost i istodobno spriječe da im razbiju trgovine. Prosvjednici su često vikali: „Ne miješajte se s razbijačima i pljačkašima, oni nemaju ništa sa 'Žutim prslucima', mi ovdje nismo zbog toga!“

Opera Bastille također se zabarikadirala, zaključavši instrumente duboko unutar zgrade na sigurnom. Zabarikadiranih prozora osvanula je Banka Francuske. Zatvoreni su i Eiffelov toranj, Louvre, razne druge turističke znamenitosti, isto kao i u Bordeauxu, otkazano je šest utakmica prve nacionalne nogometne lige.

Parlamentarni zastupnik Macronove izrazito centrističke stranke „La République En Marche!“ Benoît Potterie poštom je primio metak s porukom: „Sljedeći put to će biti između tvojih očiju.“

Protesti su zabilježeni i u gradovima Lyon, Marseille i Grenoble, gdje su u svakom gradu preventivno uhićeni organizatori ranijih protesta. Zabilježeno je da su se prosvjednici aktivirali i u Bruxellesu. U glavnom gradu EU-a uhićeno je 70 ljudi.

Protesti u Francuskoj izvorno su izbili kao reakcija na Macronov plan da podigne poreze na gorivo na takav način da bi to podjednako platili svi građani, što su Francuzi iz srednjeg, a posebno iz nižih radničkih slojeva i socijalnih kategorija doživjeli kao posljednji udarac „predsjednika bogatih“ na svoju egzistenciju. Macron je nakon žestokih i sad već dugotrajnih sukoba, od plana odustao. Najavio je čak i poreznu reformu tako je pojednostavi u interesu nižih klasa.

No, socijalno nezadovoljstvo je već proključalo i sada su na red došli svi oni problemi koji široke mase Francuza muče već dulje vrijeme. Agencije navode da istraživanja javnog mnijenja pokazuju točno dvotrećinsku podršku građana zahtjevima prosvjednika koji nisu sudjelovali u neredima, 66 posto.

Prosvjednici vrlo heterogenog pokreta traže više plaće, niže poreze za siromašnije ili manje imućne, više mirovine, lakše uvjete studiranja, navode se i politički zahtjevi poput „izlaska Francuske iz EU-a“, „ukidanja medijskih monopola“, određenih zahtjeva u pravosuđu, što konačno kulminira i zahtjevima za Macronovom ostavkom, jer ga optužuju da je „predsjednik bogatih“.

U međuvremenu se pokrenula i lavina očito „lažnih vijesti“, poput širenja video uradaka po društvenih mrežama koji tvrde da pokazuju da su nasilni prosvjednici zapravo „policajci provokatori, ubačeni u redove prosvjednika“. Na to su se nadovezale uobičajene teorije zavjere o MMF-u, UN-u, Svjetskoj banci i raznim drugim međunarodnim zajednicama redom, koje se optužuje da „Francusku namjeravaju preplaviti milijunima migranata“.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.