Top News
1893 prikaza

Tužba obiteljaša Ustavnom sudu: Informatiku van iz škola!

Tomislav Gojmerac
YouTube
On je s Markićkinim "U ime obitelji" 2013. već rušio zdravstveni odgoj, a sada radikalni konzervativci imaju novu metu

Pedijatrijski neurolog Tomislav Gojmerac postupkom pred Ustavnim sudom pokušava spriječiti ministricu Blaženku Divjak da od rujna ove godine kao obavezan predmet uvede u školu informatiku. Iz suštinski nejasnog razloga što bi Gojmercu moglo smetati u tome da se osnovce i srednjoškolce obavezno podučava informatici, on je u prijedlogu za pokretanje ustavnosti ministričine odluke o uvođenju obaveznog predmeta navodio isključivo navodne proceduralne prekršaje.

Jutarnji list navodi da je Gojmerac Ustavnom sudu napisao da je ministrica odluku donijela "mimo demokratski organizirane procedure", i to tako što se nije obraćala za mišljenje Nacionalnom vijeću za odgoj i obrazovanje, kao ni vijećima roditelja po školama, te što je ignorirala komentare pristigle tijekom savjetovanja.

Kolinda Grabar Kitarović Na političkoj liniji Top News Zašto je Kolinda tajila sastanak sa Željkom Markić

Gojmerac navodi i to da ministrica "nije osigurala društveni dijalog" po toj temi. Nije, međutim, jasno kako Gojmerac ministricu optužuje istodobno i za to da je "ignorirala komentare" i za to da "nije osigurala društveni dijalog". Sljedeća stvar za koju Gojmerac optužuje ministricu je to što je predmet, o čijem uvođenju je odluka objavljena 6. ožujka 2018., nazvan "informatika", dok bi, smatra Gojmerac, ispravno bilo "informatika za osnovne škole i gimnazije".

"Ako i jest riječ samo nomotehničkom previdu, on je iznimno težak jer dovodi do zabuna i nesporazuma u pitanju na koje se škole zapravo odnosi kurikulum", citira Jutarnji list iz prijave Gojmerca Ustavnom sudu. On zato od Ustavnog suda traži "žurno postupanje" i "uklanjanje ministričine odluke iz pravnog poretka RH što je prije moguće".

Vrlo je indikativno da se Gojmerac poziva na odluku Ustavnog suda iz 2013. kojom je ukinuta odluka o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, jer on smatra da se ustavno-pravna logika u cijelosti može primijeniti i na odluku o uvođenju informatike. U svom odgovoru na Gojmerčevu intervenciju pri Ustavnom sudu ministrica Divjak prvo je ispravila tvrdnju da je njeno ministarstvo savjetovanje o prijedlogu otvorilo 4. veljače.

Suzana Vuletić Bogoslovni fakultet Top News Prodekanica; svoj tjedni tečaj proglasila specijalizacijom

Zapravo je bila riječ o 5. siječnja i to je Gojmercu očito promaklo. Osim toga priopćila je i ovo: "Ponovno od društva ekstremnih svjetonazora i/ili partikularnih privatnih interesa dolaze pokušaji zaustavljanja ulaska naših škola u 21. stoljeće. Takve stvari neću dopustiti. Učenici, roditelji i učitelji neće biti taoci onih koji bi nas zbog interesa ili čudne ideologije ostavili na začelju Europe." Tomislav Gojmerac je inače voditelj medicinske službe u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

Prije toga je u struci stekao određeni ugled dok je radio u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladeži pri Klinici za pedijatriju na Klinici za dječje bolesti Zagreb. U onom dijelu koji se tiče svjetonazorskog aktivizma i politike, a ne struke, javnost ga pamti kao dopredsjednika Centra za prirodno planiranje obitelji u kojem je izvršna direktorica Kristina Pavlović, sestra Ladislava Ilčića, i kao suradnika udruge "U ime obitelji" Željke Markić.

Upravo s Markićkinim "obiteljašima" on je radio na projektu "Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece" kojem je cilj bio pred Ustavnim sudom osporiti uvođenje zdravstvenog odgoja u nastavni školski program.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 19:06 18.Listopad 2018.

    se je to od tuduma. da ga je premestiti v podrucje gdi se manjse pije opet bi on postal normalen :-)

  • Avatar Prom Jedan
    Prom_Jedan 18:37 11.Lipanj 2018.

    Klerikalni fecesi nakon debakla sa referendumom pregrupirali se i kreću u novi napad na zdrav razum i razvoj.