Top News
3036 prikaza

Turopoljac: Klađenje s Bandićem mu se isplatilo

Milan Bandić i Marina Matulović Dropulić otvaraju prvu fazu radova na pročistaču voda
Patrik Macek/ PIXSELL
USKOK je podignuo optužnicu protiv četvorke koja je prijevarama na izgradnji pročistača voda u Zagrebu zaradila desetke milijuna kuna

Prevarili su Zagrepčane, a sebi izgradili kuće i prisvojili desetke milijuna kuna. Tako bi se najkraće moglo opisati ono što su učinili Ante Pavić (65), direktor Zagrebačkih otpadnih voda, zatim Hannes Schweitzer (42), voditelj projekta i nadzorni inženjer radova na izgradnji odvodnog kanala, te Darko Turopoljac (67) i Damir Vuljanko (53).

Afera je poznata pod imenom 'Pročistač' jer su uhvaćeni u više kaznenih djela teških milijune kuna, za što je Uskok pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv njih podignuo optužnicu. 

Milan Bandić Dišu mu za vratom Top News Tri godine od uhićenja: Gdje je optužnica protiv Bandića?

Posao su sjajno zamislili. Direktor Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) namjestio je posao Darku Turopoljcu, a zauzvrat tražio od njega da mu besplatno adaptira stan. Zagrebačke vode su prema optužnici oštećene za više od 5,5 milijuna kuna. 

Drugookrivljeni Hnnes Schweitzer je od svibnja 2006. do svibnja 2008. kao voditelj Projekta izgradnje sustava Glavnog odvodnog kanala Turopoljcu priznao tri računa u ukupnom iznosu od oko 7,7 milijuna kuna bez PDV-a iako radovi nisu izvedeni i nije postojala valjana i stvarna osnova za njihovo plaćanje. 

Darinko Kosor na otvorenju pročistača | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Sanjin Strukic/PIXSELL
Turopoljac je zauzvrat Schweitzeru izvodio radove na izgradnji kuće u vrijednosti 446.550 kuna. Tako je Turopoljac pribavio sebi protupravnu imovinsku korist od spomenutih 7,7 milijuna kuna, a Grad Zagreb oštećen je za 4,8 milijuna kuna. 

Upetljan je i Damir Vuljanko koji je sačinjavao dokumentaciju s neistinitim podacima o obavljenim poslovima i predavao ih Turopoljcu, ne temelju čega su podizali novac pa je i tu Turopoljac navodno pribavio nepripadajuću korist od oko 4 milijuna kuna, a Vuljanko oko 15,3 milijuna kuna. 

USKOK je predložio da se od svih okrivljenika oduzme protupravno stečena imovina,a za Pavića se predlaže i prošireno oduzimanje imovinske koristi, odnosno 9,5 milijuna kuna

Zagreb: Izvješena zastava RH s pogrešno okrenutim grbom Grb naopako Top News Bandiću uvalili zastavu s greškom, izgleda kao iz SFRJ

Zanimljivo je podsjetiti da je Darko Turopoljac sudjelovao u pokušaju zamjene zemljišta tvornice Kraš za ono u Resniku, a preporučio ga je Upravi Kraša gradonačelnik Milan Bandić.

Milan Bandić i Turopoljac su toliko bliski prijatelji da je već poznato da su se često puta međusobno kladili za enormne iznose na nogometne utakmice. Tako je Turopoljac Bandiću u kovčegu predao 20.000 eura u kovanicama zbog oklade koju je izgubio, a kladili su se i dalje, za iznos od 40.000 eura.

Čedo Prodanović, Ivo Sanader i Jadranka Sloković Puževim korakom Life Otkrivamo: Kako moćnici razvlače suđenja

Turopoljac je od Grada Zagreba počeo dobivati poslove 2000. godine kad je gradonačelnik postao Milan Bandić, a samo do 2008. godine dobio je od Grada raznih poslova u vrijednosti od oko 60.000.000 kuna - od rekonstrukcije Horvaćanske ceste, do uređenja raskrižja Škorpikove i Zagrebačke avenije, preko spomen obilježja neznanim junacima na Mirogoju i azila za pse u Dumovcu, pisao je tada Jutarnji list i podsjetio da je Turopoljac tih godina državi dugovao oko 13.000.000 kuna na ime doprinosa za mirovinsko i poreza, ali je manevrom to prebacio na teret građana. 

Novinarima se 2008. godine požalio da mu je uzaludno prijateljstvo s Bandićem jer da više ne radi ništa za Grad nego mu je sad glavni posao za Zagrebačke otpadne vode. Kako su ti poslovi završili 10 godina kasnije, zna zasad samo USKOK.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.