Top News
9719 prikaza

Turistički raj skriva tajnu - ovo je rasadnik džihadista

Isis
Youtube
Jedna je od najbogatijih i najrazvijenijih država na najpopularnijem otočju među turistima, ali ima najvišu stopu regrutacije boraca ISIL-a na svijetu

Karipsko otočje područje je s kojeg najveći broj muškaraca odlazi put Iraka i Sirije u borbu za Islamsku državu. Većina ih se nikad ne vrati. Jedan od njih je i Tariq Abdul Haqq. Prije pet godina bio je jedan od najperspektivnijih boksača na Trinidadu i Tobagu, osvajač medalje na Igrama Commonwealtha sa snovima o osvajanju olimpijske medalje. Njegovo tijelo sada leži negdje u Iraku ili Siriji, među ruševinama samoproglašenog kalifata, uz tijela njegovih sunarodnjaka. 

Islamska država Kalifat u raspadu Top News ISIL prijeti Hrvatima i Srbima: Dolazimo na Balkan

Ova mala država u južnom dijelu Karipskog mora uz obalu Venezuele, i s populacijom od 1.3 milijuna stanovnika udaljena je samo 10.000 km od bivšeg ISIS-ovog glavnog grada Raqqe. Stotine građana napustilo je ovo otočje i otišlo u borbu za Islamističku državu, a među njima bilo je i više od 70 muškaraca s mišlju o 'slavnoj' smrti. Uz njih je na put otišlo i mnogo djece i žena, naglašavaju sigurnosni stručnjaci.

Kako je riječ o velikom postotku pokazuju i podaci iz zemlja poput Kanade i SAD-a koje imaju puno veći broj stanovnika, ali i puno manje onih koji su otišli putem istoka (podaci se zadržavaju na broju manjem od 300). 

Put od male karipske države bogate naftom i plinom do prve crte pustinjskog rata i priključenja ISIS-u za mnoge od njih je ostvarenje dugogodišnjeg sna o boljem životu. Magazin Dabiq kojim se Islamska država koristi u svom pokušaju novačenja novih pripadnika, objavio je intervju s borcem Abu Sa’d al-Trinidadi, poznatim pod imenom Shane Crawford, u ljeto 2016. godine. On je detaljno govorio o svom preobraćenju i putu u Siriju. Svoju priču završio je pozivajući na smrt kršćana i na krvoproliće na ulicama grada kojeg je donedavno nazivao svojim domom. 

Povratnici u potrazi za mladim snagama ISIS-a

Vlada Trinidada i Tobaga užurbano radi na implementaciji novih mjera kojima će pokušati smanjiti broj putovanja prema novom džihadu ali i kontrolirati povratnike. Iako u Trinidadu i Tobagu nikada nije bilo terorističkog napada ili službene prijetnje, zemlji sada prijeti opasnost od povratka obučenih ISIS-ovih boraca čiji je cilj obuka novih, radikalni pripadnika. Posebno mladih i onih bez posla. 

ISIL smaknuća Novac ili bič Top News ISIL ostaje bez novca - objavili novi cjenik za usluge i prekršaje

Njihovi susjedi Amerikanci zabrinuti su oko ove potencijalne prijetnje posebno zato što građani Trinidada i Tobaga mogu putovati kroz Karibe bez posebne vize. Prijetnja se čini realna zbog slučaja jednog građanina Trinidada i Tobaga koji je sudjelovao u organizaciji napada na JFK aerodromu u New Yorku 2007. godine.

Svjestan potencijalne opasnosti i samo nekoliko mjeseci nakon što je postao američki predsjednik Donald Trump je pozvao premijera Trinidada i Tobaga Keith Rowley na sastanak kako bi započeli razgovore upravo o ovoj temi. I Velika Britanija nedavno je upozorila na moguće terorističke napade u zemlji, iako je slična upozorenja za putnike izdala i za Španjolsku i Francusku.

Svaki deseti stanovnik Trinidada i Tobaga je musliman a većinom slijede umjerene oblike Islama. Manji broj njih ipak privlače ekstremističke ideje. Među njima je i grupa nazvana Jamaat al Muslimeen. Njihov pokušaj svrgavanja demokratski izabrane vlasti Trinidada i Tobaga 1990. godine u kojem su nekoliko dana taocima držali premijera i visoke dužnosnike završio je uhićenjima. Imam koji je bio organizator napada Yasin Abu Bakra pomilovan je nekoliko godina poslije i nastavio je propovijedati. 

Na propovijedi kojoj je nedavno prisustvovao i The Guardian, Abu Bakr je kritizirao europske nacije koje, kako kaže, nemaju moralnog temelja da bi kritizirale ISIS-ove metode (odsijecanja glava) jer su i sami koristili giljotinu za vrijeme francuske revolucije.

Unatoč ovim podacima državni tužitelj Faris Al Rawi zanijekao je da se Trinidad i Tobago muči s religijskim ekstremizmom i regrutacijom za ISIS.

"Broj se može činiti veći nego negdje drugdje, ali ni u jednom trenutku ne prihvaćam kako je naš problem veći nego bilo čiji drugi, ili veći nego što je bilo gdje drugdje", rekao je Al Rawi i dodao: "Ne mislim da smo mi osjetljiviji po ovom pitanju od bilo koje druge zemlje".

Bruxelles: Četvrt Molenbeek pretresa policija u potrazi za teroristima Top News Izvješće: Od stranaca su opasniji "domaći" džihadisti

Za mnoge novake ISIS-a iz Trinidada i Tobaga religija je više izgovor nego pokretačka motivacija, rekao je antropologist Dylan Kerrigan, predavač na sveučilištu West Indies.

Mlade ljude, mlade preobraćenike kalifat privlači većinom obećanjima zajedništva i novca, što je vrlo slično kao u bilo kojoj bandi koje funkcioniraju u dijelovima svijeta s povećanom stopom nasilja. 

"Banda osigurava obitelj, nudi im muški uzor na kojeg se mogu ugledati, red i obećaje im pristup onome što mladi misle da žele, a to je novac, moć, žene i poštovanje“, podaci su koje je Kerrigan prikupio baveći se istraživanjem ekstremističkog ponašanja za UN-ove protuterorističke jedinice.

"Jedan imam mi je rekao da se mladi jednostavno priključuju bandama, i umjesto da se priključe nekoj lokalnoj u svom gradu, odlaze na Bliski istok i priključuju se njihovoj bandi“, naglašava Kerrigan.

ISIS u Palmiri | Author: Youtube Youtube

Ali Rawi naglašava kako će niz novih mjera, između ostalog i razmjena informacija između SAD-a, Velike Britanije i Izraela, otežati povratnicima ponovni ulazak u zemlju. 

Većina novaka ISIS-a sada je mrtva, kao i članovi njihovih obitelji, rekli su to oni koji su ih poznavali. Jedini za koje se zna da su se vratili bila je obitelj pronađena u turskom izbjegličkom kampu, nakon što su neuspješno pokušali doći do ISIS-ovog teritorija. I sada su pod strogim nadzorom.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • penzic 17:09 26.Veljača 2018.

    Jednog dana će se vratiti na Trinidad i bacati bombe na karnevalske povorke u Port of Spain. Mutavci bez mozga.