Top News
3225 prikaza

Tuđmanov omiljeni savjetnik: Sanja povratak u HDZ

Franjo Tuđman i Ivić Pašalić
Davor Višnjić/Pixsell/History
Jedan od najbližih suradnika Franje Tuđmana opterećen je brojnim aferama iz devedesetih

Strpljivo ću čekati. Doći će dan mog povratka u HDZ. Tim riječima je prije nekoliko godina Ivić Pašalić odgodio svoj povratak u matičnu stranku. Prošlo je otada nekih šest godina i čini se da on priprema ponovni dolazak u HDZ, a pogotovo kad u tom kontekstu čitamo neke njegove izjave za Večernji list. 

"Do tog mog formalnog povratka u HDZ zasigurno će doći, no procjenjivao sam da još nije trenutak. On treba biti oportun, onda kada je to u zajedničkom interesu. Meni se ne žuri i nemam nikakvih izravnih političkih ambicija, tako da je moja želja da se ponovno učlanim onda kada to bude najpametnije. Politika mi je hobi, ali svojoj sam stranci uvijek spreman pomoći. Temeljem onoga što znam, iz niza kontakata, čini mi se da stanje u stranci nije dobro, da je stranka u krizi donošenja suvislih odluka, onih reformskog karaktera, a najvažnija su gospodarska pitanja jer gospodarstvo je to koje rješava i demografska i sva druga pitanja. Trendovi su loši, a u stranci vrije i vode se bitke oko pozicioniranja.", ispričao je Pašalić za Večernji list.

Andrej Plenković, Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović IZBORI Top News Kandidati za rušenje Kolinde - kakve su im šanse?

Svakih nekoliko godina, svaki put kad se zakuha situacija u HDZ-u, pojave se i osobe koje priželjkuju Pašalićev povratak. Tako je bilo i kad se Tomislavu Karamarku opasno ljuljao stolac predsjednika stranke, ali i čitava Vlada. "Da se Pašalić odluči vratiti u HDZ ne vjerujem da bi ga članstvo podržalo. Prošlo je njegovo vrijeme, neki novi ljudi su u strukturama, a vjerujem da i većina mladih ne zna uopće tko je on. No, priznajem, Pašalić je rasni političar kakvih danas više nema u hrvatskoj politici. Bio na utjecajnim pozicijama u ključnim trenucima za državu i sigurno je mnogo toga dobroga učinio. Ali, ponavljam, sada je došlo neko drugo vrijeme i on je praktički završena priča", rekao je svojevremeno naš sugovornik. 

Osim toga, Pašalić se ni ne može tek tako vratiti u HDZ. Vratiti ga može jedino Visoki časni sud stranke, jer je iz stranke izbačen.

Ivić pašalić | Author: Siniša Hančić/Pixsell/History Siniša Hančić/Pixsell/History

Karamarko je svojedobno, nakon što je postao šef HDZ-a, ozbiljno razmišljao o tome da se Pašalića vrati, ali ta mogućnost nije dobro odjeknula među članstvom pa je od tog nauma vrlo brzo odustao.  Krajem 2012. godine u vrhu HDZ-a išli su na kalkulaciju da je u Pašalićevom Hrvatskom bloku bilo 10.400 koji su većinom razočarani politikom u zemlji i nisu izlazili na izbore. 

Povratkom Ivića Pašalića u HDZ, tako se tada razmišljalo, stranka pod vodstvom Karamarka poslala bi poruku svima onima koji su u nekom trenutku pod drugim šefovima bili nepodobni za HDZ da su ponovno dobrodošli.  

Andrej Plenković Ressler prvi Top News Jednim potezom Plenki otkriva što misli o Vasi i Stieru

Karamarko je znao da je na unutarstranačkim izborima Pašalić podržavao Kujundžića, ali mu je to oprostio jer nije radio protiv netom izabranog novog stranačkog vodstva. Dakle, iako se o Pašalićevom povratku ozbiljno razmišljalo, vodstvo je bilo oprezno jer članstvo na to nije gledalo blagonaklono. Na kraju su i odustali od svega.

Otkako je Pašalić otišao iz aktivne politike povlače se pitanja o njegovom bogatstvu. Uz plaću saborskog zastupnika, odnosno bivšeg predsjednikova savjetnika za unutarnju politiku i primanja svoje supruge Ksenije, dugogodišnje učiteljice, a potom službenice u Ministarstvu vanjskih poslova i savjetnice u jednoj od brojnih hrvatskih obavještajnih službi, koja je u deset godina gotovo tri godine primala samo porodiljnu naknadu, Ivić Pašalić postao je najbogatiji političar u Hrvatskoj, opisao je Nacional 2002. godine Pašalićev uspon. 

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.